2011. december 9., péntek

Filmajánló: Adam (2009)

Nem okozok nagy meglepetést, ha most elárulom (ami a filmben kb. csak fél óra után derül ki, de úgyis mindenki tudja), hogy a film főszereplője, Adam, Asperger-szindrómás: ez jól funkcionáló autizmusnak felel meg, tehát nagyjából egész rendesen tud élni, viszont nehezére esik mások érzelmeit és gondolatait kitalálni, nehezére esik a változást elfogadni, nem érti az utalást, iróniát, meg ilyenek.
Az eleje nagyon lehangolóan indul: Adam apjának éppen most volt a temetése, vagyis ő teljesen egyedül marad a házban, és egyedül folytatja az amúgy sem túl izgalmas napi rutinját. Ekkor beköltözik Beth a szomszédba, akinek szintén nem lehet túl izgalmas élete – vagy csak Hollywoodban nem nagyon ismerik a szociális élet fogalmát. Ez ugyanis náluk abban merül ki, hogy néha random módon dobnak egy házibulit, és akkor megjelenik a sok barát, akiről addig talán szó eset, vagy még az sem. Ilyen értelemben Adamnak nagyobb a szociális élete, mert őt legalább ténylegesen (legalább három, de legfeljebb négy jelenetben) látjuk lógni egy baráttal: egy token, jelen esetben egy laza, de bölcs meglátásokkal bíró néger, akinek egyébként nem tudom, mi szerepe van: ő érti Adam „hóbortjait”, a végrendelet elrendezésében is segít, de ezen kívül semmi más módon nem jelenik meg, vagyis nem segít Adam mindennapjaiban, nem keresi fel sűrűn – csak akkor, amikor a forgatókönyv megkívánja.


Szóval megjelenik Beth, és ahogy ennek lenni kell, lassan megismerkednek egymással. Igen, ez egy érzelgős romantikus film, de annál sokkal több is, és nem csak azért, mert az egyik fél távol esik a megszokottaktól. Szerencsére azonban még ennyiben sem merül ki a film: Adam nem egyszerűen egy szánni való teremtmény, sőt, én sokkal inkább együtt éreztem vele, mintsem szántam volna, és leginkább komikusnak találtam a helyzeteit. Részben azért, mert néha én is hajlamos vagyok ilyenekre, haha.
Pl. amikor megkérdezik, hogy kér-e egy teát, az neki komoly logisztikai és filozófiai problémát jelent. Vagy amikor a csaj szemmel láthatóan nehéz cuccokkal megpakolva mászik fel a lépcsőn, kicsit rá is játszva minderre, Adam halál nyugodtan ül ott. Aztán mikor Beth elejt egy enyhe célzást: „hű, de rohadt nehéz ez,” Adam annyit reagál, hogy ő is észrevette, viszont a Cassini űrszonda most van a legközelebb a Szaturnusz holdjához.
Egyéb kontextusban kissé szomorú lenne, de én meghatóan viccesnek találtam, amikor Beth láthatóan ki van borulva, aztán Adam erre: „I can see that you’re upset, but I don’t know what to do.” Zseniális. Persze, a valóságban nehéz dolog lehet egy aspergeressel együtt élni, de nem lehetetlen, sőt ők se teljesen magatehetetlenek, nagyon sok aspergeres sikeres ember, művész, mint pl. Dan Akroyd, Julian Assange, Daryl Hannah, stb…. (lásd a wikipedia idevágó cikkjét). Bizonyos értelemben totál megértem őket, hiszen pl. tisztán kéne fogalmazni: ha azt mondod hideg van, talán egyet értek veled, esetleg azt mondom, vegyél fel egy pulcsit, de ebből hogyan kéne rájönnöm arra, hogy csukjam be az ablakot, amikor én jól érzem magam így? A csavaros női utalásokról nem is beszélve, amikor úgy kell több lépéses logikai következtetéseket levonni a sorok közül olvasva, amikor csak két szó hangzik el.
Persze elsősorban romantikus filmről van szó, és ha nem is folyik a könny, meg a nyál, azért erősen rádolgozik az érzelmekre, a kötelező fordulatokon (nehézkes ismerkedés, aztán blabla, hogy vegyük lassúra, mert nemrég zárult le egy kapcsolatom, ami mellett egyébként a presztízst mindenek előtt szem előtt tartó apám erősködött, aztán meg a döccenők, megbánások, satöbbi) kívül néhol zavaróan melodramatikus zene, vagy olyan nyilvánvaló szimbólumok, mint hogy Adam a csillagászat iránt érdeklődik (elvont, nem „evilági”), Beth meg óvónő (bizonyos értelemben Adam is gyerek).
Tehát egy kedves szerelmi történetről van szó, egy furcsa, de számomra szeretnivaló főhőssel. Nem hiszem, hogy mindenkinek bejönne, ami kár, nem csak azért, mert Adam egyébként tényleg egy kedves ember, hanem mert az aspergeresek is azok, és méltatlanul alul, illetve tévesen vannak reprezentálva. A kód neve merkúr c. filmben ugyan a kissrác egész hiteles autista volt a merev rutinjaival és érzelmi kitöréseivel, de az ember oldalából keveset láttunk. Ez a film viszont talán jobban meg tudja értetni velünk az aspergeresek és autisták világát, és talán jobban elfogadjuk majd őket.

DSP - Már megint [videóklip premier!]

Tegnap nem csak Norba tett hozzá egyet a magyar underground hiphop videóklip gyűjteményének listájához. A hiphop.hu szerint 2008-ban az év bandájának választott DSP - Már megint című számához készített igényes videóklipet a Red Bull Made in Garage kreatív egylete. A bemutatóra tegnap este, első alkalommal 22:00-kor került sor a Klauzál téri Publin Music Pubban. Az image klip stílusú videó a srácok reményei szerint az Egyszer fent, egyszer lent című számukhoz hasonló nézettségi sikereket fog elérni, említett videó már másfél millió megtekintés fölött jár.


2011. december 8., csütörtök

Norba - Kartonváros [videóklip premier!]

A hanyagságot eleganciával mesterien vegyítő Norba Agykontrollra keresztelt nagylemezét követően újabb zeneszám-videóklip kombóval állt elő. Rendezői, operatőri, vágási és minden egyéb utómunkálatokat Virág Péternek köszönhetjük, újabb komoly cuccot tett le az általa már korábban jól megpakolt asztalra. Norba fizikailag egy kartonváros házai, terei között rímekbe szedve mondja el balladai jegyekre emlékeztető gondolatait. A zenét Dipa, a DSP egyik tagja szerezte. Mindenki álljon meg egy pillanatra (egészen pontosan 2 perc 58 másodpercre) és hallja, lássa miről beszél Norba.



2011. december 7., szerda

RA: 2011 TOP100 DJ

Az elektronikus zenei színtér egyik leghitelesebb véleményt formáló közössége a Resident Advisor honlapján alakult ki az elmúlt esztendőkben. A site minden évben összeállíttatja olvasóival az általuk vélt legjobb 100 előadő listáját. A Nemmakezdtem Blog az alábbiakban kozmetikázatlanul leközli a valóságot, mely felüdítően mainstreammentesre sikeredett a vájtfülő hallgatóságnak köszönhetően.

100. Subb-an
99. Speedy J
98. DVS1
97. Ivan Smagghe
96. Efdemin
95. Deetron
94. Margaret Dygas
93. Max Cooper
92. Joy Orbison

91. Joseph Capriati
90. Heidi
89. Moodymann
88. Michael Mayer
87. Miguel Campbell
86. Dan Ghenacia
85. Henry Saiz
84. Four Tet

83. Peter Van Hoesen
82. Catz 'N Dogz
81. Kerri Chandler
80. Wolf + Lamb
79. Justin Martin
78. Mathias Kaden
77. Andrew Weatherall
76. Craig Richards
75. Ellen Allien
74. Steve Bug
73. Shaun Reeves
72. Guy J
71. Paco Osuna

70. Daniel Bortz
69. Theo Parrish
68. Shonky
67. Petre Inspirescu
66. Ame
65. Guy Gerber
64. Visionquest
63. Jeff Mills
62. Donato Dozzy
61. Surgeon
60. Nina Kraviz
59. Agoria
58. Motor City Drum Ensemble

57. Pearson Sound
56. Levon Vincent
55. Danny Daze
54. Matt Tolfrey
53. DJ Harvey
52. Move D
51. Nick Curly
50. Rhadoo
49. tINI
48. Steffi
47. Matthias Tanzmann
46. Lee Burridge
45. Carl Craig
44. DJ Koze
43. Robag Wruhme

42. Pan-Pot
41. James Holden
40. Prosumer
39. Claude VonStroke
38. Julio Bashmore
37. Zip
36. James Zabiela
35. Ben UFO
34. Davide Squillace
33. Raresh
32. Carl Cox
31. Cassy
30. Damian Lazarus

29. Steve Lawler
28. Joris Voorn
27. Hernan Cattaneo
26. Dubfire
25. Scuba
24. Dyed Soundorom
23. Magda
22. Adam Beyer
21. Chris Liebing
20. Solomun
19. Marcel Dettmann

18. Lee Foss
17. Sasha
16. Sven Vath
15. Tale Of Us
14. Soul Clap
13. John Digweed
12. Luciano
11. Marco Carola
10. Ben Klock

09. Maya Jane
08. Dixon
07. Loco Dice
06. Art Department
05. Maceo Plex
04. Ricardo Villalobos
03. Richie Hawtin
02. Seth Troxler
01. Jamie Jones

2011. december 5., hétfő

TheShowCrew - Te Kikkel? [klip premier!]

Vadonatúj klippel jelentkezett a minap a TheShowCrew hiphop (?) formáció. A srácok magashőfokú hevülettel igyekeztek létrehozni a hiphop, a dubstep, az electro és a drum and bass közös gyermekét. Azt még nem döntöttem el, hogy aranyos-e a csöppség, de mindenképpen tudjuk, hogy egészséges, felsírt! A dalszövegben Bigmek és Zéessó tiszteletet tanusítanak a honi szcéna aprajának-nagyjának. Az ütem margójára viszont hiányjelet kell hogy tegyünk, kissé banális ez a monoton sztenderd rush beat tempó.



Dalszöveg:

Zéessó:
Szia, mi úgy nyomjuk a Theshow-t, az má' sziámi!
Kotta kell? Kottazűr, bigápp a Kezdet Phiai
Robogunk felétek! ... Itt senki se lassít!
Melyik tesó nem vágja, hogy ezek nem Shenkick? Punanny Massif!
Akik nem tesók, fröcsögnek, a kutyák így sírnak
Mer dobunk pacsi tesóknak, NKS Ötcsillag
Kezdődik a hét, de nyugi tes', hétfőn ne hisztizz!
Mer' a ruhád tépi le az ütemekkel az egész Sztriptíz
Tavasz, nyár, ősz, tél, mindegy, ha szaporák az ősök
Testvér lett mind a Négy évszak, amit elreppel a Hősök
Mikor rímbe fakad a telep, sok lakó, de egy szellem!
DSP Elmezaj tesó, Egyszer fenn! Egyszer lenn!
Sok tesó öreg róka, de a szövegek nem gizdák
Életre kapnak a tollak, ha hozzáér Orizatriznyák
Beatmarket... Krekk... Káva... Egypontnull
Testvér, beleremegsz, ha a Garage megmozdul!

Zéessó:
Befagy a terem, ha telereppeli a mikrofont Funk, ez nem deepfreeze!
Tesók, akik eltávoztak, Dj Kwikka rest in peace!
Bigmek:
Sok a pesti b-boy, nyugodj békébe' Doktor Bob!
Minden zenének kampó, ha épp rendel a Kórboncnok
Zéessó:
Tesóm a Zenemaki, tőle dzsungelek már égtek el
Ha újranőnek virágok a semmiből, Marge énekel
Bigmek:
Minden sor Bagolyköpet, a két Boba, két tanár
De amint T-kyd beszél, szárnyra kap a Kék madár
Zéessó:
Az Ucca Hangja a tesóké, zengjenek a szavai!
Sok tesó egy helyen, Debrecen, nagy fel Romlott Hazai
Bigmek:
Köss Kasko-t a lemezre, ha Györemix nagyot pakol!
A barázda serceg, mérget kotyvaszt a FaktorLabor
Zéessó:
Földalatti karneválba hív tesó Atom city
Megkapod a Dózist, ha robban a bomba, nem vagy tesó, ez atom ciki
Bigmek:
Hány label? Hány csapat? Hány emszí? Csak számok!
De ne feledd! Akik nekünk tesók, neked mind sztárok!

Bigmek:
A Rapmotel tele, a recepció a négy tesótól hangos
Lement a szalag, B oldal, a magnóba' szól a Bankos
Amíg a város alszik, szavak másznak a lapokról
A hanganyag hipnózis, mint a Norba Agykontroll
a Hátshow sor is tapsol, Vinyl Warrior' selectah
Ez grime flow, Suppah Johnny Bumbacloth Beretta
... Ma minden menekülési útvonal túlterhelt
A Vészkijárat zárva, ha megy a Bé Fivérek Úthenger
Legenda lesz a páros, eredeti magyar szempler
Scarcity tizenhárom, a város tele sebhelyekkel
a Zomblaze karcol... minden ütem pórázra ver
Ha huszonnégy karátos rímeket köpköd a Gyémánt Fater
Miko' a Cadik a vasat húzza, az egész hajó zeng
Wata londoni csibész, Vanish-Crain Mekvárt szleng
A végére nagy fel Fegznek, a TheShow Én és Én
Mindenkinek tisztelet! Ez a reppszakma két és fél