2011. augusztus 6., szombat

Sziget 2011 - Melyik nap mit kaptok? Szombat (08.13.)

A pénteki nap elsősorban elektronikus zajkeltő eszközök megszólaltatásában volt erős, a Szigetes hétvége remélhetőleg napsütötte szombati napjára pedig már igazi fesztivál vegyes felvágottat kapunk mindenféle zenei stílusból.

16:30
Hadouken!
A drum and bass és a grindie (de trendi!) határmesgyéjén alkotó leedsi kvartett húzós elektrót játszik. Ha nem tudjátok így elsőre elképzelni mi is lehet az a dancepunk hallgassatok bemelegítésnek kis Does It Offend You, Yeah?-t vagy elburultabb hangulatú Pendulumot. Kap egy felkiáltójelet a banda, érdemes megkóstolni az életérzésüket!


19:30
Zombie Nation
Hat óráig játszik a Hadouken! a Pop-Rock Nagyszínpadon, aki nem tudja eltölteni szabadidejét az OTP vagy más bank által felvert információs sátraknál (most jegyezném meg, Szigeten, semi-illuminált állapotban nem érdemes hosszúlejáratú hitelt vagy uzsarakamatot igénybevenni!!!), azok a Világzenei színpadnál tudnak lótuszülésben meditálni vagy különböző nagyvilági etnikai zenéket játszó 38 tagú bandák előadásainak élményanyagával többé válni. Aki megmarad a "hagyományos" 21. századi bulizási technikáknál, annak Münchenből küldöm szeretettel a Zombie Nationt. Két szám és a fejetekhez kaptok, hogy tényleg!



19:45
Kaiser Chiefs
Az előző bulival csak, azok számára ütközik a leeds-i (logikus lenne, pénzmegtakarítási szempontból egy közös minibusz a Hadouken!-nel) Kaiser Chiefs nagykoncertje, akik szeretik keverni a szezont a fazonnal, együtt enni a mákosgubát a pacalpörkölttel. Nem török pálcát a fejetek fölött, döntsétek el Ti melyikre mentek. Előző mellett a germán techno alapkő letétele, utóbbi mellett a britpop megalapítása szól.


21:30
Thirty Seconds To Mars
21:50
Buraka Som Sistema
22:00
Above & Beyond
Akik ott ragadtak a Pop-Rock Nagyszínpadnál ne búsuljanak egy pillanatra sem, mert 30 mp múlva a Holdon fogják érezni magukat. Olyat is hallottam már, hogy a tengerentúli banda komolyan elgondolkodott a névváltáson, Thirty Seconds To Hungary-ra, gyakorlatilag rezidensek idén hazánkban. A klipjeiket meg annyian nézik a Youtube-on, hogy nincs pofám leemózni őket, inkább hardrock taget kapnak.
A Buraka Som Sistema zenei felüdülés Portugáliából, kiváncsi vagyok rájuk bármennyire is nem tudok azonosulni zselézett hajú focistáikkal. Egyedi a hangzásuk, ritka az ilyen a mai világban, én azt mondom rá, hogy elektrofieszta!

Az Above & Beyond immáron 11 éve finomítja a maga trancezene hanghullámait. Madonna, Britney Spears és Dido hivatalos remixek révén lett félkövér a nevük minden zenei összefoglalóban. Csak azért nem fogtok elszállni, mert sátor lesz a fejetek fölött.




23:30
Digital Mystikz featuring MC Sgt Pokes
Mala és Coki maga a dubstep, valószínűleg a Sziget minden hangtechnikusának éleseszűségére szükség lesz. Hallójárat nem marad szárazon. Régen is messziről (nem csak a mélyek miatt) felismerhető zenét játszottak és 2011-re se kanyarodtak el önmaguktól.



2011. augusztus 5., péntek

Divatajánló: Steampunk/Neoviktoriánus

Egy új rovatot fogunk indítani, melyben mindenféle öltözködéssel kapcsolatos dolgokat fogunk bemutatni. Habár egyikünk se egy divatdiktátor, de büszkén állíthatom, hogy bármelyikőnktől el lehetne lesni pár dolgot. Én elsősorban férfidivattal fogok foglalkozni, azt hiszem nem kell  magyarázni, miért vagyok ilyen elfogult.
Kezdésképpen egy nem hétköznapi szubkultúra stílusát fogom bemutatni: a steampunk-neoviktoriánust Most nem akarok különbséget tenni a kettő között, elég ha annyi mondok róla, hogy megpróbálják feleleveníteni a viktoriánus Anglia, az ipari forradalom korának öltözködést, persze egy kis mai szemléletmóddal. Ez a stílus meglehetősen extrém irányvonalakba képes elmenni, egyelőre maradjunk a még könnyen fogyaszthatónál. Lényegében elég, ha valaki úgy öltözik, mint a legújabb Sherlock Holmes film egyik szereplője, és kész is:

http://meninvests.tumblr.com/

Mondjuk azért nem elég mellényt meg egy zakót magunkra rittyenteni, mert ugyan azzal nehezen lőhetünk mellé, most többről van szó. Nézzük csak meg ezt az összeállítást: http://steamfashion.livejournal.com/343812.html
Ugyan van egy-két darab, ami fotón is furcsán néz ki, nem hogy élőben, de van, amire anélkül is felfigyelnének, hogy (túlságosan) kinevetnének:


Az más kérdés, hogy nálunk mennyire nyitott a nyilvánosság az ilyenféle stílusra, de el kell ismerni, hogy üdítő és kellemes látványt nyújtana a sok igénytelen, kínai ruhában mászkáló, meg az egyenszabású emberekhez képest.

http://www.nytimes.com

Afu-Ra (USA) @Pécs, 09.23.

Meglepő előadó, meglepő helyszínen. Nem várt irányú fordulatot tekerintettek a magyar hiphop partyszervezés piacán a pécsi illetőségű DJ Zefilék. Egy igazi nagyágyút Afu-Rat sikerült elcsábítaniuk a Baranya megyebeli délvidéki bástya ormára. A NY-beli MC elsődleges érdeklődési körei a harcművészetek és a sakk, ennek motívumai fellelhetők zenei munkásságában. 1994-ben fogta meg a mikrofont és azóta le sem lette, 4 stúdióalbumot kalapált össze a 2000-2005 közötti időszakban. Hallgassatok bele miről beszélek!




A helyszínen kívül (Pécsi Sörház) a többi részletet még homály fedi, keressétek majd a flyert kiplakátolva vagy itt a blogon!

2011. augusztus 4., csütörtök

Space Is Called 4 @A38, 2011.08.27.

Egy. Kettő. Három. Négy. Hív a világűr. Abszolút létező igényeket kielégítő partysorozat a Space Is Called bulifolyam. A harmadik felvonás világgákürtölésekor írtam már a műfaji keretekről (ha egyáltalán érdemes ilyenekről beszélni). Most csak a sorozatban negyedik rész előadóival foglalkoznék.
Azt mondja a line-up, hogy megkapjuk Fulgeance-ot Franciaországból, honnét megannyi zeneművész özönlik a világ porondjaira. Fulgeance abba különbözik az összes többitől, hogy olyan lágyan töri szét az ütemeket és pakolja össze, mint senki a világon.


Az est másik húzóneve 1000 names igazi kuriózum, Bulgáriából érkezik a duó (Casio Blaster és 99 Mistakes) és kalauzolnak el minket különös hangzású zenei világukba. Nem akarok minden nem amcsi (vagy brit) zene mögé folklór etnikai motívumokat belelátni, de ennek a számnak a hallatán csak a hülye (vagy botfülü) nem képzeli magát egy bolgár faluba.


Persze jön a magyar dnb és elektronika mixtúra édesapja, Cadik is, aki a SIC bulisorozat rezidenseként működik igen tevékenyen.


Üdvözítendő zenei próbálkozás a Space Is Called, éltetni jelenlétünkkel tudjuk. A szürke szeptemberi tanévkezdetet megelőzően bizonyára mindenki választ egy utolsó ereszdelahajamat alkalmat magának (na meg aztán még egyet és még egyet), szúrjátok ki ezt magatoknak!


Menekülő Ember - Tibbah km. Bankos & Phat [Klip Premier!]

Záporoznak felénk a jobbnál jobb magyar underground klip cuccok. Múlt héten Pestről jött Norba & Caramel álmodozós munkája illetve a DSP image klipje. A hét elején pedig az M1-es autópálya legbelsőbb sávján hozták nekünk Tibbahék a Menekülő Ember pszichedelikus képsorozatát, óriási rímekkel alátámasztva!


Ha nem szatyorban nőttél fel, tuti megnézed!

Sziget 2011 - Melyik nap mit kaptok? Péntek (08.12.)

Folytatódjék a 2011-es Sziget fesztivál éhségfokozó blogsorozatának harmadik etapja a pénteki nap részletes bemutatásával. Hol, mikor, mit kaptok és miért érdemes abba az irányba fordítanotok fületeket?

18:00
Skunk Anansie
A 40-50 éves angol extravagáns fazonokból álló bandát talán a Kegyetlen játékok című szerelmi zsarolásra alapuló film OST-jéből ismerhetitek. Vad google-zás után sikerült kiderítenem, hogy az Anansie kifejezés egy nyugat-afrikai pókisten neve (?!), míg a skunkról tudtam, hogy borzot jelent. Így együtt értelmezve a kettőt, "tök logikus" névválasztás egy alter-rock bandának.


19:30
Trentemoller
19:45
Dizzee Rascal / Sly & Robbie feat. Jr. Reid
Sajnálatos módon pofás kis koncertütközést sikerült létrehozniuk a szervezőknek a pénteki este kezdetére. Anders jön Dániából és szigetes mércével mérve hosszú (sajnos itt nincs idő 10-12 órás Ricardo Villalobos vagy Hernan Cattaneo féle esőerdei chill-out szettekre), két és fél órás szettet fog játszani a Burn sátorban. Dizzee kissé mainstreamebb vonalat képvisel, főleg mióta a júkéj-beli grime rímfaragók pofátlan módon állnak össze felkapott house DJ-kkel (igen, a Bonkers című számra gondolok, még ha el is kell ismernem, hogy jó track). A margóra szeretném gyöngybetűvel írni, hogy azért maradtak jó grime arcok Angliában, gondolok itt Kanora vagy Wileyra, útóbbi albuma szerencsére visszatért a real vonulathoz. Hogy ne csupán kétfelé, hanem rögtön harmadotokra kelljen szakadnotok a Világzenei színpadra érkezik Sly & Robbie kiegészülve Jr. Reid énekessel. Ha esetleg nem tudnátok ez a három arc a raggae zene Alfája és Omegája (tudom, hogy hárman nem lehetnek kettő elem, de cserébe ti sem lesztek ott egyszerre három koncerten :)). Döntsetek legjobb belátásotok szerint!





21:30
The Prodigy
Több haknit adtak már hazánkban, mint ahányszor Aradszky László és Kóos János összeszorozva felléptek különböző falusi kultúrházakban.

22:00 
Dubfire 
Cristian Varela
Technasia 
Carlo Lio 
Kellemes elektronikus szekció, melyet végig lötyöghettek egyhelyben állva, ki sem kell mozdulni a Nagy Fehér Sátorból.


2011. július 31., vasárnap

Napi kurvajó: Étienne de Crécy - No Brain (Alex Gopher & Pierrick Devin rmx)

Sok idő telt már el a legutóbbi napi kurvajó óta, úgyhogy itt a legújabb, ezúttal egy francia DJ keze alól kikerült varázslatos elektro szám formájában.