2011. július 23., szombat

Exam (2009)

Már sok ilyen filmet láttunk: egy rakás (8), különböző háttérrel és személyiséggel rendelkező egyént bezárnak egy terembe, ahol ki kell találniuk, hogy miért. Közben pedig ketyeg az óra, nő a feszültség, és kitör a káosz.


Mi újdonságot tud tehát nyújtani ez a film az olyanokhoz képest, mint a Fűrész, Ördög, Kocka, A kísérlet, vagy A gyilkos szoba? Nehéz spoilerek nélkül beszélni, de annyit elárulok, hogy nem megy át esztelen vérengzésbe, vagyis a középpontban marad az emberek közötti feszültség. Ezen kívül szinte semmit nem tudunk (legalábbis a végéig), sem mi, sem a szereplők: hogy mi is az a nagyon fontos állás, amiért jelentkeztek, hogy mi a válasz, és hogy egyáltalán mi az egyetlen vizsgakérdés.
Az Exam úgy kezdődik, ahogy elvárható: minden egyes szereplőt egyenként bemutat, kisebb utalásokkal a személyiségükre, aztán belépnek a terembe, ahol kapnak pár egyszerű útmutatást, majd magukra hagyják őket. Mindezt azonban meglehetősen erőltetett feszültséggel mutatja be: nagyon lassú a tempó, mindenki nagyon csöndben van, és nagyon sejtelmes zene szól. Szerencsére később beindulnak az események, ahogy egyre több nyomra akadnak, és egyre több feszültség születik, de a rendező szándéka mindig ott volt a háttérben. Ezen kívül a karakterek nem túl hitelesek, így nehéz izgulni értük, bár el kell ismerni, hogy kellően változatosan reprezentálják a társadalmat, kevés sztereotípiával. A háttértörténet pedig meglehetősen gyenge, amit a szándékos rejtélyesség sem erősít.
Nagyon okosnak akar tűnni a film, bár tetszett, hogy nem minden nyom ténylegesen nyom. Az pedig, hogy az egyetlen kérdés, illetve rá a válasz mennyire okos, azt mindenki döntse el magának.
Értékelés: túlságosan lassú a tempó, és a feszültség nem elég erős, illetve meggyőző. Egyszer meg lehet nézni, de helyette inkább A gyilkos szobát (The Killing Room) ajánlom, ami szerintem nagyon zseniális, hiszen nem ad megnyugtató befejezést, illetve a mögöttes szándék megkérdőjelezi mindenki helyzetét.

2011. július 22., péntek

Sziget 2011 - Melyik nap mit kaptok? Csütörtök (08.11.)

Voltak már rovatok, amik egy bejegyzés után befuccsoltak másikak pedig nem, ez most például egy "másik". Legutóbb a Sziget első napját, szerdát veséztem ki, most jöjjön a második. Előljáróban annyit (a poén lelövése nélkül), számomra ez a libling.

Csütörtök
Egészen 20:10-ig érdemes a Pop-Rock nagyszínpad felé irányítanotok figyelmeteket.
16:30
La Roux 
Az énekesnő, Elly Jackson pofátlanul fiatal, na azért nálam még így is öregebb. Koránál már csak frizurája érdekesebb, illetve az orgánuma, mellyel igazán híressé tette a Brixton-i electropop formációt. Mindenbizonnyal süket vagy, ha pozitív értelemben nem ráz ki ettől a számtól a hideg.


18:00 
Good Charlotte
A Good Charlotte már annyire menő, hogy szinte látni akarom őket. Belső információkból tudom, hogy a srácok kitetováltatták a szemüket (???), hogy ne kelljen minden áldott reggel emo-ra figurázniuk magukat. Marylandből jönnek és remélem a másfél órás koncert után vissza is mennek oda. :D

19:30
Kasabian
Róluk az első információt körülbelül másfél évvel ezelőtt hallottam. Párizsi koncertjükön mutatták be hivatalosan az angol labdarúgó válogatott mezét. Rossz képzelőerővel rendelkezőknek:


20:10 
Crystal Castles 
A Kasabian koncertjével egyetlen probléma van, méghozzá hogy félig ütközik a Messiás Crystal Castles első magyarországi fellépésével. Alice és Ethan két remekül megkomponált albumának anyagával érkezik hozzánk. Ott lesztek? YES/NO?!

Természetesen vannak nekik kultúráltabb számaik is, Szerbiában nagyon szép bulit tartottak tavaly nyáron. Most remélem egy országgal feljebb is hozzák az elvárt hangulatot.



21:30 
The Chemical Brothers
Nem is oly rég részletesen előkerült a brit big beat duett blogunk posztforgatagában. Szerkesztőtársam a Hanna című film kapcsán illetve legújabb 2010-es Further című albumuk okán írt róluk. Azt olvassátok vissza és felkészüléseteket jelesre fogom értékelni.

22:00
2manydjs
A belga fazonok már-már visszajáró vendégek hazánkba, mindig szívesen látjuk vendégül őket. Hey Boys, Hey Girls című The Chemical Brothers szám remixe révén a két duó neve napjainkban rímként összecseng. Most már csak azért sem ezt fogom linkelni, más pofátlanul nagy zenéket is játszanak a belgák.


01:00
Hudson Mohawke
Érkezik a nap fejére koronát tenni barátom, Hudson Mohawke. A Crystal Castleshez hasonlóan tavaly szintén volt szerencsém részt venni egy live act-jén. Akkor minden ütemet szétkapott, majd mértani pontossággal illesztett össze. Garantálom nektek ez idén sem lesz másképp. A 2009-es Butter albumát szétjátszotta már Winampom, így betéve tudok róla minden beatet, minden ívet. Augusztus elején jön a Satin Panthers EP a címadó dallal illetve a Thunder Bay-vel. Ide a rozsdás bökőt, megfogjuk kapni azt is!

2011. július 19., kedd

Mango - Érett termések a zene fájáról

Mango aka Modul saját zenei ars poeticáját saját facebookján az alábbi irányzatok mentén határozza meg: minimal, hip hop, trip hop, jazz, turntablism. Jómagam Bankos Rapmotel albumán hallottam először munkásságának egyik sziporkázó elemét, az a bizonyos Piknik nagyot szólt 2003-ban. Különböző zenemegosztó oldalakon tett kirándulásaim során eddig ismeretlen vízekre jutottam el, Mango volt a kormányos. A színpaletta bejárhatatlanul végtelen, kaptok most egy keskeny keresztmetszetet. Még hogy nincsenek felüdítően eredeti zenei próbálkozások hazánkban...
Modul - May Kadoodie (from X/FlashBack) by Chi Recordings
Da Budda Wonk by modul aka mango


2011. július 18., hétfő

IPhone játékok: Angry Birds, Tiny Wings, Fruit Ninja

2010 év végi adatok szerint 130 ezer IPhone rohangál csak Magyarországon, azaz ha blogunk olvasása közben egy forgalmas sétálóutcán ültök (akár okostelefonról 3G vagy wifin keresztül fogva az internetet) rajtatok kívül sanszos, hogy más is rendelkezik egy telefonra is alkalmas Apple készülékkel. Megnyugodhadtok, mindenféle programozása szaki szövegeket mellőzni fogok. Magam csupán felhasználói szinten értek az IPhone-okhoz és használata közben próbálom minél jobban örömömet lelni benne. Itt máris képbe jönnek a játékok! Ki nem ragadt még bele egy-egy órára különböző játékokba, legyen szó tetriszről, playstationről vagy retro 3310 Snake-ről? Mindenki szenvedett már órákon keresztül, hogy megdöntse önmaga vagy éppen a haverja világrekordnak (hitt) rekordját és azt jól az orra alá dörgölhesse!

Pár kedvenc IPhone játékomról szeretnék most szót ejteni. Nem IPhone-nal rendelkezők se búsuljanak (többet között azért sem mert van ezer más szórakozási lehetőség is a világban, mondjuk egy kiadós beszélgetés a barátokkal, barátnőkkel), mivel ezen játékokat kipróbálhatjátok számítógépen is.

Angry Birds
Ez a madaras játék az IPhone-ok Lady Gagája, olyan értelemben, hogy sok esetben mindenféle ok nélkül felkapták és divat lett vele játszani. A lényege egészen egyszerűen felfogható (ez egyébként szerintem követelmény minden telefonos játék tekintetében). Van egy földbe erősített csúzlid, amivel madarakat tudsz kilőni. A darwinista elképzeléseket arcon köpve ezek a madarak nem tudnak (és nem is akarnak) repülni, magatehetetlenül vágódnak bele különböző építményekbe. 5 féle fazon van, mindegyik mást tud, repülni még mindig nem... Céljuk, hogy az építményeken lévő zöld micsodákat fellökjék, ezáltal felrobbantsák és jöhet a következő pálya.


Tiny Wings
Személyes kedvencemmé vált ez a játék. A jól felépített achivements rendszernek köszönhetően, mindig tudsz új rekordokat dönteni. Barátnőmmel (naná, szintén Iphone tulajdonos) vad háborúzásokba csapott át a kezdetben könnyed önfeledt játszadozás. Ha csak egyetlen ponttal is, de óriási öröm ráverni az előző rekordra egy újabbat. Az előző játékhoz hasonlóan szintén egy madárral kell közlekedni, ő már tud repülni. Dombok, hegyek és völgyek vannak végtelen távolságban, amiken ugrálhatsz, míg le nem megy a nap.


Fruit Ninja
Ez a játék remekül ötvözi a keleti harcművészet egyik legősibb fajtáját a modern érintőképernyő lehetőségeivel. Teljesen véletlenszerű módon gyümölcsök ugranak fel a képernyőre, melyeket újhúzásokkal (mintha karddal vágnál) kell felaprítani. Vannak különböző kombók, gyorsító és lassító banánok és bombák, amiktől félni kell mint Ikarusznak a Naptól. Itt is örökké új rekordokat tudtok elérni, mivel mindig lead valami dolgot a játék, amitől hatékonyabb lesz újjad kardod.


Ugorjatok be az Apple Store-jába és vásároljatok be a játékokból!