2012. április 5., csütörtök

Trónok Harca (Game of Thrones) - s02e01 kiegészítés

Nagyrészt egyet értek szerkesztőtársam, benke_x véleményével a legújabb Trónok Harca kapcsán: tényleg nem lett túl izgalmas. Ha valamiről nem lehet sokat mondani, akkor az ahhoz kapcsolódó dolgokról kell beszélni.
Először is az intróról. Sokan kérdezgetik, hogy miért olyan fura a térkép, és mi az a fénylő izé.A készítője azt meséli, hogy úgy képzelte el, hogy Westeros nem egy gömb külsején lenne (mint ahogy az a Föld esetében is megszokott), hanem a beljső, konkáv oldalán, az a fényes izé meg egy szem-szerű szerkezet, amivel át lehet látni az egészet. Ez az ötlet nem új, a náci Németországban komolyan hittek benne.

A nyitó képsor asztrolába

Szerintem ez a rész a hatalomról szól. Joffreynak nyilván van, meg is részegül tőle, csak bánni nem tud vele: Sansát nem tudja lenyűgözni (mint egy kisgyerek, aki büszkén rámutat valamire: "Látod? A kutyám megölt egy embert"), sőt, Sansa van befolyással rá: a csaj mondja, hogy ne ölje meg a részeges Ser Dontos-t, nem érdemli meg a gyors halált.
Ha pedig meggyőzés, Tyrion meggyőzi Cersei-t, hogy hallgasson rá, és akkor talán Joff (na meg persze az ikertesója) viszont láthatja Jamie-t. Hogy Tyrion csak azért mondja ezt, hogy irányítása alá vonja Cerseit? Lehet, de szerintem Tyrion, ha már ez a feladata, rendbe akarja szedni ezt a kócerájt, amit a bukása előtt álló züllött Római Birodalomra emlékeztet. A Lannisterek pedig igen csak szarban vannak, fogy a hatalmukat támogató ütőkártyáik: már három csatát elvesztettek az ifjú farkas, Robb Stark ellen, és három Stark fogolyból már csak egy van náluk.

Az ifjú farkas, és a The Grey egy vendégszereplője

Daeny-nek nincs sok hatalma, hiába kiáltja sokszor röhejesen túljátszva, hogy ő a khaleesi és az lesz, amit ő mond, punktum, igazából senki nem tudja, miért is követi őt bárki. A sárkányai miatt? Nem mintha azok élelmet és vizet tudnának nyújtani a sivatag közepén szenvedőknek.
Emo Jon (egyik kedvenc szereplőm, de inkább a könyv alapján) is küszköd a felelősségével: az öreg medve irányításra akarja nevelni, de meg kell küzdeni vele, ugyanis Jon makacs és arrogáns. Így hát azt mondja neki, hogy ha irányítani akar, akkor meg kell tanulnia követni is másokat.
A lányaival élő Craster kapcsán pedig muszáj megemlítenem egy poént: Bill Hicks mesélte, hogy egyik show után odament hozzá egy white trash férfi azzal, hogy szeretné bemutatni a húgát és feleségét, de csak egyetlen nő állt mellette. Wat.

Stannis, Melisandre, Davos

Sárkánykővel két új erős szereplő csatlakozik a hatalmi harcba: Robert idősebb életben maradt testvére és így a trónra jogosult Stannis Baratheon, és az ő vörös boszorkánya, Melisandre. Stannis és szedett-vedett népe nem tűnik erősnek, de el kell mondanom, hogy tartogatni fog még meglepetéseket. Melisandre pedig egy új vallást hozott magával, és a történelemből tudhatjuk, hogy egy ilyen mindig összekovácsolja az embereket. Emellett pedig mintha igazi varázsereje lenne: rajta nem fog a méreg (még egyszer hangsúlyozom, hogy ugyan ez egy fantasy világ, a mágiát itt is csak babonaként tartják számon: a Mások, a sárkányok, Melisandre varázslatai mind új jelenségek az itt, de legalábbis a nyugati földrészen élők számára. Egy kis segítség: a nő keletről jön, ahol a mágia egy kissé ismertebb, lásd Daeny boszorkáját az előző évadból).
Ami engem illet, sem Stannis, sem Melisandre nem fogtak meg. A könyvben sem, de itt sem: Stannis-nak legalább olyan fenyegetőnek kéne lennie, mint Tywin Lannisternek, ehelyett viszont csak mogorván néz és olyan alaptalan fenyegetéseket puffogtat, mint Daeny: "engedelmeskednetek KELL, különben mérges leszek" (a még meg nem nevezett Davos az első pillanatban karakteresebben jelenik meg), Melisandrenek pedig a vonzás és fenyegetés kevert hangulatába burkolt titokzatos boszorkánynak kéne lennie, de itt csak egy lelkesedés nélkül beszélő nő.
A tudás hatalom, állítja Kisujj Baelish, mire Cersei bábuként mozgatja az őreit, és azt az elmés riposztot adja, hogy a hatalom a hatalom. Hm... Erre pedig a pökhendi takony, Joff ad egy kevésbé elmés, de Cersei pofonjánál fájóbb riposztot: Joffnak tényleg nincs tudása ("a Starkok majd csak úgy behódolnak, mert gyengék"), hatalma viszont annál több: akár a saját anyját is kivégeztethetné. Akkor mi is a hatalom, és kinek van, Cersei?


Egy személyes vélemény: azt nem szeretem a fantasy történetekben, hogy megjelenik valami természetfeletti esemény, amiről páran tudják, mit jelentenek (annak elmagyarázása nélkül, hogy honnan tudnák), és ez be is következik. Itt a vörös üstökös az ilyen (miért vörös? Kényelmes szimbolizmusért?), amiről ugyan sokan tudni vélik, mit jelent (Robb győzelme, a Lannisterek győzelme, stb.), de a nézők sejthetik, hogy a Branra vigyázó vadasszonynak van igaza. Amire igazából nincs okuk, mert Osha csak egy tudatlan, olvasni nem tudó, babonákon nevelkedett vadember. De aztán az állítása, miszerint az üstökös csak egyet jelenthet, mégpedig sárkányokat, igazolódik, ugyanis Daeny-hez meg a bébisárkányaihoz ugrik a kamera. Szóval mindez azért nem tetszik, mert csak olcsó írói eszköz (pl. előrevetítés), ami mögött nincs logika. Erre lehet mondani, hogy de hát például sárkányok sem léteznek a valóságban, tüzet meg még valótlanabb fújni. Igen ám, de a sárkányok esetében ez egy bevett konvenció, és lehet tudni, hogy a sárkányoknak vele született tulajdonságuk, hogy tüzet hányjanak a pofájukból, míg a vörös üstökösöknek nem veleszületett tulajdonságuk, hogy a sárkányok eljövetelét jósolják be. Mert hát teljesen önkényes a kapcsolat: honnan tudhatná az üstökös, hogy mikor születnek meg újra a sárkányok, és honnan tudhatná, hogy ezt mindenki ugyanúgy fogja értelmezni?
A végére kissé elkalandoztam, bocsi. A lényeg, hogy kurvára várjuk a második részt!

2012. április 4., szerda

Trónok Harca (Game of Thrones) - s02e01

A monumentális sorozatok kedvelőinek nagy tragédiájának bánatát voltunk kénytelenek mi is magunkra venni. A Trónok harcának első évadjának utolsó részéről 2011. június 23-án írt szerkesztőtársam, Sir Gabrie. Elhivatottságának jeleként akkor egy úgynevezett body counttal is szórakoztatott minket. A dátumból kalkulálva, igen sajnos jól számoltok 10 hónapot kellett várnunk a friss szériára. A rendezők és producerek gyakorlatilag végig forgatással töltötték az esztendőt (kiváló jeleneteket tudtak felvenni télen az amúgy is gyakorlatilag mindig zergebaszó hideggel szolgáltató Írország erdeiben), no meg vadul nyilatkozgatták, hogy nagyobb a büdzsé ---> szebb jelenetek lesznek (érte pár kritika az első évadot, hogy a barbár horda táborjelenetei inkább hasonlítottak egy rosszul promózott silent disco unalmas végére, mint egy megvadult csorda nagyravágyó szándékainak gócpontjára) ---> még jobban le fog esni a nézők álla. A magyar édzsbíjó is rendesen kitett magáért, egyedülálló módon országszerte kódolatlanságot rendelt el az epizód szűk egy órájára, pontosan tudják a marketingesek, hogy rákapott a közeg, mint 7 éves bármilyen minimaxos reklámra. Egyébként most a Youtube is telis-tele van Trónok harcás trélerekkel.


Trónok Harca (Game of Thrones) - S02E01 The North Remembers

Ahogy azt előre prognosztizálni lehetett a második évad első részében a rendező összetrombiálja egy-egy rövid jelenet erejéig az összes fő helyszínt, jelentősebb szereplőket megjeleníti, hogy az egyszeri nézőnek ne kelljen turkálnia megkopott memóriájában. Az aktuális király, Joffrey még mindig egy pökhendi takony (óriásit játszik a szerepben Jack Gleeson, aki valószínűleg már soha életében nem lesz kedves karakter), a kesefejű Targaryen trónkövetelő asszony a Góbi-sivatagon menetel keresztül esőverte napszítta bandájával és a sárkányka is szeretetben cseperedik. Az előző király testvére, Stannis Baratheon az előző évadban nem látott súlyt kap, jogos igényt tart a trónra, legfőbb csatlósa egy hibbant boszorkány, Melisandre úrnő. Az eddigi legnagyobb wtf mutató kilengést Eddard Stark gondolkodás nélküli lefejezése szolgáltatta, az ő fia, Robb Stark prímán szerethető figura, szurkoljunk hát neki! George R.R. Martin olyan aprólékosan dolgozta ki a karaktereket, hogy a gnómtörpe Tyrion Lannister is egy percig szerethető, majd gyorsan megutáljuk és ez megy hosszú 50 perceken keresztül. A történet szálán nem túlságosan húztak nagyot az alkotók, de egy első résztől (főleg egy év várakozás után) ne is várjunk túl sokat. A Trónok harcára jellemző dolgokból így is kijutott pár: egy udvari szerencsétlent könnyed koccintás helyett hordóból kezdték direktbe gyomron önteni egy "kis" borral, Joffrey irdatlan csicskalángost kap az anyjától (hát, azért a királyt már ne pofozza le senki, még ha a tulajdon anyjáról is van szó!), bordélyházi szexjelenet és még rögtön a rész elején egy kis kardozás (ángárd!). Negatívumként mondanám el a rengeteg, sok esetben semmitmondó párbeszédet még akkor is, ha tisztában vagyok azzal hogy szavakkal lehet megsegíteni a feledékeny néző agytekervényeinek beindulását. Az aktuális trónolók, úgy döntöttek, hogy az előző király minden elhullajtott magját meggyilkolják (hiteltelen lett volna a sorozat, ha azt a kisbabát nem ölik meg), egy két kivételével: Gendry (kovácslegény, amúgy meg a trón vérszerinti jogos tulajdonosa) és Arya (Eddard Stark r.i.p. lánya, Robb testvérkéje) kijutnak a városból.

A korábbi részek leírását elolvashatjátok ITT!, mert mi nem csak 2 hete szeretjük ezt a sorozatot, mit jelenleg mindenki az országban...

2012. április 3., kedd

Monday Session: J-Sands (Lone Catalysts) 04.09. @Akvárium Club

A Monday Session a legutóbbi Gangrene fémjelezte bulija után sem akasztotta hosszú időre szögre a mikrofonokat. 1995-1996 környékén egy Colombus-i és egy Pittsburgh-i hiphop performanszőr gondolta úgy, hogy sikeresebb zenei előmenetelük miatt érdemes lenne összeállni. J-Rawls a lemezjátszók mögött, J-Sands pedig a szövegek írásával és azok príma flow-val történő előadásával szórakoztatta a közeget. Létrehozták a Lone Catalysts nevű duó formációt. Pályájuk során három nagylemezt jelentettek meg saját kiadójuknál: Hip Hop, The Catalyst Files, Good Music. Az évek során temérdek neves előadóval dolgoztak együtt, a teljesség igénye nélkül zúdítok rátok párat: Talib Kweli, J Live, Biz Markie, Grap Luva vagy Mos Def. A Lone Catalysts története már csak az aranybetűvel íródott hiphop lexikon lapjain található meg, közösen futottatott projektjük parkolópályán áll. Az Akvárium klubba J-Sands érkezik és hozza magával egyedi, könnyed és laza stílusát és cseppfolyós ütemeit. Hazai részről sem lesz érdektelen az este, a tengerentúli műsort a legelektronikusabb magyar hiphop banda, a The Show Crew, azaz Bigmek és Zéessó fogják felvezetni. A koncert után pedig az S10 soundsystem Fantom Az és mr. Masters, Vanissal kiegészülve pumpálnak hajnalig!


J SANDS (LONE CATALYSTS / USA)
+
TheShowCrew
(Bigmek & Zéessó)
+
S*10 soundsystem
(vanis//mr.masters//​fantom az)

vizuál:
LOBOT & TÉSZTAKÖZE

1000 huf

Az esemény Facebook oldalán iratkozzatok be és tartsátok be a szavatok! ;)