2011. május 21., szombat

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e04

Ha az első rész inkább a karakterfejlődésre helyezte a hangsúlyt, akkor ez az anekdotázásra. Az előző király(ok)ról szóló történetek néha még engem is fárasztottak.
Deresben kezdünk, ahol Tyrion próbál Bran nyomorékságán segíteni (és persze Hodor. "Hodor!"), meg elcseveg Theonnal arról, hogy miért is van itt (a vikingekre hajazó Greyjoyok anno fellázadtak, de leverték őket, Eddard Stark pedig túszul vette a trónörökös Theon gyereket), illetve hogy ki a város legjobb kurvája.
Jon tanítgat, aztán megjelenik egy új szereplő, Samwell Tarly, egy kövér és gyáva srác, akiről süt, hogy nem az Éjjeli Őrségbe való (viszont apja szerint még kevésbé való a nemesi család vezetését megörökölni). Szivatják is rendesen, csak Jon áll ki mellette, farkasával megfenyítve mindenkit, aki tovább cikizné. Érdekességként elárulom, hogy a könyvben Sam egy kicsit másmilyen: óriási lúzer, és alig van benne valami szimpatikus vonás a már nevetséges gyávasága miatt. Gondolom a sorozatkészítők ebből vettek vissza (lásd a későbbi viccelődést prostikról), ráadásul a színész srác sem tudta szerintem rendesen megformálni a karaktert, és valami furcsa egyveleg jött ki belőle.
Időközben a dothraki horda megérkezik a fővárosukba. Daeny szolgalánya (aki igazából Vyserisé) fürdés közben kényezteti Vyseris-t, miközben sárkányokról csevegtek, én meg nem tudtam eldönteni, hogy a sárkányok magukban ennyire izgatóak, vagy csak burkolt szexuális csevej volt. Mindenesetre most már tudjuk, hogy sárkányok (a kihaltnak vélt lények, illetve a Targaryenek) vannak, akikért mindenki gerjed.

Kinek a népe?

További anekdotázásoktól megismerjük a Vastróntól kezdve az Őrült királyon át az utolsó prostiig bezárólag mindenki háttértöténetét. Most egy kicsit gúnyosnak tűnök, pedig fontosak ezek a részletek is, hogy megtudjuk, kinek milyen sérelme és honnan gyökerezik. Az egyik legfontosabb, hogy "Kisujj" Baelish egy pöttöm szigetről származik, és onnan küzdötte fel magát pénzügyi tanácsadóvá, szóval van benne ambíció rendesen. Ez nagyon fontos lesz a későbbiekben.
Az is rém unalmasnak tűnhet, ahogy Eddard nyomoz Jon Arryn halála után, meg a családfák tagjai után, de mi csak azért nem tudjuk, miért fontos ez, mert Ned maga sem.
Ezzel még a rizsa feléjéig sem értünk el. Lesz még egy kis szexizmus Arya elkedvtelenítésére (a férfiaké a hatalom és a dicsőség, a nőké a konyha, meg az utódok gyártása - nem pedig katonáskodás, ahogy ő szeretné), Chris is feltűnik a Skins-ből egy kovácstanoncként (újabb rejtély, de mielőtt a szegény nézők megőrülnének a sok céltalan csacsogástól, elárulom, hogy Robert király (egyik) fattya. Igen, abban az időben nem volt sok módszer a védekezésre), Jon meg Sam pedig kedélyesen diskurál prostikról meg anyákról (wait, what?).

Jon Arrynt annyira kikészítették a családfák történetei, hogy meghalt

Vissza a barbárföldre, ahol Vyseris megint csak bebizonyítja, mekkora egy épületes gyökér: mivel úgy tűnik, Daeny kezdi egyre komolyabban venni a vezető szerepét, miközben szegény Vyseris még mindig nem tud parancsolni seregének (vesd össze: szexizmus pár sorral feljebb), ezért kezet emel húgára. Ennek még komoly következményei lesznek.
A végére lesz végre egy kis akció: elkezdődik a parasztámítás egy kis lovagi párbaj képében. Ami nem sül ki túl lovagiasnak, de ezt nem árulom el, legyen valami izgalmas is.
Az utolsó jelenetben Catelyn inkognitóját fedi fel Tyrion, lévén hogy egy csárdába tévedtek. Mivel pedig két dudásról van szó, Catelyn egy ügyes csellel (a jelen lévő katonák címereinek és családfáik elemzésével) trainel 10 swordsment, hogy elkapják a gyilkossággal vádolt törpét.

A rész abszolút sztárja: Szellem

Bónusznak itt van az HBO honlapja, ahol van egy részletes térkép, illetve a családfákat is érthetően felvázolják(jobb felső sarok). Van magyar nyelven is, de az katasztrofálisan béna.
http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/

2011. május 19., csütörtök

Sebastien Leger - Planets

Íme még egy DJ, aki érdeklődik a csillagászat iránt. A francia Sebastien Leger eme koncepcióalbumán (elektronikus zene körében nem sűrű) minden egyes bolygóhoz, de inkább naprendszerbeli égitesthez (a 8 bolygó, Plútó, Nap, Hold) írt egy számot. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy az egyes számok túlságosan hasonlítanának hozzájuk, a minimalista meg légies-atmoszferikus hatásokon kívül, inkább arról lehet szó, hogy a pali írt 11 számot, amiket sorban elnevezett. Rögtön a kezdő szám olyan bulis, hogy a magányos, hideg és sötét (kis)bolygó a legutoljára jutna eszünkbe róla (eljátszottam azért a gondolattal, hogy amikor mégis először a Plútóra lépnének az űrhajósok, ezt a számot hallanák szólni).



Nagyjából állandó az album színvonala, és kellőképpen változatosak a számok, az meg külön szórakozás, hogy megprópáljuk a címek elolvasása nélkül kitalálni, melyik "bolygóról" lehet szó.

Számomra az album "fénypontja", ami minden tekintetben kiemelkedik a többi közül:

Van új a nap alatt! Dope D.O.D.

A hiphop szcéna tavában az utóbbi 5 évben alaposan megposhatd a víz. A blingbling sztárok természetesen töretlenül ontják magukból a lemezeket, nem csoda hiszen van felvevő piaca, mindig lesznek 14-18 éves hülyegyerekek. A nagyöregek is csinálgatják a dolgaikat, elmondható hogy a beatmágusok keze alá már nem azok a fiatal lendületes srácok dolgoznak, mint annó (hol van már egy DJ Premier-Rakim duett...). Fontoskodik a Duck Down Records, kijött Pharoahe Monch új lemeze, csinálgatják a Boot Camp Clik tagok is cuccaikat. Jay Dilla pedig még mindig nem támadt fel... : /
A posvány felüdítésére új csapást kellett vágni a popszakma által irányított felszínes hiphop dzsungelében. Ezt tette meg a holland Dope D.O.D. trió. A srácok lehetőségeikhez mérten, kihasználva az internet nyújtotta promóciós előnyöket kezdték meg építgetni karrierjüket 2008-ban. Messziről látszik, hogy előre meghatározott arculat mögött futnak a projektek, nagyon remélem a hétköznapokban nem ezzel a megjelenéssel riogatnak az amszterdami éjszakában.
Eddig semmi érdekes nem lenne a dologban, viszont a három tag (JayReaper, Skits Vicious és Dopey Rotten) merőben egyedülálló stílusirányzatot kívántak létrehozni? Felmerül a kérdés, lehet még ilyet???

Úgy tűnik lehet! Azt találtam ki hogy, pszichó hiphopnak keresztelem el a műfajt. Zenei nagyokosok, írjátok fel a jegyzetfüzetetekbe: 2011.05.19. a nemmakezdte blog megmondta!
A műfaj meghatározó dala címszó alatt a históriás könyvek a Sean Price közreműködésével elkészített Psychosis fogják jegyezni.


A könnyebb érthetőség végett képi eszközökkel is megsegítelek titeket elgondolásuk megértéséhez.



A nyitó MC megjelenése hiphop klippet már látott szemünknek nem is okoz fejtörést. Jay Reaper sztenderd gördeszkás arc a holland külvárosból, valószínűleg Antillákról származó felmenőkkel. Aztán Skitz megjelenésénél bonyolódunk bele a szituációba, láttam én már sátánista, holy metál ecetera ecetera zenei videókat, na ott daraboltak szét hasonló karaktereket szigorúan albínó kontaktlencsében. Dopey megjelenésében végre hoz egy kis tengerentúli fazont, Atlanta délvidék beütésű baseball bomberével, az összhatást viszont rögtön szétbombázza a vállig érő enyhén zsíros hatású frizura és lengyel arcél.

Srácok csináljátok amíg lehet, amíg szétvet az erő!

Trónok Harca - Game of Thrones s01e03

Trónok Harca 3. rész - Lord Snow (Havas uraság)

Ha röviden kellene megfogalmaznom a rész célját, akkor az elsődlegesen a különböző karakterfejlődések bemutatására törekszik.

Eddard és háztartása megérkezik a királyhoz, a fővárosba. A rendező különböző sematikus eszközökkel (főleg párbeszédek) bemutatja a királyi "kistanács" működését. Tovább hegyeződik Ned és a Jaime Lannister közötti ellentét. Két apróbb jelenetben követhetjük végig a fiatalabb szereplők (most éppen Geoffrey és Arya) egyéniség fejlődését, a Starkok jóval erkölcsösebbek oroszlán címeres ellenségeiknél. A 2. rész zárójelenetében a túl sokat tudó (később megtudjuk, hogy semmire sem emlékszik) Bran felébred, azonban deréktől lefelé lebénul a fiatal kissrác.


SirGébritől megtudhatjuk miért kell félni a téltől:
"Senki nem foglalkozik a téllel, illetve a mondákban szereplő Másokkal, legfeljebb csak a Starkok, mint jelmondatukban (Winter is coming = Közeleg a tél). Azonban különböző anekdotákból és a sorozat kezdő jelenetéből kiderül, hogy komoly dolgokról lesz szó."

Helyszínváltással folytatódik a továbbiakban a 3. rész. Északra megyünk, ahol Jon Snow (címszereplő) faszagyerekségének lehetünk szemtanúi, Ned fattya egészen jól bánik a karddal, lévén gyerekkorától tréningezték, szemben a pórnép fiaival. Mikor erre felhívják a figyelmét, kicsit észbe kap ám. Az első két részben lehettünk egészen biztosan a törpe Tyrion Lannister pozitív vagy negatív megítélésében. Talán itt bontakozik ki jobban egyénisége, úgy tűnik hátsószándék nélkül tud segítőkész lenni.

Rövidebb párbeszédek erejéig visszatérünk a királyi várhoz.
- Cersei és bátyja Jaime, azon feszülgetnek hogy ki fog derülni a vérfertőzésük és Bran megölésének kisérlete. - Eddard elbúcsúzi feleségétől, eddig az egyetlen párkapcsolat a sorozatban, mely igaz szerelmen alapszik mindenféle fenntartás nélkül
- Robert királyról újfent kiderül, hogy teljesen bolond, nő, ital és vérontás függő

A barbár horda hierarchiájában is megkezdődik egyfajta átalakulás. Daeny a szeretkezés nyelvén próbálja meg átvenni az irányítása nem túl beszédes párja, Khal Drogo felett. A Targaryen testvérpár kapcsolatában is surlódások vannak, Daeny kezd a sarkára állni, ami cseszett módon ellentétes bátyja terveivel. Közben termést hoz Daeny és Drogo "szerelme", a Nagy Csődör áldása képében (gyengébbek kedvéért Daeny babát vár).

Arya kardvívó leckéket veszt digó karakterű tanítómesterétől, Eddard flessel a fakardok kopogásán, mely később számára acélkardok csatazajává változik. Az epizód befejezése az első kettőhöz képest nem hozott akkora WTF-et, mint vártam. Eddard látomása közelgő háborút sejtet.

A fejekben továbbra is motoszkál, közeleg a tél!


2011. május 18., szerda

Aktuális TOP10. 2011.05.18.

Valószínűleg nem rendhagyó módon, inkább kedvünk volt megcsináltuk alapon összeállítottunk a heti saját szabású TOP10-ünket. Annyi téma szerinti formálódás van benne, hogy a techno irányvonala (egy üdítő kivétellel) mellett hajtottuk szekerünket. Tulajdonképpen nálunk ezek a számok szóltak legfrekventáltabban a héten.


1. Deadmau5 - HR 8938 Cephei
2. Robert Babicz - Remote Kiss
3. Sebastian Leger - Sun
4. Extrawelt - Trummerfeld
5. Woodkid - Iron (The Mystery Jets remix)
6. DJ Ozon - Neon Lights
7. Robert Babicz - Darkflower (Joris Voorn remix)
8. Band of Skulls - Patterns
9. Deadmau5 - Strobe (No End Loves remix)
10. Enery52 - Cafe Del Mare (Deadmau5 remix)




2011. május 17., kedd

napi kurvajó: Phoenix - Lisztomania

1999-2009 közott kevésbé voltak ismertek a francia srácok. Aztán 2 évvel ezelőtt kiadták az aktuális trendnek megfelelő (ezért éppenséggel lehetne őket bántani, de nem érdemes) albumukat, a Wolfgang Amadeus Phoenix-et.


A besöpört címek szerintem kommentárt sem követelnek, önmagukért beszélnek:
5th – Time's Top 10 Albums of 2009
3rd – Rolling Stone: The 25 Best Albums of 2009
8th – Pitchfork Media's Top 50 Albums of 2009
1st - The A.V. Club: The top 25 albums of 2009
1st - Drowned in Sound's Top 50 Albums of 2009
2nd - Rhapsody (online music service): "The 25 Best Albums of 2009"
3rd - Spin (magazine)'s The 40 Best Albums of 2009

Halljuk a zászlóhajó, Lisztomania című számukat!

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e02

Engem az első rész annak ellenére sem vágott a földhöz, hogy rettenetesen szeretem a könyvsorozatot, és már nagyon vártam rá. Először talán azért, mert az adaptációknál általában az van, hogy olvasáskor nagyon élénken képzeljük el a világot, aztán a képernyőn szembesülünk azzal, hogy nem úgy néznek ki a karakterek, nem úgy viselkednek, mint ahogy gondoltuk, meg egy csomó részlet hiányzik. Az mondjuk tény, hogy a sorozat készítői nagyon részletes világot készítettek el nekünk (aminek csak egyik bizonyítéka, hogy kitalálták a Dothraki nyelvet, amivel Martin úr maga nem nagyon foglalkozott), árad a profizmus (meg a büdzsé) belőle. A második ok, hogy a regény maga is lassacskán indul be, mert egyelőre a világ, a családok, meg a szereplők bemutatásával foglalkozik.
Ha az első résszel voltak is kételyeim, ezzel mind egy szálig eltűntek.


Élesebb szeműek észrevehették, hogy a főcímben az egyik helyszín megváltozott: már nem Pentos-ban vagyunk, hanem a dothrakiak földjén. Ser Mormont, ez a brit forma lovag ad egy kis előadást a ló urak kultúrájából Daenynek, meg persze nekünk. Oda kell figyelni a fickóra, mert nagyon szimpatikus, de közben sűrűn jelentget hazafelé. És itt most ki kell javítanom benke_x azon állítását, miszerint jó és rossz karakterek vannak, hiszen ez a kettő is nehézzé teszi a besorolást. Daeny egyrészt szimpatikus, mégis fenyegetést jelent mindenkire Westeros-on, így magára a szintén szimpa Nedre is. Így Mormont is: most kinek az oldalán áll? A dothrakiékén? Daenyén? Robertén? Jóindulatú, vagy csak a visszatérésére keresi az alkalmat?
A Lannistereket is jobban megismerhetjük: Geoffrey mekkora egy csótány, Tyrion viszont milyen éles eszű. Én sokáig nem tudtam őt hová tenni, mert azért mégis csak Lannister, de hamar kiderül, hogy ő nem csak köztük, hanem úgy egyébként is az egyik legkorrektebb és legszellemesebb figura. Egyébként a könyvtől kissé eltérően mutatják be, ott ugyanis nem kurvázik (ennyit, a két prostijának ugyanis neve is van, és hosszabb "kapcsolatuk").
Már csak azt magyarázhatná el valaki, hogy Jaime miért utálja annyira Nedet meg Jont. Csak azért, mert egy Starkok? Nem rémlik, hogy a múltban lett volna valami összetűzésük.


Jon az egyik kedvenc karakterem, de nem a sorozatból, itt meglehetősen málészájú. Mindenesetre nem szabad ennyivel elintézni, később meg fog keményedni, és nagyon fontos szerepe lesz. Érdekességnek elárulom, hogy Martin eredetileg az összes gyereket sokkal fiatalabbra írta, Jon épp, hogy serdülő tinédzser, később azonban Martin belátta, hogy idősebbeknek kellett volna lenniük, ezt most a sorozatban kárpótolhatta.
A cselekmény lassan kezd beindulni. Ahogy említettem, Keleten Vyseris tovább vándorol azzal a dothraki sereggel, amiről azt hiszi, már az övé, miközben Daeny kezd rájönni, hogy ő nem egyszerűen csak egy eszköz: ő a sárkány vére, és mint ilyen, nem hagyja magát többé megerőszakolni Drogoval: a helyi szokások eltanulásával kezd uralkodónői mentalitást is felvenni. Ehhez először a szexen vezet az út (kis kitérőként itt van ez a cikk a Drogót alakító színésszel. Nagyon szenzációhajhász a címe, ezért is ez a második találat gugliban a Trónok Harca címszavakra, de egyébként nem erről van szó, hanem arról, hogy mennyire jófej a színész srác)
Nyugaton, Deresben Ned a királlyal és udvartartásával elindulnak a fővárosba, míg Jon nagybátyjával és Tyrionnal a Fal felé mennek, hogy előbbi felöltse a feketét és az azzal járó kötelezettségeket, Tyrion pedig hogy lepisáljon a világ széléről. Addig is bondingolnak, meg illúziókat rombolnak. Ebből is látszik, hogy mennyire realista ez a világ: itt nincsenek nemes, az esküjükhöz végletesen hűséges lovagok. A Falat nem bátor férfiak védik a birodalmat fenyegető erőktől, hanem olyan számkivetettek, akiknek nem volt más választásuk, fenyegetés pedig a vadakon kívül nincsen más. Persze a karakterek nem látták az első rész kezdő jelenetét, így nem is hiszik, hogy a mesebeli lényektől igenis kéne félni.
A Deresben otthon maradtak sem a seggükön ülnek kötögetve: Robb elkezdhet a család, és a ház irányítójaként gyakorolni. Catelyn pedig, amíg Branre vigyáz, megtapasztalhatja, hogy egy kómában fekvő gyerek is jelenthet akkora veszélyt, ami miatt egy bérgyilkost küldenek rá. Tisztában voltam, hogy mi következik, de amikor a képernyőn láttam, hogyan harapja át a fickó torkát egy farkas, az odabaszott. Amúgy azt hiszem a sorozatban még nem hangsúlyos annyira, milyen erős, szinte spirituális kapcsolat van a farkasok és a gyerekek között, ebből a jelenetből azonban már kezdhet derengeni.


A rész másik nagyon feszült eseményéről szintén a farkasok tehetnek. A részletekbe nem mennék bele, már így is sokat riszáztam. A lényeg, hogy a rész végére Ned, Sansa meg Arya összeroppan kicsit (én is), és kiderül, hogy a Lannisterek, pontosabban Cersei és Geoffrey mennyire aljasak tudnak lenni.
Összességében ez egy nagyon izgalmas rész, súlyos pillanatokkal. Ha valakit ez a rész sem nyert meg, akkor valami baj lehet vele, mindenki más viszont tapadjon képernyőre.

2011. május 16., hétfő

Érkezik a Killakikitt - Legenda című új albuma! Június 1.!

13 vadonatúj számmal érkezik a Killakikitt (AZA és Tirpa) duett új albuma. Neves közreműködők garantálják a minőséget.

Lássuk a promo videót!



Ne feledjétek, június 1-én újjáéled a legenda!

Mutantes Tmnt - 1999, friss cucc Chiléből

Egy majd 2 éves kontaktom keresett fel a minap, hogy elkészítették vadonatúj cuccukat. Nagyon messziről, Chiléből érkezett hozzánk az internet húrjait megrezegtető elektro hangulatú szett. Egy korábbi blogomban már bemutattam a formációt!

Köszönjük! Thanks Mutantes!

2011. május 15., vasárnap

napi kurvajó: Kemik - Maetrik

Egy egészen friss Olivier Huntemann Ideal Audio Podcastben hallottam az alábbi Kemik számot, zseniális alkotás.



Boltilopás 2.rész: Am I A Good Man - Them Two = Tibbah - Utcadiploma kzr. Tirpa & Saiid = Reks - This or That

Az eredeti:


Magyar feldolgozása:


A Tibbah vezette Bloose Broavaz családról már csak lokálpatrióta kötődésem miatt is fogom majd hosszabban írni, több bejegyzést is megérdemelnek a srácok!

Tengerentúli feldolgozása:

Trónok Harca s01e1


Nem tagadjuk, rákattantunk! 4 rész futott le a sorozatból, amíg nem késő szeretnénk utolérni a valós időt.

Trónok Harca 1. rész - Winter Is Coming

A sorozat indításában semmi extrával nem rendelkezik. Első rész lévén, igényes (párbeszédes) jelenetek útján megismerjük a főbb szereplőket (akikről tudjuk, George R. R. Martin zseniális cselekményszövése miatt mindvégig veszélyben vannak).
Minden jó és rossz karakter bemutatása előtt még rendesen felizgatják az egyszeri nézőt azzal, hogy egy tér és idő nélküli helyszínen (talán a jelmezekből következtethetünk a sötét középkorra, de teljesen felesleges) misztikus lények (A Mások = The White Walkers) módszeresen megölnek minden arra járót. Ekkor még nem pontosan tudjuk miről is van szó, később kiderül, tőlük igencsak félni kell.
Második jelentős helyszín Winterfell városa, ahol a főszereplő (???) Eddard Stark és családja éli nemesi életét. Felesége Cat és minden gyereke (Sansa, Ayra, Robb, a jól bevállt sztereotípiáknak megfelelő tulajdonságokkal bírnak, a karakterek megformálásáról később még biztos részletesebben fogunk szólni. A király, Robert régi barátja Eddardnak és mivel fő segítői posztja megüresedett (azt állítják természetes halállal, de később utalgatnak rá, hogy megölték a király jobb kezét), így a hideg északra látogat Eddardnak szánva a megbizatást. Persze a királlyal megérkezik sleppje is, láthatóan unszimpatikus felesége és annak két fiú testvére is vele tart. A fő trónvárományos herceg, Joeffrey sem az a tipikus szerethető figura.

Párhuzamos szálon a Winterfell-i eseményekkel a Keskeny-tenger túl oldalán is gyülekeznek az esőfelhők a trónért vívott harc egén. Viserys Targaryen leginkább Steiner Kristóf hasonmás versenyeken indulhatna, enyhén metroszexuális jelleme ellenére fondorlatos cselre készül, nagyratörő álmai vannak. Testvérét, Daenerys-t használja fel célje eléréséhez. Érdekházasságot köttet vele a barbár vezér Khal Drogoval (két ajtós szekrény, akin 35 négyzetméter tetoválás található), kinek seregével tervezi leigázni a király hadait. Anekdotázásokból megtudjuk, hogy Eddard családját (köztük King Robert gyermekkori szerelmét, Ed testvérét) is a Targaryen-ek ölték meg.

Az epizód zárásként a királyné felesége, Cersei és édestestvére, Jaime vézfertőző jelentének lehetünk szemtanúi (talán a király összes szőke hajú gyermeke is a testvéri szex végterméke? Gondolkodott már azon Robert, hogy vajon miért csak ő az egész pereputty egyetlen fekete hajú tagja?), de nem csak mi, hanem a legifjabb Stark gyerek, Bran is éppen arra járt. Pechjére Jaime ki is löki a kastély egyik melléképületének tornyából, a srác eszméletét veszti. Gyanítom, ha ez kiderül Eddard sem fogja a szívébe zárni az unszimpatikus Lannistereket.


Ne feledjétek! WINTER IS COMING!
Hamarosan jövünk a 2. részzel, ahol kiderül vajon emlékszik-e a fiú