2011. május 6., péntek

Group Home - Mesterhármas (A Tear for the Ghetto)

"Mert ez a Mesterhármas táncra magyar
Szóljon az ének és zengjen a dal
Sláger Tibó Bunyós Pityu együtt mulat Fásy Ádámmal"

Viccet félretéve, 1999 felé fordítjuk időnk képzeletbeli kerekét, június 1-jére, amikor megjelent a Group Home duó A Tear for the Ghetto című albuma. Minden út DJ Premier lemezlejátszóihoz vezet, természetesen a NYC beatmogul keze benne van ebben a dologban is. Három számmal jövök az albumról a korona három főékkövét prezentálva, nem elfelejtve a '95-ös szintén Preemo munkát, a Livin' Proof-ot!


(szomorú tény, hogy e szám klippes verziója is MF radio edit :()


(Sick Business 1. writers on tour zene!)


(szintén SB1. klasszikus!)

2011. május 5., csütörtök

napi kurvajó: Raekwon - Butter Knives (2011)

A Staten Island-i mesterszakács a Wu örökség hagyományain 20 év elteltével sem hajlandó változtatni. A nemrégiben megjelent Shaolin vs. Wu Tang albuma részben ennek köszönhetően sok kritikát kapott. A zenetörténészek majd értékelik kényükre-kedvükre ezt sorozatban ötödik Rae szólót. A Wu Tang család hű követői pedig büszkén helyezik fel a polcra a dinasztia legfrisebb gyermekét.

Hoztam nektek róla egy klipet:

Raekwon - Butter Knives from LRG on Vimeo.

2011. május 3., kedd

Kalandjaim a vetítővásznon innen: Forráskód (Source Code)

Sosem tudom eldönteni, hogy a filmről, amit láttam beharangozót írjak (ez esetben megpróbálom nem lelőni a poént és megtartani magamnak a filmvégi menetrendszerű WTF-et) vagy pedig filmelemzést a magam bugyuta módján (ekkor mindről lerántom a leplet). Utóbbival egyetlen problémám van, hogy LTM-em (long-term memory) nem mérhető a sakknagymesterekéhez, ergó mindent elfelejtek. A most bepötyögött film megmagyarázásom is e kettő közös gyermeke lesz.

Forráskód (Source Code)
színes, feliratos, amerikai-francia akcióthriller, 93 perc, 2011



A film eleje nagyon tetszetősre sikerült, egy egészen szimpatikus tag (Jake Gyl... képtelenség leírni a nevét) a főszereplő. Magához tér egy vonaton, de nem a megszokott módon a szenet tároló utolsó kocsiban, hanem rögtön egy vel beszélget és dunsztja nincs ki ő valójában. Később a tükörben látja, hogy mások másnak látják, mint akinek ő elképzeli magát. 8 percig zajlik a jelenet, majd terrortámadásilag felrobban a vonat.
A robbanás után Colter Stevens (Jake G) egy 22. századi laboratóriumban ébred, ahol tudósok faggatják mit látott. Később kiderül, hogy a reggel történt robbantás egy merényletsorozat része. Stevens minden alkalommal 8 percet képes megélni a múltból, ennyi idők alatt kell kiderítenie ki a merénylő (aki tutira a vonaton tartózkodik). Körülbelül eddig értettem a filmet (ezzel párhuzamban eddig a pontig tetszett is). Vonatok (emeletes amcsi vonat), nagyváros (Chicago), hidak, utak stb, az én világom. Belekevernek 1-2 mellékszálat például, hogy Jake G a Közel-Keleten szolgált és ő már meghalt 2 hónappal ezelőtt, viszont az apjától nem tudott elbúcsúzni és még ezt bepótolná ha már egyszer van rá lehetősége. A forráskód párhuzamos létsíkjait alkalmazva (belebuherálva az emberi agyba a halál előtti 8 perc hozható vissza, ezt a film Joshi Bharat-ra hasonlító főkutatótudósától tudjuk meg) Stevens kitalálja, hogy ő megtudja előzni az egész vonatszerencsétlenséget és vad magánakciók sorozatába kezd, melyet a rendezőn kívül csak 4-6 diplomás emberek képesek megérteni. A végén még azért kapunk egy triplacsavart, hogy garantált identitászavarral menjen mindenki haza a filmszínházból.
Pozitívum az egyedi ötlet és Jake G színészi játéka, az első 45 perc nagyon tetszett. Véleményem szerint ezt a filmet lehetett volna olyan hosszúra csinálni, mint az Avatart. Kicsit szájbarágósabb megvalósítással most nem agyalnék már 3 napja a film végén.

Imdb: 7.8
Port.hu: 8.3
nemmakezdtem blog: 7 (az első 45 perc 8-as, a végejáték 6-os)




2011. május 2., hétfő

napi kurvajó: Rakim - When I Be On The Mic (prod. Dj Premier)

Ma éppen mélán krúzolgattam a városban, amikor rég nem látott hallott ismerős, DJ Premier nyúlt hozzá kiváló érzékkel azokhoz a bizonyos lemezlejátszókhoz. Szóforgató tettestársa a mai napra választott trackben nem más mint, Rakim. Találtam hozzá remek videóklippes verziót, annyi a gond vele (ami eléggé komoly), hogy ki van nyekeregve az összes csúnya szó (azt hiszem ezt nevezi a szaknyelv radio edit-nek). Küldöm a normális verziót azoknak, akik nem futnak nyavalyogva az óvónénihez egy-egy madafakaaa hallatán!