2012. február 16., csütörtök

Four Tet - There Is Love In You (2010)

Four Tet, polgári nevén Kieran Hebden, színes alkotói pályával büszkélkedhet: Bonobóra emlékeztető instrumentális hip-hoppon, jazzen át minimalig sok hatás felfedezhető zenéjében, ezen kívül nyitott már Radiohead koncertek előtt, meg dolgozott is velük, jobban mondva Thom Yorke-kal, de Buriallal is. Legutóbbi, 2010-es albumát, There Is Love In You, ugyan kissé megkésve mutatjuk be itt a blogon, de a zene kárpótol érte.



A számokról azt lehet elmondani, hogy nem túl kiemelkedőek, legalábbis hangerő és tempó tekintetében, és egy-egy szám ugyanazt a témát ismételgeti folyamatos építgetések közben.. Az egész mégis összeáll egy kellemes egyveleggé. Ezt az első szám, az Angel Echoes remekül képviseli. A második szám, a Love Cry azért mégis csak kilóg a sórból, a kissé éterien szóló elektronikus búgással (és időnkénti recsegéssel), amit a későn becsatlakozó dob ugyan elnyom, de nem uralkodik rajta. A felétől pedig egy lágy női vokál is megszólal, és mikor már pont azt éreznénk, hogy ennél nyugisabb nem is lehetne, a szám újabb hangsávokat kapva felgyorsul, és sötétebbé is válik. Zseniális, ez a kedvencem.
A melodikus hangzás végig jellemző az albumra, de ugyanúgy a kísérletezés is. A Sing akadozó ütemeivel Gold Pandára hajaz, és ha ez nem lenne elég wonkys, még idegborzoló zörejek is meglapulnak (sokakat kiborít, ha egy szám úgy szól, mintha az áramkörök néhol megszakadtak volna, és az egészet mintha egy húsz éves, már régen kidobásra érett cuccon vették volna fel, nekem viszont bejön), na meg persze az elkerülhetetlen, értelmetlen női hümmögések és dúdolások. Utoljára a Plastic People-t emelném ki, ami határozott ütemeivel Bonobóra emlékeztet.
Egyedüli kivetnivalóm csak az, hogy mindössze kilenc szám található meg, jobban mondva nyolc, egy rövidebb interlude miatt. Egyébként pompás darab, már sokadszorra pörgettem végig.





2012. február 13., hétfő

Monday Session: Oh No + The Alchemist = GANGRENE! 2012.02.27 @Akvárium Klub, Budapest

A Monday Session partysorozat beindítása óta másképpen tekintünk a hét első napjára. Korábban mindig masszív hányingerrel keltünk hétfőnként, ki a suli kezdet miatt, másokat pedig a meló várt vissza tárt karokkal. A rendezvény az Erzsébet téren található Akvárium Klubban kerül lebonyolításra. Az MS szervező brigádja egyre bővülő kapcsolatrendszerének köszönhetően korábban elérhetetlennek hitt muzsikusokat invitál hazánkba. Például így kaptuk meg karácsony előtt minden terrorista legterroristábbját, DJ Vadimot. Véletlen egybeesés, hogy mostanában többször is szóba került a Stones Throw Records (először a Pesti Mash Tape okán, legutóbb pedig Jay Dee halálának 6. évfordulója miatt) összetéveszthetetlen alkotói közössége. Oh no (születési nevén Michael Jackson, azt hiszem jó védjegy a zenei körökben) muzikális családban nőtt fel, elég ha annyit említek róla, hogy öccse a multikulturális Madlibnek (csak a különböző zenei projektjeit jegyző aliasai 30 fölött járnak). 1999-ben mutatkozott be a Lootpack Soundpieces: Da Antidote című albumán. Az alant linkelt monstre hosszúságú trackben 7:10-től csodát hallhattok:

2004-ben jelent meg bemutatkozó albuma The Disrupt címmel, olyan előadók közreműködésével mint Medaphoar, Aloe Blacc vagy Wildchild. Ezt követően 5 év alatt három studió album érkezett. Sorrendben Exodus into Unheard Rhythms, Dr. No's Oxperiment, Dr. No's Ethiopium. Utóbbi kettő egészen érdekes dizájnú borítójára érdemes külön kitérni.
 Dr. No's Oxperiment (2007) 
Dr. No's Ethiopium (2009)
Oh No ilyen előmenetel mellett érkezett ahhoz a karriermódosító lépéshez, hogy duettbe álljon az addigra igazán nagy nevet szerző producerrel, The Alchemisttel. A szintén kaliforniai előadó a 90-es években jól csengő nevekkel dolgozott együtt. Diszkográfiája még scrollozva is derék méretű, azért tegyetek egy körutat itt!

Bár ketten együtt csupán csak 2010 óta írnak a hiphop enciklopédiájának lapjaira, szigorúan gyöngybetűkkel mégis elismert formációnak számít az általuk futatott Gangrene projekt. A furmányos névválasztás (egészen egyszerűen üszkösödést vagy gengrénát jelent) Oh No elmondása szerint onnét ered, hogy alkotói folyamatuk hasonlóan épült ki, mint egy üszkösödés lefolyása. Első albumuk 2010. novemberében jelent meg Gutter Water címmel. A 15 alkotást tartalmazó lemez beatjeinek felét Oh No, másik felét The Alchemist szerezte. MC-zésre sem kis nevekkel kontaktoltak le, rappel az albumon Raekwon, Planet Asia és Guilty Simpson. A Gangrene budapestet is érintő turnéjának igazi apropója a január 24-én megjelent Vodka & Ayahuasca nevet kapó album. Rajta hallhatóak verzék Kool G Raptől, Prodigytől és a Dilated Peolpes spantól, Evidencetől.

A korong jelenleg még kifutási fázisát éli, minden esetre biztató, hogy a Pitchforknál 7.1-et kapott.
Természetesen a tengerentúli sztárvendégek mellett a honi hiphop társadalom krémje is tiszteletét teszi a partyn. Az ütemes felvezetést Kool Kasko, DJ Quick VS Q-Cee, illetve Mr.Masters & Fantom Az vállalta, a szövegekért pedig Norba és a Killakikitt lesz a felelős. 1500-ért ott lehettek!


napi kurvajó: Wolfgang Gartner - There and Back

A neves ősök nyomám nagy terhet vesz magára az, aki Wolfgang néven próbál érvényesülni a zenei iparban. A los angelesi Joseph Thomas Youngman ezt bátran magára vállalta a Wolfgang Gartner alkotói név felvételével. Aktív house producerként 2007 óta folyamatosan jelenteti meg singlejeit, album formában pedig 2011-ben jelentette meg 11 dalt tartalmazó Weekend in America című korongját. Gartnert elsősorban a klasszikus 5. szimfónia átdolgozása miatt ismerhetitek. Ezenkívül szerepelt ő Deadmau5 4x4=12-jén és Skrillex Bangarangján is. A 2012-es év elejét sem kezdte álmosan, rögtön itt van a There and Back, hallgassátok oda s vissza!

Wolfgang Gartner - There and Back (2012)


2012. február 12., vasárnap

Szavazásunk nyertese: Steve Antal

400 beérkezett voksot követően zárom blogunk mini, mégis olvasókörűségének sokrétűsége miatt reprezentatívnak mondható közvéleménykutatását. A Szerintetek ki volt 2011 legjobb hiphop előadója? kérdésre a legtöbben, a tavaly decemberben lemezt megjelentető (Dogma) Steve Antal nevét választottátok. Gratulálunk Neki és természetesen minden más, a magyar hiphop társadalomért tevékenykedő MC-nek, DJ-nek és producernek, hogy 2011-ben is rengeteg szórakoztató trackkel láttak el minket!