2012. január 27., péntek

Lo-Fi Stereo: Uh Ah Oh + Oomph Bang Krssh

Volt egyszer egy Mizantrop nevű, nagyon jó és magyar viszonylatokhoz képest modern zenekar, de mivel gimis bandáról volt szó, ezért a tagok életének bonyolódása miatt elkerülhetetlenül felbomlott, méltatlanul kevés visszhangot hagyva maga után. Két bandatag azonban együtt maradt és Lo-Fi Stereo néven reinkarnálódtak, elektronika nélkül, mindössze egy dobbal és egy gitárral felszerelve, teljesen új irányvonalat véve. Jobban mondva kettőt. Az a helyzet ugyanis, hogy két, különböző világot teremtő fél albummal jelentkeztek. Fél, ugyanis mindkettő csak hat/hét számot tartalmaz. Különös, de ahogy az egyik tag érvelt, ha a zenehallgatók több stílusban is elmerülhetnek, akkor a zenészek miért ne tehetnék?


A különös, Uh Ah Oh című album (vajon szándékos a PJ Harvey referencia?) lassú, néhol country-s folkos elemekkel dolgozik, és főleg gitárra meg vokálra épül. A számokkal nincsen semmi baj (azt leszámítva, hogy az énekes angolját nehéz megérteni), viszont nem kaptam fel a fejem a The Vibe-ot leszámítva. Ahhoz képest, hogy csak két hangszerrel vették fel, semminek nem érzem hiányát, bár ezen nem is érdemes meglepődni, mert sok, két tagból álló zenekar létezik.


Oomph Bang Krssh: ezek a hangutánzó szavak sokkal robbanékonyabb és zajosabb számokat ígérnek. De még mennyire, a váltás radikális az előző dalcsokorhoz képest: piszkos, hangos, zörejes, és tökös garázsrock hangzás. Ez már az első számnál megnyert magának. Nincs bonyolítás, csak ütik a dobot és rángatják a húrokat, énekre sem pazarolnak sok időt, a hallgatóság pedig kénytelen ütemesen rángatni a fejét. Ez lesz az album alapfelállása, de amíg az Uh Ah Oh kiszámítható volt, ez sok meglepetéssel bír szolgálni. Pl. a Solitude remek és gyors zajongás után hirtelen visszafogottá válik (rá is néztem a winampra, hogy új szám-e, csak a crossfade miatt nem vettem észre), de introvertságában is szép. További fiatalos rock után a My House úgy kezdődik, mintha a másik albumról csúszott volna át ide, de a felénél hirtelen felgyorsul és hangos lesz, ahogy kell. És ez még semmi, van minden korábbitól elütő metál (Drop D Mind), meg blues is (Keep Breathing), amit viszont felturbósodik.

Amíg a lassú fél nem tartogat sok újdonságot, a hangos fél nagyon is, ezt biztosan még sokszor elő fogom venni. A legjobbat pedig még nem is mondtam: az egész cuccot ingyér' le lehet húzni a srácok honlapjáról: http://lofistereo.com/
Bónuszként pedig itt van a Quart meg a Lángoló Gitárok bemutatója, interjúval meg a Oomph Bang Krssh számainak kommentárjaival:
http://quart.hu/cikk.php?id=6710
http://langologitarok.blog.hu/2011/10/05/lofi_stereo_premier

2012. január 25., szerda

Napi kurvajó: Csemege szemnek és fülnek

Supakitch és Koralie nevű dizájner-grafikus-vizuális művészek úgy döntöttek, hogy kifestik a nagyszobát, mindezt remek zenei aláfestéssel, amelyet DLiD, aka Dick Laurent Is Dead szolgál. Számomra érthetetlen módon az alábbi klippben Leonizer a szám címe, de egyébként Color in Your Hands.
Enjoy!


SUPAKITCH & KORALIE - VÄRLDSKULTUR MUSEET GÖTEBORG from elr°y on Vimeo.

2012. január 24., kedd

napi kurvajó: Bankos - Mint a Dart Vader közr. Orizatriznyák, Balek MC és Norba

Ezennel a mozgalom tengerének egyik legmélyebb pontjára nyúltam le, és hoztam fel nektek egy ragyogó gyöngyszemet, ez azonban másképp csillog: sötétebb mint a Darth Vader! Négy magyar hiphop nagyágyú egyszerre történő dörrenését hallhatjátok 3 és fél percbe sűrítve. Sorrendben érkezik Oriza, Bankos, Balek MC és Norba.



"Soha ne nézz vissza, ha tudod mi folyik a szabadba',
angyalok rángatják a bábukat a magasba'"
(Bankos)


2012. január 22., vasárnap

Klasszikus szag a levegőben: Moguai - Mpire

Vannak zenék, melyek esetében már első hallásra érezzük a vérünkben: monumentális alkotással állunk szemben. Nem kell, hogy Lui Padre legyen a felmenőink között vagy, hogy az Astro TV jövőbelátó magnetizálását magunkra húzzuk napi 3400 forintért. Tudjuk ezt a dalt szeretni fogjuk egy hét, hónap, év múlva is. Velem az imént felvázolt eset történt meg így, hajszál pontosan, mikor első alkalommal végighallgattam Moguai - Mpire címre keresztelt friss számát. André Tegeler (mint általában akikkel foglalkozni szoktunk) sem ma kezdte, 2002-ben robbant be a U know Y című számmal, ami annyira jellegzetes, hogy iziben kötelező végighallgatni! Vigyázat, kis fokú, még tűrhető retro veszélynek vagytok kitéve!

A germán elekro/progresszív house mogul a 2000-es évek elején folyamatosan gyurmázgatta, alakította stílusát. Az igazi fordulatot a 2010-es esztendő hozta meg számára, amikor leszerződött bolygónk második leghíresebb egerével (az első helyet konzekvensen fenntartja magának Jerry, a híres rajzfilm hős örök nyertes karaktere), Deadmau5-szal. A Mau5trappal aláírt szerződés adott kellő teret Moguai első nagylemezének, a We Ar Lyve-nek. A saját anyagok gyártásán természetesen remixelésre is fordít energiákat. Olyan ismert popsztároknak készített már remixeket, mint Moby, Britney Spears vagy Beyoncé. A héten adta ki legfrissebb alkotását, mely az Mpire címet kapta.
A dal hangzásvilága remekül illeszkedik bele a Deadmau5 teremtette világba. Egészen zseniálisan megkomponált egyvelege a 4x4=12 album néhol már-már dubstepbe forduló változatosságának, illetve a HR 8938 Cephei és a Bleed végeláthatatlannak tűnő elnyújtott űrutazásának