2012. április 14., szombat

Péntek 13: Killakikitt - Csapda (prod. by Snowgoons)

Amikor megláttam a naptárban, hogy a péntek tizenharmadikára fog esni nagy pénzben mertem volna fogadni, arra hogy a Killakikitt kellően kedvére tesz rajongóinak ezen a napon. Tizenharmadika az ő születésnapjuk, névnapjuk, Karácsonyuk, Mikulásuk és Húsvétjuk is egyben. Germán spanjuk, a Snowgoons producerelésével készült el ez a gyilkos ütemmel szaggató alap. AZA és Tirpa szövegvilága a jól megszokott naturalista, brutális tálalásmódon jegyeit hordozza magában. Felvették a sikolyunkat refrénnek! Nem fogtok csalódni a számban, csak a címe csapda!



2012. április 12., csütörtök

friss cucc: Hősök & Tkyd - Próbáld meg

Vadonatúj magyar hiphop track jelent meg a biznisz egén! A fontosabb tudnivalók alant, legalul pedig a tényleges lényeg.
Zene: Mr. Joeker
Szöveg: Brash, Tkyd, Mentha, Eckü
Gitár: Szabó Ádám
Felvétel: Diazbeats Stúdió
Keverés: Diaz

Visual: Brash


2012. április 10., kedd

napi kurvajó: Barbárfivérek - Tré feat. Tkyd

Estére egy elgondolkodtató szövegezésű magyar hiphop gyöngyszemet választottam nektek. A Barbárfivérek tavaly megjelent, Úthenger néven piacra dobott nagylemezén kapott helyet ez a track. Az elkövetésben Deego és Tibbah mellett tevékenyen vett részt Tkyd.

Trónok Harca (Game of Thrones) - s02e02

Levetítették a várva várt sorozat várva várt második részét, mi pedig annak rendje és módja szerint szállítjuk is az összefoglalót. Nektek hogy tetszett? Ami engem illet, még mindig kissé lassúnak érzem. A probléma talán az, hogy az első évad alapján egy pörgős, fordulatokkal és akcióval teli sorozatot várunk, miközben sokkal inkább a karakterfejlődésre és a szarkeverésre kéne figyelni. Hiszen a királyok csatájáját (aki nem tudná, ez a könyvsorozat második részének címe, csak mindenkit összezavarna - én is így nevezem a nehézkes "A tűz és jég dala" ciklus helyett) nem a csatamezőn kell megnyerni. Ha nincsenek támogatóid, nincsen se sereged, se pénzed, ha nincsen eszed meg politikai érzéked, csatákat nyerhetsz, de mint mások bábjaként.
Robb, a független észak megteremtéséért harcoló ifjú titán még új a trónok harcában, és ez meg is látszik: azt a Theont küldi vissza a vikingesen rideg Vas-szigetekre, aki annak záloga volt, hogy apja, Balon Greyjoy ne lázadjon fel megint. És mi okból? Mert az a beképzelt pöcs (akinek a pöcsét most szerencsére nem látjuk) magabiztosságában azt hiszi, hogy rá tudja venni az apját, hogy segítse Robbot egy koronáért cserébe. Theon azonban legalább annyira nincs tisztában a Vas-szigetek kultúrájával, mint az "olvasatlan" néző, így egy kis kitérőt teszünk. Ugyanis új rész, új helyszín, új szereplők, még új vallás is van (a vízbefúlt isten vallása, melynek szintén van jelmondata: "ami meghalt, nem halhat meg"), a nézők meg csak kapkodják a fejük.

Balon Greyjoy meg feltehetően egy Kraken

Ahogy a térképen látszik, a Vas-szigetek az északi rész mellett vannak, fővárosa Pyke, és a Greyjoy ház uralkodik ott. Emlékezzünk vissza, Theon hogy mutatta be ezt az első évadban Brannak: híresek a hajózásról, íjászatról és a szerelmeskedésről. Emellett még a Starkoknál is szikárabbak és edzettebbek, és folyton azzal dicsekednek, hogy az ő ereikben só és vas folyik (ami fiziológiailag igaz is), és a csónakokat is fél vállon cipelik. Emellett megvetnek mindent, ami egy csöppet is gyengének tűnik (pl. a bort, amit a nők italaként tartanak), így egy öreg viharverte halász is egy szempillantással beszól Theonnak, amiért az nőnek öltözik (köpeny), nála pedig még a húga Yara is tökösebb, mert nadrágot hord. Emellett pedig a materiális javakat megvetik, ha nem vassal, hanem arannyal fizettek érte - értsd: ha megvették és nem elvették. Theon ezt tudhatná (hiszen a Greyjoy ház jelszava: "Mi nem vetünk"), mégis meglepődik, amikor apja azt mondja, ő a koronájáért vassal fizet. És nem a Lannistereknek, hanem... na mégis?

A bal oldali fickó kell a kajak válogatottba

A sivatagban Daenyék még mindig szenvednek, és még annál is jobban, ugyanis Rakharót megölték.
A Fal felé vezető úton, bár még nagyon is délen Arya és Gendry olyan filozófiai vitákba bocsátkoznak, mint hogy mi tesz valakit fiúvá, nemessé vagy lovaggá. Na jó, ezt csak én mondom, de érdemes elgondolkodni rajtuk. Yarát az teszi Theonnál tökösebbé, hogy nadrágot hord és hajókat irányít, Arya úgy akar fiúnak tűnni, hogy másoktól messze pisil, rövid hajat hord, és mindenkibe beleköt (még agresszív pszichopatákba is). Ebben nem olyan jó, Gendry átlát rajta. Ha pedig már belekezdett az őszinteségbe, azt is bevallja Gendrynek, hogy az "áruló" Ned Stark lánya, és mint ilyen, hevesen keresik - ami igaz, de most ebben az esetben Gendryt keresték. Gendry egy király (a szintén megboldogult Roberté) fia, ettől azonban nem nemes, és persze utódlásra sem jogos, viszont az útban van. Arya tehát nemes, de viselkedése erről nem árulkodik (származását tehát jobban tudja leplezni, mint nemét). Az ostoba Meleg Pite (nem azért meleg, mert buzi, hanem mert piteárusként állandóan ezt kiabálta) szerint az tesz valakit lovaggá, hogy páncélt visel, de Gendry cinikusan azt válaszolja, hogy bármilyen idióta tud venni páncélt (de most komolyan, honnan vettek ilyen kövér gyereket??).

Kezdek kifogyni az izgalmas képekből

Janos Slynt remekül illuszrálja a példáját: páncélja is van, címe is van, de semmi nemesség nincs benne. Tyrion, aki éppen nekilátott, hogy kilapátolja a szart a bűzlő Királyvárból, Janos-t is meneszti (a Falra), mert semmi becsületességet nem lát benne. Bár úgy is lehet fogalmazni, hogy Tyrion fél, őt is bármikor elárulhatja. Hát igen, Tyrion motivációinak becsületességét is meg lehet kérdőjelezni, az viszont tagadhatatlan, hogy ritka sok jóérzés és empátia szorult ebbe a kis testbe (jó, mostantól hivatalosan szégyentelennek minősül a testmagasságával viccelődni): ő, aki eleinte csak egy rakat trógernek tartotta a Fekete Őrséget, most már küldene oda embereket. Ő törődne a néppel - nem azért, mert szocialista, hanem mert van esze: Cersei-vel ellentétben ő belátja, hogy nehéz úgy uralkodni milliókon, ha azok őt halottnak kívánják. Cersei kizárja az éhezőket és a bevándorlókat a városból, szemet húny csecsemők nyilvános lemészárlása felett, és a birodalmat a vadaktól (meg Másoktól) védő Falat is hagyná áttörni, hiszen ha Robb meg Balon annyira királykodni akarnak ott, majd ők elbánnak a helyzettel őhelyette.

Ha valaki tud egy jó szóviccet Jánossal, közzé teszem

Királyvárban még megy a szarkeverés: Kisujj "Strici" Petyr megmutatja, hogy ha üzletről van szó, nem ismer kegyelmet, Varys jó diplomataként úgy fenyegeti meg Tyriont, hogy azt mi bóknak halljuk, Cersei pedig továbbra is szexisen vadan ráncolja a szemöldökét.
Sárkánykőn is folyik az élet: Davos a kalózvezér és nagyon vicces dumájú Salladhort próbálja rávenni, adjon neki hajókat. Szó esik Cersei lába közéről meg istenekről: Davos fia a vörös boszorkány istenében hisz, Salladhor a pinában (legfőképpen Cersei-ében), Davos pedig legfeljebb Stannis-ben. Az más kérdés, hogy Stannis miben hisz: nem túl meggyőző az új hittel kapcsolatban, de igazából Melisandre sem túl meggyőzően hirdeti Stannis-t a megváltóként, akarom mondani Azor Azhai-ként: a híres-neves Fényhozó csak egy sima, lángoló kardnak tűnt, amit miután kihűlt, Davos simán felkapott. Davos feltűnően vonakodónak tűnt az előző részben, de csak az új hittel kapcsolatban. Stannis-ban feltétel nélkül megbízik: nem csak mivel erkölcse és kötelességérzete Ned Stark szintje közelében mozog ("akkoriban" feltétel nélkül engedelmeskedtek a feljebb valóknak), hanem mindent Stannis-nek köszönhet: fiai tudnak írni-olvasni és lovagi cím elé is nézhetnek. Mégis, ezt az elköteleződést nehezen lehet megérteni - ha jobban megfigyeljük, Davos jobb kezéről hiányoznak az ujjai utolsó percei: Stannis csapatta le (anno az ostromgyűrű alatt éhező Sárkánykő népét Stannis mentette meg csempészett kajával. A csempészés bűnéért ujjaival fizetett, azonban mégis megmentette urát, így mindenféle jóval látták el)

http://textsfromwesteros.tumblr.com [annyit beszélnek a vaginádról, mintha egy helyi celeb lenne]

Mintha Stannis sem hinne az új hitben: mondja Melisandre-nek, hogy ha az istene olyan erős lenne, akkor égesse el az ellenségeit. Erre Melisandre azt válaszolja, hogy megdugja. Öh?! Az előző rész kapcsán azon rinyáltam, hogy Melisandre nem elég misztikusan van ábrázolva. Hát most rendesen meglepett. Ugyan vesztett az érinthetetlen légköréből, ugyanakkor összezavar mindenkit: Stannis-re pályázik? Hiszen nagyon egyik sem hisz a másikban. Új híveket akar toborozni? Annál fenyegetőbbnek tűnik.
Utolsóként a Falon túlra megyünk el, ahol megint csak új szereplők vannak (bár az előző részben már feltűntek): Bánatos Ed és Gily. Sokan szeretik Edet a fekete humora miatt, de én még nem vettem észre (ellenvetéseket szívesen várunk a komment részben). Gily arra kéri Samet illetve Jont, hogy mentsék meg a még meg nem született gyerekét. Ez tovább szítja Jon balsejtelmét Crasterrel kapcsolatban: vajon mit csinál a fiúgyermekekkel, és miért tud háborítatlanul élni? Így hát mikor Craster az éj leple alatt egy csecsemővel a karjában gyanúsan sétára indul, Jon követi őt. Nem sok mindent lát egy fekete alakon kívül, de ha jól hallgatunk (természetfeletti zörejek) és ha jól megnézzük (világító kék szem), akkor tippelhetünk, ki az, és hogy Craster miért vitte oda a fiút.
Ennyit a mai részről. Ha le akarjuk vonni a tanulságot, azt mondanám, hogy ha egy morcos ember szemünk kinyomásával fenyeget meg, ne kövessük nyilvánvalóan gyanús ügyeiben.
Ha betekintést akarunk a következő részbe, itt egy tréler: http://youtu.be/tQsdIX7P4nk. Szarkeverés, rejtély, erőszak, keblek, közelgő tél. Alig várom!
A következő rész talán választ ad sok kínzó kérdésre.

Theon beképzelt, és mégis erős megfelelési késztetései vannak. Vajon kihez lesz hűséges: a testvéreként tisztelt Robbhoz, vagy saját gyökereihez?
Hogyan folytatódik Stannis és Melisandre komplikált kapcsolata, és Melisandre fog-e fiút szülni?
Meleg Pite és Sam le fognak-e fogyni?

http://textsfromwesteros.tumblr.com [úgy tűnik tegnap este írtam egy  jegyzetet magamnak "süti" címmel, amibe csak az van írva, hogy "annyira szeretem"]


Az HBO volt kedves, és memóriánk felfrissítésére közzé tett egy 22 perces videót, amelyben összefoglalják az első évad eseményeit, kétszázharmincöt szereplőjét, negyvenhárom történetvonalát, és feltehetően az összes erőszakos és erotikus jelenetet: http://www.hbo.hu/series/tronok-harca/article/22-perces-tronok-harca-elozetes-az-hbo-n_32195

Len Faki a Hyperspacen 04.14.

Április 14-én rendezik meg a 2012-es esztendő legnagyobb techno eseményét, a HYPERSPACE bulit. Len Faki vegytisztán őszinte techno zenét játszik, ahogy azt a berlini öregiskola belénevelte. Jöjjön két klasszikus és egy alig egy éves szett az előadótól, a partyra való tisztes felkészülés jegyében!