2011. május 27., péntek

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e05

Pótolva restanciámat érkezem az ötödik résszel. Elöljáróban annyit mondanék, ha 3. rész a karakterfejlődésről, a 4. pedig az anekdotázásról szólt, akkor ezt a részt klasszikus WTF-ek tömkelege tag alá tenném.

Trónok Harca 5. rész - The Wolf and the Lion (A farkas és az oroszlán)

Ott fejeződött be a negyedik rész, hogy a Stark ház úrnője Cathlyn foglyul ejtette a hagyományosan gonosz Lannister ház legkisebb (méretben és nem életkorban) tagját Tyrion-t. Az törpéről (orvosi kifejezés szerint, semmi pejoratív értelem!) folyamatosan derül ki, hogy a kezdeti karaktere kezd kifinomulni és céltalan genyázás helyett egészen kedves figurává válik.
A nyitó jelenet sorozat (tudom, súlyos dolgot fogok most mondani) talán az eddigi legjobb jelenete a sorozatnak, két kreatívan kitalált betéttel. Folytatódik a lovagi torna, a Gregor "múlt héten" átdöfte Ser Hugh nyakát, akiről később kiderül, hogy felbérelte valaki és ő ölte meg Jon Arryn-t a király ex-jobbkezét. Második ellenfele az enyhén ferde hajlamú Ser Loras a viráglovag. Egyes anekdoták szerint puszta kézzel képes megsütni a krumplit a kezében, erről később egy 18 karikás jelenetben tanubizonyságot szerezhetünk. Cselnek köszönhetően Loras legyőzi az inkább erejére, semmint intelligenciájára építő Gregort. Ő ezen annyira felbőszíti magát, hogy puszta kézzel egy Wagon R+ méretű karddal lecsapja hű lovának 1/3-adát. Gregor folytatva kirohanását egy kalap alatt megakarja ölni Loras-t is, akit nem más ment meg mint Gregor testvére a Véreb (közben vad wikipedias kitörésem során olvastam, hogy Sandor "The Hound" Clegane a karakter sorozatbeli neve, nem tölt el örömmel, hogy ismét agyatlan barbár kapott magyar származású nevet, de legalább királyhű... külön kisegyes a rendezőknek, hogy a Véreb kinézete egy kicsit sem magyar forma, inkáb gondolnám mediterránnak). Jól átgondolt jelenetben Sandor bebizonyítja, hogy King Robert elsődleges követője, a rész első 10 percének abszolút nyertese.

Kissé gyenge mellékszálnak tűnik számomra Cat és Tyrion kalandozása 5-10 harcossal. Kiderül, hogy Cathlyn testvére színe elé viszik az impet. Ebben a jelenetben például hegyi tolvajok törnek az életükre. A Westeros vidékén járja az a módszer, hogy előbb igyekeznek mindenkit megölni, s majd utána kérdeznek jól kirabolnak mindenkit. Tyrion és pár bátorszívű harcos megvédi Eddard feleségét a méltánytalanul színvonaltalan tolvajok okozta haláltól.
Néhány kedves kis jelenet következik felvezetve az epizód második felét. Az eunuk Lord Varys nagy keverésbe kezd. Egyrészről folyamatosan bizonygatja Eddardnak királyhűségét, másrészről pedig a Keskeny-tengeren túli kontaktjával is jó kapcsolatot ápol. Tudja, hogy a dothrakik gyülekeznek és most érzi gyengének a királyi trónt.

Több kérdés van bennem a rész kulcsmomentumával kapcsolatban. King Robert és Lord Stark összevesznek azon, hogy megöljék-e születése előtt a legifjabb Targaryent, Daeny hasában lévő gyermeket vagy ne. Eddard lelkiismereti kérdést csinál a dologból, vonaltalan tettnek tartaná ezt. King Robert pedig imádja a vérontást, nem szívbajoskodik ha ennek-annak az életét kell elvenni (persze ő csak a parancsot adja ki, a lelki trauma legyen a végrehajtóé...). Miért szimpatizál Eddard Daenyvel? A Targaryen apuka, beszélő nevén az Őrült Király ölte meg szinte az egész családját, közte szeretett testvéreit és apját. Szó szót követ majd, Eddard lemond királyi segítői posztjáról, Robert stílusához híven kígyót, békát mond rá.

Cat és Tyrion megérkeznek Eyrie-be, melynek úrnője Cat testvére, Lysa. Róla rögtön kiderül, hogy nem teljesen százas, még szoptatja 10 éves forma gyermekét. Rögtön ítélő bíróságot állítanak fel és elkerülve a meglepetéseket Tyrion megölése mellett kampányolnak. Jon Arryn özvegye a Lannisterekre gyanakszik, mint férjének a likvidálóira, remek bosszú alkalom kínálkozik számára.
Két limonádé jelenet következik. Az egyik bárcsak kimaradt volna az életemből, a másikat pedig jobb lett volna átszundikálni. A Viráglovag és udvarlója enyhén vicces szervezkedésbe kezdenek a trónért, nem tudjuk őket komolyan venni, mivel megpecsételve azt olyat tesznek, amit remélem kevés egyetlen olvasónk gyomra sem képes befogadni (nem is ragoznám tovább). A másik jelenetben pedig Cersei és a Király diskurálnak arról, hogy ők nem szeretik egymást, itt most Cersei jobb arc (talán valami cselszövésen töri a fejét?!).

Amikor már örülünk és azt hisszük, hogy tenyérbemászóképű Jaime Lannistert kispórolták a részből (ezt most a komplett Keskeny-tengeren túli helyszínekkel tették meg. Sem Khal Drogo, sem Targaryenek nem kaptak gázsit erre az epizódra, kicsit meg is lepődtem ezen) akkor feltűnik és bonyoldalmat okoz. Neki nem volt elég, hogy nyomorékkát tette a kicsi Bran Starkot, most a már nem király segítő Eddardba köt bele. Vádalkut szeretne kötni, Tyrion = Eddard egyenlet mentén gondolkodik. Hiányolja testvérét, ezt azzal nyomatékosítja hogy szabadcsapatával megöli Edd leghűbb testőreit és még a Stark családfő combjának hátuljába is elhelyez egy jó 3 méteres lándzsát. Függöny le, Taps!

Már kijött a 6. rész, láttuk is. SirGabrie érkezik a napokban az elemzésével!


2011. május 26., csütörtök

Queens-i főpap Budapesten! Pharoahe Monch, Dürer Kert 06.24.!

Mostanában ilyen időket élünk, bulik jönnek-mennek, minket leginkább az első érdekel, hogy mit lesz még. Aki lemarad valamiről pechje van, utána már késő bánat (vagy lehet szomorkodni a Youtube-os felvételeken). A Dürer Kert jelenleg elsődleges célpontja a tengerentúli öregiskolás hiphop arcoknak. Sorrendben volt itt DJ Premier, GZA, legutóbb pedig Masta Ace!

Monch nem az a fajta, aki önti magából az albumokat. Viszont ha szól akkor nyakon talál bárkit.
A diszkográfiáról most egészen röviden szólnék. Három szóló albuma jött ki 1989 óta, nem sok, annál többet mondóak voltak.

1999 - Internal Affairs
2007 - Desire
2011 - W.A.R.

Június 26-án legfrisebb We Are Renegades albumát érkezik promótálni a New York-i MC. Hogy ne menjünk oda teljesen vakon süketen:



A buliról túl sok infó nincs még a dátumon és helyszínen kívül, no persze egy igényes flyerrel már szolgálhatunk!


2011. május 25., szerda

Mount Kimbie + Gold Panda, A38, Budapest, 06.17.!

A decemberi Caribou-s party után ismét jelentkezik az egyedi stílusirányzatok kedvelőinek igényeit kielégítő Selected Sound partysorozat. Második lépésként a szervezők londoni zenészeket hoznak kishazánkba. A Mount Kimbie duó elsősorban újvonalas dubstepet, ambientet és minimalt játszanak. A Gold Panda pedig egyetlen zenészből áll, Derwin Panda projektje elsősorban lájtos glitchre és új színként a palettán megjelent a folktronica és indietronica (e kifejezések kifejezetten tetszenek nekem) stílusokra épít.

Első blikkre Hudson Mohawke munkássága jutott eszembe (most rögtön meg is kövezem magam, látom semmi említést nem tett még blogunk róla). Magával ragadóak ezek a széttarabolt negyed, fél ütemek, melyek a track végére csodálatosan felépített zenei kompozícióvá érnek.












2011. május 24., kedd

Lord James Zabiela - a királynő muzsikusa

A címben szereplő romantikus elnevezést csupán arra alapoztam, hogy James brit származású, zenei munkásságára is ezen környék van a legnagyobb hatással. Kezdetekben breakbeat és house stílusú zenékkel foglalkozott manapság viszont sokkal letisztultabb tech house keretein belül (bár onnan azért ki-ki nyúlva) alkot.

2005


2007


2009


2010



2011. május 22., vasárnap

100. blogbejegyzés - 3 ajándék a lejátszó mélyéről

"Rengeteget" görcsöltem, hogy mit posztoljak, mivel nem kisebb alkalom nívójának kell megfelenem, mint a 100. blogbejegyzés. Aztán rájöttem, hogy ez nem a feszengésről szól, így csuklóból fogok szórni valami szerintem érdekeset.
Megnyaltam az újjam és fellapoztam youtube kedvenceimet, mit is rejtenek legrejtelmesebb zugai.



Lee Curtis volt már, most egy kevésbé ehető száma jön, az én gyomromnak sokszor finom falat az ilyen, fogyasszátok ti is egészséggel!



Zenei adatbázisom legmélyebb szegletéből került elő az alábbi underground techno zene.



Szélesebb hangpalettát bejátszó alkotás a Junkie XL alkotása, melyet a Royal Damage +36-ban hallhatnak az élesfülű nézelődők.