2011. május 19., csütörtök

Trónok Harca - Game of Thrones s01e03

Trónok Harca 3. rész - Lord Snow (Havas uraság)

Ha röviden kellene megfogalmaznom a rész célját, akkor az elsődlegesen a különböző karakterfejlődések bemutatására törekszik.

Eddard és háztartása megérkezik a királyhoz, a fővárosba. A rendező különböző sematikus eszközökkel (főleg párbeszédek) bemutatja a királyi "kistanács" működését. Tovább hegyeződik Ned és a Jaime Lannister közötti ellentét. Két apróbb jelenetben követhetjük végig a fiatalabb szereplők (most éppen Geoffrey és Arya) egyéniség fejlődését, a Starkok jóval erkölcsösebbek oroszlán címeres ellenségeiknél. A 2. rész zárójelenetében a túl sokat tudó (később megtudjuk, hogy semmire sem emlékszik) Bran felébred, azonban deréktől lefelé lebénul a fiatal kissrác.


SirGébritől megtudhatjuk miért kell félni a téltől:
"Senki nem foglalkozik a téllel, illetve a mondákban szereplő Másokkal, legfeljebb csak a Starkok, mint jelmondatukban (Winter is coming = Közeleg a tél). Azonban különböző anekdotákból és a sorozat kezdő jelenetéből kiderül, hogy komoly dolgokról lesz szó."

Helyszínváltással folytatódik a továbbiakban a 3. rész. Északra megyünk, ahol Jon Snow (címszereplő) faszagyerekségének lehetünk szemtanúi, Ned fattya egészen jól bánik a karddal, lévén gyerekkorától tréningezték, szemben a pórnép fiaival. Mikor erre felhívják a figyelmét, kicsit észbe kap ám. Az első két részben lehettünk egészen biztosan a törpe Tyrion Lannister pozitív vagy negatív megítélésében. Talán itt bontakozik ki jobban egyénisége, úgy tűnik hátsószándék nélkül tud segítőkész lenni.

Rövidebb párbeszédek erejéig visszatérünk a királyi várhoz.
- Cersei és bátyja Jaime, azon feszülgetnek hogy ki fog derülni a vérfertőzésük és Bran megölésének kisérlete. - Eddard elbúcsúzi feleségétől, eddig az egyetlen párkapcsolat a sorozatban, mely igaz szerelmen alapszik mindenféle fenntartás nélkül
- Robert királyról újfent kiderül, hogy teljesen bolond, nő, ital és vérontás függő

A barbár horda hierarchiájában is megkezdődik egyfajta átalakulás. Daeny a szeretkezés nyelvén próbálja meg átvenni az irányítása nem túl beszédes párja, Khal Drogo felett. A Targaryen testvérpár kapcsolatában is surlódások vannak, Daeny kezd a sarkára állni, ami cseszett módon ellentétes bátyja terveivel. Közben termést hoz Daeny és Drogo "szerelme", a Nagy Csődör áldása képében (gyengébbek kedvéért Daeny babát vár).

Arya kardvívó leckéket veszt digó karakterű tanítómesterétől, Eddard flessel a fakardok kopogásán, mely később számára acélkardok csatazajává változik. Az epizód befejezése az első kettőhöz képest nem hozott akkora WTF-et, mint vártam. Eddard látomása közelgő háborút sejtet.

A fejekben továbbra is motoszkál, közeleg a tél!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése