2011. május 15., vasárnap

Trónok Harca s01e1


Nem tagadjuk, rákattantunk! 4 rész futott le a sorozatból, amíg nem késő szeretnénk utolérni a valós időt.

Trónok Harca 1. rész - Winter Is Coming

A sorozat indításában semmi extrával nem rendelkezik. Első rész lévén, igényes (párbeszédes) jelenetek útján megismerjük a főbb szereplőket (akikről tudjuk, George R. R. Martin zseniális cselekményszövése miatt mindvégig veszélyben vannak).
Minden jó és rossz karakter bemutatása előtt még rendesen felizgatják az egyszeri nézőt azzal, hogy egy tér és idő nélküli helyszínen (talán a jelmezekből következtethetünk a sötét középkorra, de teljesen felesleges) misztikus lények (A Mások = The White Walkers) módszeresen megölnek minden arra járót. Ekkor még nem pontosan tudjuk miről is van szó, később kiderül, tőlük igencsak félni kell.
Második jelentős helyszín Winterfell városa, ahol a főszereplő (???) Eddard Stark és családja éli nemesi életét. Felesége Cat és minden gyereke (Sansa, Ayra, Robb, a jól bevállt sztereotípiáknak megfelelő tulajdonságokkal bírnak, a karakterek megformálásáról később még biztos részletesebben fogunk szólni. A király, Robert régi barátja Eddardnak és mivel fő segítői posztja megüresedett (azt állítják természetes halállal, de később utalgatnak rá, hogy megölték a király jobb kezét), így a hideg északra látogat Eddardnak szánva a megbizatást. Persze a királlyal megérkezik sleppje is, láthatóan unszimpatikus felesége és annak két fiú testvére is vele tart. A fő trónvárományos herceg, Joeffrey sem az a tipikus szerethető figura.

Párhuzamos szálon a Winterfell-i eseményekkel a Keskeny-tenger túl oldalán is gyülekeznek az esőfelhők a trónért vívott harc egén. Viserys Targaryen leginkább Steiner Kristóf hasonmás versenyeken indulhatna, enyhén metroszexuális jelleme ellenére fondorlatos cselre készül, nagyratörő álmai vannak. Testvérét, Daenerys-t használja fel célje eléréséhez. Érdekházasságot köttet vele a barbár vezér Khal Drogoval (két ajtós szekrény, akin 35 négyzetméter tetoválás található), kinek seregével tervezi leigázni a király hadait. Anekdotázásokból megtudjuk, hogy Eddard családját (köztük King Robert gyermekkori szerelmét, Ed testvérét) is a Targaryen-ek ölték meg.

Az epizód zárásként a királyné felesége, Cersei és édestestvére, Jaime vézfertőző jelentének lehetünk szemtanúi (talán a király összes szőke hajú gyermeke is a testvéri szex végterméke? Gondolkodott már azon Robert, hogy vajon miért csak ő az egész pereputty egyetlen fekete hajú tagja?), de nem csak mi, hanem a legifjabb Stark gyerek, Bran is éppen arra járt. Pechjére Jaime ki is löki a kastély egyik melléképületének tornyából, a srác eszméletét veszti. Gyanítom, ha ez kiderül Eddard sem fogja a szívébe zárni az unszimpatikus Lannistereket.


Ne feledjétek! WINTER IS COMING!
Hamarosan jövünk a 2. részzel, ahol kiderül vajon emlékszik-e a fiú  


1 megjegyzés:

  1. de kihagytad azt, hogy "még csak a 10. perc, de a három főszereplő meghalt már" :)

    VálaszTörlés