2011. július 2., szombat

Hanna (2011)

Először is, a tréler csalóka, mert nagyon szűk szemszögből mutatja be a filmet, másrészt pedig túl sok mindent mond el a történetből. Elég annyit tudni, hogy van ez a Hanna nevű kislány, akit az apja a tundrán nevel túlélésre. Aztán egyszer csak összetűzésbe kerül egy titkosszolgálattal, ami miatt a modern világba csöppen.


Miért néznénk egy olyan filmet, amiben egy vézna, 16(?) éves kislány gyakja le a titkosszolgálat kiképzett embereit? (később azt is megtudjuk, hogyan képes erre) Én is ezt a kérdést tettem fel magamnak, de a kritikák (főleg Human írása a filmbuziról) miatt, amikor véletlenül a moziban jártam, úgy döntöttem, megnézem. Azért néznénk meg, mert nem egyszerűen csak arról szól, amit az imént leírtam. Ugyan egy éppen serdülő lány próbálja ki magát akcióhősként, de ugyanúgy szól a hirtelen felnövésről, illetve a számára idegen valósággal való szembesülésről is. Emellett pedig nagyon szép (vagy groteszk, pl. a szétrohadt vidámpark esetében) a képi világ, és nagyon jó a kamerakezelés (vágás, hosszú, egyben felvett jelenetek, ilyesmik). Ez nem csak azért jó, mert végre látjuk, mi történik (semmi rángatós kézikamera, meg idegbeteg vágás, ami mostanában divat az akciójeleneteknél), hanem mert önmagában is szép. És persze a szereplők: Eric Bana, Cate Blanchett és Saoirse Ronan, aki már több komolyabb filmben bizonyította tehetségét. A mellékszereplők is izgalmas figurák, kezdve az angol kiscsajtól, akinek olyan attitűdje van, hogy falra lehet mászni, de pont ezért kedvelhető, egészen a három német verőemberig (hogy miért pont ilyen csökötteket béreltek fel, nem tudom). És persze a filmzene (The Chemical Brothers közreműkédésével), ami szerintem marhajó, bár elsőre talán elüthet a filmtől. Az akcióhoz viszont nagyon illik, és önmagában is jó, már ha valaki lépést tart a mai elektronikus zenével.


Akcióból viszonylag kevés van, azok viszont nagyon ott vannak. Mi akkor a műfaja? Alapvetően akciófilm, tehát a hangsúly az akción és a pörgős eseményen van, ugyanakkor előzőből csak kevés van, a másik pedig leül néha. Ugyanis ezen kívül a másik főbb motívum a felnövés, illetve a kulturális sokk (ahogy ő is mondja, erre nem készítették fel). De van benne humor is, ami néhol fekete, néhol abszurd.
Erről eszembe jut a Danny the Dog, ami szintén akciófilm, de amellett hangsúlyos egy emberi dráma is (valamilyen tekintetben hasonló a Hannához: egy deprivált környezetből szembesülni a valósággal), ráadásul akciófilmhez elsőre nem illő zenészformáció: Massive Attack. Szinte művész-filmek, bár az első címkét óvatosan használnám, mert rossz felhangjai vannak. Ez a szókapcsolat sem szerencsés, de nekem az jutott eszembe, hogy akciófilm, aminek lelke van.
Megítélésem szerint tehát két műfaj érdekes találkozása szép, új fajta megközelítésben. Nem mindenkinek tetszene, úgyhogy nem is tudom ajánlani bátran. Elég volt csak Előd arcára pillantanom, és mondtam, hogy akkor inkább beszéljünk másról, mert nem akarom a film fikázást hallani. Úgy értem, hogy vannak hibái, persze, de kellő nyitottsággal el lehet nézni. Hollywoodtól inkább az ilyen eredeti próbálkozásokat várom, mint az ezer folytatást, remake-et, adaptációt, rebootot, paródiát, miaszöszt, amik egyre inkább ellepik a kínálatot.


Off: ha már ajánlottam a Danny the Dogot, az Oldboy mellett sem mehetünk el. Egy fickót 15 évre egy szobába zárnak, aztán minden ok nélkül kiengednek: indulhat a nyomozás, hogy mégis mi a fene volt ez. Van benne egy kis akció (aka. hogyan csapjunk szét 15 ember között egyetlen kalapáccsal), nyomozás, és persze az emberi oldal. A végén nagy sokkal.

És egy kis szimbólum elemzés a végére: egy csomót gondolkodtam az újra és újra felbukkanó tündérmesei utalásokon (Wilhelm Grimm, a mesekönyv, a vidámpark...). Találtam egy interjút, amiben a rendező mesél arról, hogy az erőszakot miért ennyire irreálisan mutatja be, és közben kitér a kérdésemre is:
"I didn’t really try to make it real, to be honest with you. I tried to make it quite sensational. Because it’s not real, it’s a fairy tale. And fairy tales are dark and they’re very violent. As I’m sure you know, in Hans Christian Andersen’s “The Little Mermaid,” she commits suicide at the end. In “Hansel & Gretel,” they cook an old woman alive in an oven. The whole point of fairy tales is that they’re dark, but they’ve been colonized by Disney and children are now lied to and told that everything’s going to be happily ever after. But the point of fairy tales is to prepare children for the fact that they’re going to come up against some cruelty and deceit and darkness in the world."
(http://spinningplatters.com/2011/04/07/spinning-platters-interview-saiorse-ronan-and-joe-wright-on-hanna/)

2011. július 1., péntek

Coke Club 2011 nyara: Loco Dice, Taio Cruz, Paul Van Dyk, Tiga

Nyomós okkal kell rendelkezned ahhoz, hogy magyar létedre a nyár folyamán legalább egyszer ne tedd tiszteletedet Magyarország Ibizáján, a Balatonon. A lazulás és a szórakozás halmazainak metszéspontjában található Siófok és annak ismert sétálóutcája, telis-tele szórakozóhelyekkel. Alábbi írásomban a Coke Club kiemelt partyjaival foglalkozom.

07.02.
Holnap este rögtön belecsapnak a lecsóba a Nagystrandon. A nevéből nem könnyen kikövetkeztethető germán nemzetiségű Yassine Ben Achour (tunéziai ősök) ismertebb nevén Loco Dice teszi tiszteletét a magyar publikum előtt. Két nagylemezzel a háta mögött (Minimal Explosion (2005), Time Warp 07 (2007)) izgalmas szettet várunk tőle.


07.09.
Kissé mainstreamebb csapásvonalat követve Angliából érkezik Taio Cruz. Aki nem ismeri munkásságát még nem kapcsolt a Rádió1-re a nappali műsorsávban. Két legismertebb single-je a Break Your Heart és a Dynamite mindnyájotok fülének alaptartozéka. Még egy fény és csillogás videóklip Kylie Minogue-val.


07.22.
A nyár legnagyobb Balaton parti dobásának ígérkezik a Grammy-díj jelöléssel rendelkző Paul Van Dyk kishazánkba való elcsábítása. 20 éve tartó munkássága alatt 8 nagylemezt és 13 kicsit jegyez. Elszállunk az nap este, a nyár végéig így is lesz egy hónapunk visszatérni.




08.06.
Már augusztus hónapra csúszik át a kanadai elektroproducer Tiga fellépése. Elsősorban az elektrohouse, tech house irányvonalon mozog, soksok acid beütéssel. Véleményem szerint a nyár esti bulira egy lazább szettjét fogja elhozni, kedvezve a közönség igényeinek.



Ha az összes bulira nincs is módotok leutazni a magyar tengerhez, egy-egy estén mindenképpen gondolkodjatok el. Így, hogy hetente-kéthetente van egy "must see" előadó nehéz mellényúlni.

2011. június 29., szerda

Az utolsó szó jogán! Phat #1

Új rovat indul, néhány ismert és elismert magyar előadót és médiumot kerestem meg a szociális hálózat közvetlenségének pozitív tulajdonságát kihasználva. Örömömre többnyire nyitott füleket és válaszra hajlandó feleket találtam. Az alábbi kérdéssel bombáztam meg őket:

Mi lenne az utolsó track amit meghallgatnál, ha csak 5 perc lenne vissza a világvégéig?

"Rengeteg számot imádok, de a fiatalabb korom óta számomra legkedvesebb trekk, az a Black Moon - Worldwind az 1999-es warzone című albumról!" 



Tehát egy trackre voltam kiváncsi, ami vagy hangulatában készítené fel a hallgatót a világvégére és azt követő földi mennyországra/pokolra vagy egy trackre, ami a feel good életérzésnek hódolva még utoljára végig headbangelne az ítéletre váró.

Rovatindítónak a győri főhadiszállással rendelkező Bloose Broavaz egyik legaktívabb MC-jének, Phatnak a voksával kezdeném. Phat impozáns diszkográfiával a háta mögött a 90-es évek közepe óta öregbíti a Kisalföld hiphop szcénájának hírnevét. Legutóbbi, 2010-es szólóalbumát, A Skorpió Mérgét a maga 16 trackjével és díszes közreműködői névsorával a történelem könyvek cirádás betűkkel fogják jegyezni.

Parfüm - egy gyilkos története (Perfume: The Story of a Murderer 2006)

Egy meglehetősen régi filmet (2006-os) ajánlok ma. Anno én sem akartam megnézni, mert a "parfüm" szóból csak annyi jóra számíthattam, mint mondjuk a "Bor, mámor provansz"-ból (ami egyébként nem borzalmas, csak kissé sablonos), de egyből ott van az alcím is, ami teljesen mást ígér. Plusz a regény, amiből adaptálták, Kurt Cobain kedvence, mindig magánál hordta, szóval ha neki bejött, én sem tévedhettem nagyot.

Az egész történet egy apró feltételezésen alapszik: mi lenne, ha születne egy ember, akinek nem az emberek elcsökevényesedett szaglószerve jutott volna, hanem egy sokkal kifinomultabb, amivel akár kilométerekről ki tud szagolni akár egy ember homlokán végigcsorduló izzadtságcseppet? Azonban ahogy sokszor a különleges képességű emberekkel (savantok, nem supermen és superwomen) lenni szokott, ennek is ára van: a főszereplőnek, Jean-Baptiste Grenouille-nak a lelke egy kissé visszamaradott. Értsd: még a gyilkosságtól sem riad vissza, hogy megszerezze az illatot (különleges nők illatát), amit keres.
A film nézése közben azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez egy művészeti alkotás, mese, vagyis szerepelhetnek varázslatos elemek: G alakja teljes egészében a szuperszaglásával és az illatok erejével. Persze, a szagok magukban is hihetetlen dolgokra képesek (most hadd ne idézzek vizsgálatokat, mert rengeteg helyet foglalna el, de szívesen elmondom), de nem ennyire. Mikor először láttam, pont akkor tanultam a szaglás fiziológiájáról, szóval ráncoltam a szemöldököm egy-két túlzáson, de a racionalitást a mese kedvéért fel kell függeszteni.



A film tehát nem egy giccses, romantikus film, ahol kikent burzsoá emberek szagolgatnak mindenféle finom parfümöt. Már a film ötödik percében a 18. század legbüdösebb helyén találjuk magunkat: Párizs halpiacán. Tehát ez a szagokról szól, mindenféléről. Ez pedig egy merész vállalkozás, mert a film nehezen adja át, de ez a jelenetet azt bizonyítja, hogy a készítőknek mégis sikerült, nem csak a gyomrunkat, hanem az orrunkat is összerándítani (az imdb trivia oldala szerint a forgatás helyszínétől kilométerekkel is lehetett érezni a több tonna felhasznált hal bűzét).

A szagokon és a hátborzongató (sorozat)gyilkosságtörténeten kívül még a nagyon szép képi világ (kosztümök, díszletek, de persze remek kamerakezelés is. Illetve meztelenség), izgalmas fordulatok, jó színészi játék (Alan Rickman, Dustin Hoffman és természetesen Ben Whishaw, akiről senki nem hallott, pedig nagyon jól alakítja Grenouille-t). Csak ajánlani tudom, én is már kétszer láttam.


Természetesen az adaptációknál mindig felmerül a hűség kérdése, és sokan a film szemére vetették, hogy nagyon leegyszerűsít, és blabla. Szerintem pedig nagyon jó munkát végeztek, és ugyan tényleg egyszerűbb, sok kihagyással, de szerintem nagyon jó lett a végeredmény, egy önálló alkotás, sok újítással. Ha a film tetszett, ajánlom a könyvet is, mert az még többet ajánl, leginkább sok humor és szatirikus hangvételt. Az egyes szereplők is másmilyenek, Baldini egy beképzelt, tehetségtelen, önző alak; feltűnik egy agyament Márki, aki bikaspermát locsol a rétre tőgyvirágok növesztésére; Greonuille pedig egy undok kis kullancsként van bemutatva. A könyvbeli G. egy mizantrop, ezért spoiler! a végén az orgia után nem azért lép le, mert nem őt szeretik, hanem a parfümöt, plusz nem tudja életre kelteni a szerelmét - hiszen soha egy fél pillanatig nem is voltak benne ilyen érzések. Azért lép le, mert hiába imádták, ő végképp megundorodott az emberektől. Spoiler vége.

A Nyughatatlan DJ Premier legfrissebb munkái

Kedvenc vesszőparipám, DJ Premierrel kapcsolatos bejegyzést faragtam nektek. Annyi szó esett már róla, hogy talán külön tag-et is érdemelne a dolog. Preemot egy olyan vulkánhoz tudnám hasonlítani, aki a történelem folyamán már rengetegszer kitört. A legnagyobb robbanásokat a történelemkönyvek (és a lemez eladási listák) jegyzik. Ebben a műhelyben sosincs záróra vagy szabadság, a Mester csak ontja magából a minőségi munkákat. Alábbi bejegyzésemben körbeszaglásztam az éléskamra környékén, mik az új főztök. Egy-egy falattal a ti gyomrotokat sem fogom elcsapni! Nem akartam messzire visszanyúlni, az utóbbi két esztendő legfinomabb termését szüreteltem be és csináltam belőle lekvárt, tegyétek el belátásotok szerint!


Joell Ortiz 2010-es Project Boy Single-jén található a fenti track. Preemo olyan saját samplejeit használta fel a számhoz, mint a Hip Hop-ból (Royce 5'9") vagy Nas Is Like-ból (Nas) ismert ütemek.


Reks feltörekvő NY-beli MC 2011-es R.E.K.S. néven napvilágott látott albumán kapott helyet ez a letagadhatatlanul Premier védjegyeket felvonultató alkotás. A zene mellett az igényes klip is (bár semmi extra, image klip) is kap egy piros pontot.



A 2004-es Death is Certain Royce album folytatásaként idén, augusztus 9-én fog megjelenni a Success Is Certain. Pár nóta már kiszivárgott a nagylemezről, például ez a Preemo munka. Igen, jól halljátok két ismert banger samplere lelhető fel benne. Method Man, Redman és Notorious B.I.G. Rap Phenomenonja és az M.O.P. Welcome to Brownsville-ja.



2011. június 28., kedd

Volt fesztivál Iphone alkalmazás

Bár fizikálisan sajnos nem lehetek ott az idei Volt fesztiválon, a média több csatornáján is követhetem/követhetitek az eseményt. Egészen biztos lesznek majd Youtube best of-ok, nyomtatott és elektronikus cikkek, blogbeszámolók és indián füstjelek.

A T-Mobile vezetőinek a világban való nyílt szemű közlekedésére utal a pár napja elkészített Iphone alkalmazás, mely segítségével mindent megtudhatunk az idei soproni rendezvényről. Alul pofás menüpontokra bökögetve tudhatjuk meg a legfrissebb híreket, party helyszíneket, programokat. Megoszthatjuk a megszerzett infókat a legismertebb közösségi és időelbaszó oldalakon (facebook, twitter stbstb). A külföldiek is megtalálhatják számításaikat, mert a program nem csak magyar, hanem angol nyelven is fut. Igényesen kialakított programfüzetének legokosabb húzása, hogy időzített csörgést állíthatunk be azon eseményekről, amikről még véletlen se szeretnénk lemaradni.

Akit érdekel húzza le az Iphone Store-ból, ingyér'!


Napi kurvajó: Madarak kezekkel

 Ezt a honlapot itt hagynám, minden magyarázat nélkül. Igazából Napi wtf-be kéne, de még nincs ilyen rovatunk.

http://www.iywib.com/birds_with_arms.php








Zseniális ötlet, és remek összhangban van a kivitelezés

2011. június 26., vasárnap

napi kurvajó: Hudson Mohawke - Thunder Bay

Augusztus elsejéig kell várni Hudson Mohawke új EP-jére, ami a 2009-es single óta (Butter, szétvitte a fejünket) az első friss cucca a skót elektronikus zenésznek. A Satin Panthers névre keresztelt anyagról, már közzététetett egy szám. Megkapjátok!