2011. június 18., szombat

Gold Panda @A38, Budapest Selected Sounds - Aranyból van a keze

Zenei kultúrálódásom oltárán kívántam felszentelni egy újabb élményekkel teli éjszakát, így szerkesztőtársammal kelet felé (Győr és Székesfehérvár bázisunkból) fordítottam az iránytűt és a fővárosba indultunk. A Selected Sounds bulisorozat referencia munkájaként a közelmúltban a Caribout hozta el kishazánkba, így ismét minőségi zenére számíthattunk. Az utóbbi időben ráharaptam ezekre az IDM, poszt-dubstep és mindenféle előjellel (indie, folk stb) ellátott elektronikus alapú zenére. Londonból vártunk két jeles előadót, közülük sajnos a party előestéjén a Mount Kimbie duó lemondta a fellépést útlevél problémák miatt. A hivatalos közlemény szerint ellopták egyikük komplett cuccát (papírok, kulcs, laptop stb.), nagy szívás nekik és nekünk is.


Körülbelül éjfél magasságában értünk a helyszínre, az A38 égig magasztalásától most eltekintek pedig megérdemelné, a hely egyetlen negatívuma az árszínvonal kissé elszállt vagy éppen már elszállt emberek pénztárcsájához igazították? Ez mindenesetre feketepont. A többi körítés viszont megfelelő, korrekt beléptető rendszer, jó kiszolgálás jellemezte a helyszínt és a koncertre érkezők birtokukba vehették az egész hajó összes hangulatos teraszát.

Gold Panda előtt a partysorozat két rezidense, c0p és Nitelight szórakoztatta az egyre bővülő létszámú közönséget. Már ekkor feltűnt a 5 csillagos vizuál és hangtechnika technika, ami a buli végéig hibátlanul funkcionált. Körülbelül negyed 2-kor érkezett meg a kihalóban lévő faj, a tehetséges DJ prototípusa, Gold Panda. Ekkora kábé 80%-os telítettséggel futott a helyszín, nem tudok számot mondani hány lehettünk (ah kést szorítanátok a torkomhoz hasamra ütnék és mondanék egy 800-as tippet). A beugró intro rögtön klasszikusra sikerült, megalapozta a hangulatot. Igyekeztem "profin" dokumentálni a fellépést, a hangminőség hagy némi kívánnivalót maga után. Élőben ezerszer jobban szólt.


Ezt követően Panda szinte csak a saját számaiból összeállított közel 2 órás live showt adott elő. Köztük lejátszotta a legismertebb számait (Quitters Raga, Snow & Taxis, You, Marriage, Vanilla Minus stb.). A zene alá prímán illeszkedő képi világot pedig a DJ pult mögé vetítve csodálhattuk mindvégig.


Panda stílusa igazából megfoghatatlan. Mindenképpen tartalmaz dubstep jegyeket, de az ütemek (hál' Istennek) nem annyira kitartóan húznak, nem annyira monotonak, mint a klasszikus dubstep számok. Felfedezhetünk utalásokat folktronikára is, Panda szereti használni az indiai és japán (mindenképpen távol-keleti) motívumokat. A számok lüktetése pedig mindenképpen IDM-nek mondható, a lágyan pörgős átvezető részek miatt. Több alkalommal húnytam be a szemem és csak élveztem a dobhártyám kényeztetését. Panda elszántságához hasonlót korábban Hudson Mohawke-tól láttam az Exit fesztiválon. Előadása közben beleköltözik a saját zenéjébe, ezáltal a közönség is áterezheti: az elő jelenben áll össze az előadás!

Később a magyar Fine Cut Bodies szórakoztatta napkeltéig az egybegyűlteket, mi pedig élményekkel tele utazhattunk haza. Megérte!

(ha lesznek "official" képek, mert láttam, hogy készültek, posztolom őket!) 

2011. június 17., péntek

DDK Records - a függetlenek birodalma

Önmagában kissé paradox képet fest kijelentésem, miszerint függetlenek csoportosulnak miközben igyekeznek (és sikerülni is fog nekik) megtartani önálló identitásukat. Az ötletnek nyújt segítséget a DDK Productions lemezkiadó és rendezvényszervező csoportosulás. Több magyar tehetséges együttest, előadóművész munkásságát segíti a vállalkozás. Itt láthatóak a kiadványaik!

Ami engem igazán érdekel az egész dologban, hogy a napokban vált hivatalossá (a Facebook-on láttam, ott tették közkinccsé), hogy a DDK Records szárnyai alá vett több magyar underground hiphop produkciót. Így került gondozásuk alá Bankos, Norba, Akkezdet Phiai és a két Boba, Króm és Fett.



2011. június 15., szerda

napi kurvajó: Sascha Braemer - People

Április végén jött ki Sascha Braemer legfrissebb, People névre keresztelt EP-je. Épp a minap bukkantam rá a címadó dalra, zseniális felvezetés, majd egy szép női vokál ---> könnyed beugró a napi kurvajó rovatba!




2011. június 14., kedd

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e09

Bár az előző rész valóban nem cliffhangerrel zárult, nem hagytak a nézők fejében hatalmas kérdőjelet, hogy egy hétig (a következő részig) mindenki azon tanakodjon. Most nem súgtak össze a közértben az emberek, hogy "Vajon ki lesz az új király?". A kérdés köztudott, Joeffrey mereszti vérfertőzött seggét a birodalom első székében. Kérdés, hogy meddig?

Trónok Harca 9. rész - Baelor

A kezdő jelenetben a szebb napokat is megélt bebörtönzött Lord Eddard beszélget az eunuk Varyssal. Sok minden érdekes nem derül ki, csupán annyi, hogy Eddard egy féleképpen tud kijutni a fogságból, ha fejet hajt a birodalom aktuális uralkodója előtt. Varys elmondja, hogy abszolút pacifista és mindenkor királypárti.

Robb karakteréről elmondható, hogy egyre jobban előtérbe kerül (párhuzamosan apja, Eddard háttérbe szorulásával). Az északiak egyesült serege útjuk sarkallatos pontjához érnek. Welder Frey és családja őrzi a vizi átkelőt. Frey egyébként nem 100-as, rendkívül szókimondó, nem restelli a megrontást (jelenleg 15 éves felesége van, míg ő maga inkább 60, mint kevesebb) és szomorú családja háttérbeszorulása miatt a Westeroson. Cathlyn Tully tolmácsolásával házassági szerződések útján sikerül egyezségre jutniuk és ezáltal folytathatják csak útjukat.

A megszokott módon kicsit átváltunk a Falhoz, ahol John a Havas rendkívül értékes kardot kap Ser Mormonttól, úgy tűnik van még aki kedveli őt arra felé. Jelenleg semmi jelentősége nincs ennek a történésnek, később biztos vagyok benne, hogy ezzel a karddal fog ledöfni valakit (a tippem Jorah Mormont, az öreg Ser fia, igazából őt illette volna a kard, ha nem lécel le).
Kezd vicces lenni a sorozatban a hollók jelentősége. Gyakorlatilag hatékonyabban működnek, mint a Magyar Posta. Valaki elküld valamit, pár nap, hét, foglalmam sincs mennyi de pontosan megérkezik az üzenet.

Az első problémám a résszel kapcsolatosan itt jelenik meg. A 8. részben egy az egy elleni csatában (bár Drogo puszta kézzel ment ellenfele fél szobányi kardja ellen) a dothraki vezető megsérül. Akkor még nem tűnik veszélyesnek a seb (például Eddard lábán egy dárdát döfnek át, a legfájdalmasabb hajlati részen és nem mutatkozik maradandónak a sérülés). Most Khal Drogo mégis rosszul érzi magát, le is esik a lóról, ami dothrakiéknál nem egy igaz vezetői cselekedet. Daenys megállapítja, hogy Drogo sebe elfertőzödött, a szakértők szerint csoda lenne ha megélné a holnapot. Jonah nagyon a lelkén viseli Daenys helyzetét, így figyelmezteti a fiatal Khaalesit, hogy legjobb lenne addig lelépni, míg a dothrakik egymás ellen vad harcba nem kezdenek a vezető posztért. A bárány boszorkány asszony segítségével vérmágia segítségével akarják meggyógyítani Drogot. Ezt hasonlóan képzelem el a vérdoppinghoz, egy ló életét és vérét adják Drogo félépüléséért cserébe.
 

Párhuzamosan ezen cselekményekkel a "félember" Tyrion megérkezik ügyefogyott völgyi seregével apjához, Tywinhez. Emlékeztetve a nézőt Tyrion elsődleges jellemvonására, miszerint szereti a nőket játékos beszélgetést folytat egy örömlánnyal. A Shae névre hallgató hölgyemény korábban pornó filmekben szerepelt, így nem életidegen számára ruhája pillanatok alatti levétele. Tyrion elmeséli, hogy volt ő már szerelmes, sztenderd anekdota a fő cselekmény szempontjából teljesen irreleváns történés. Másnap felpörögnek az események, az északi horda megérkezik a Lannisterek táborához. Magát a csatát átugorjuk, csupán annyit tudunk meg, hogy a Lannisterek nyertek, de a korábban 20 ezer fősre saccolt Robb féle brigád 2 ezer fővel képviseltette itt magát. Hol vannak a többiek?

A következő jelenetben meg is kapjuk a választ. A sereg nagyobb része elkapta Jaimet (aki éppen a Tully ház birtokain randalírozott). Egyértelmű túszcsere ötlete fogalmazódik meg mindenkiben, Jaimet adnák a Stark ház King's Landingben fogvatartott részéért.

A zárójelenet a sorozat eddigi legmeglepőbb fordulatát tartogatja a kitartó nézők számára. Ne szaladjunk ennyire. Eddardot viszik a királyvár népe elé és végignézhetjük, hogy feláldozza saját becsületét családja életbenmaradása miatt. Ned bevallja, hogy királyárulást követett el (dehogyis!) és elismeri Jeoffrey Lannister jogát a trónra. A korábbi megállapodás (Sansa, Cersei és Jeoffrey) szerint, így szabadon engedik (illletve a Falhoz rendelik Nedet, ahol feketét öltve őrzi majd a birodalmat). A fiatal uralkodó azonban nagy meglepetésre meggondolja magát és Nedet azonnal fejvesztésre ítéli. A kor szokásainak megfelelően azonnal ítélő és végrehajtó bizottság elvégzi a piszkos munkát. Karakterfejlődés szempontjából érdekes, hogy a kivégzést mindkét Stark lány kénytelen végignézni. Sansa helyzete a legfájóbb mert ő még szerelmes is apja gyilkosába, Ayra pedig jelenleg nem több egy utcai árvánál.

David Benioff és D. B. Weiss tényleg nem szórakoznak, bárki bármikor meghalhat. Most éppen az eddigi "fő"szereplő, Eddard Stark íródott ki eképpen a sorozatból. Kicsit érdemes spekulálni a folytatáson. Jaime Lannister az északiak foglya, a korábbi túszcsere Ned meggyilkolása következtében tárgytalan (Sansa és Ayra sorsa kérdéses). A dothrakik ahelyett, hogy tényleg belépnének a trónért folytatott harcba belső viszályok sorát kell elviselniük. A barbár gondolkodás mód szerint nem az a vezető akinek a legtöbb pénze van vagy éppen az előző vezér vérszerinti leszármazottja, hanem az, akinek a leghosszabb a haja (gyakorlatilag a legerősebb harcos, a vesztesnek = halottnak mindig levágják a haját). Talán Drogo felfog épülni és a lószellemének átvétele miatt még jobban fogják tisztelni harcosai. John the Snow már több jelét adta annak, hogy szívesen hazamenne és segítene bátyjának a harcban, egyetlen probléma, hogy köti őt a Night Watch eskűje.

A következő rész lesz az első évad utolsó epizódja. Robb még nem tudja, hogy apja halott, de amint tudomást szerez róla nyilvánvalóan a Királyvár felé veszi útját az északi horda élén. Már most készüljetek fel a 10. rész végén óriási ? jel fog maradni bennünk, amin aztán egész nyáron tanakodhatunk...

R.I.P Eddard, "első ezen a néven" Stark (1-9. rész)


napikurvajó: Pharoahe Monch ft. Phonte & Styles P - Black Hand Side

Pharoahe Monch (külön aktualitás a pár hét múlva bekövetkező fővárosi fellépése) az idén rukkolt ki legújabb albumával, a W.A.R. című koronggal. Az lemezről már két videóklip is készült, az első is egészen egyedi vágással szórakoztatta a közönséget (vigyázz, 10 és fél perces extended verzió!). A második pedig ha lehet ilyet mondani még zseniálisabb a minőségi featuringeknek köszönhetően!




2011. június 13., hétfő

DUMDUM2011! videó és audió élményekben

Megosztok veletek néhány jól felvett videót a szombat esti Budapest-i éjszakából. Sorrendben következzenek a legnagyobbak: Extrawelt, Guy Gerber, James Zabiela és Popof a Studioból!