2011. április 22., péntek

Sziget 2011 - jajj, most mi lesz?!

2 hónappal ezelőtt már morfondíroztam a nyári fesztiválozási hajlamaimmal kapcsolatban. Akkor a Balaton Sound és a szerbiai Exit festivál között hoztam fel pro és kontra érveket, illetve egy remek alternatívát is felvázoltam, miszerint nem megyek sehova, dagonyázzon a sárban 40 fok melegben akinek kongóiak az ősei.

Más időponttal és mondanivalóval rendelkező fesztiválja is van ám a mi kis rántotthús alakzatú országunknak, úgy hívják: A Sziget!
2 éve voltam egy napon, ha emlékeim nem csalnak  Rammsteinre értünk oda, majd jött a Bloc Party-Fatboy Slim kombó. Továbbá utazásom céljaként megjelölt Armin Van Buuren, amiről sikeresen lemaradtam. FOFF!
Nem vagyok egy kétlábonjáró zenei biblia meg ezektől a 22. századi alternatív bandáktól amúgyis a masszőr futkos a hátamon. Röviden felsorolnám, hogy az idei felhozatalból véleményem szerint kik érdemesek említésre. Aztán kommetekbe el lehet küldeni melegebb éghajlatra építőleg lehet diskurálni a témával kapcsolatosan.



Pop-Rock Nagyszínpad
Dizzee Rascal
La Roux
The Chemical Brothers

A38-WAN2 Színpad
Buraka Som Systema Live
Crystal Castles

Party Aréna
2manydjs
Above & Beyond
Bloody Beetroots Death Crew 77
Kid Cudi
Richie Hawtin
Trentemoller
Zombie Nation

Okosan tennék, ha ezen bandákból összesorsolnának 4-5-öt egy napra, ha lehet minimális időbeli ütközéssel. Még a végén meg is jelennék a rendezvényen, több mint valószínű így fogok tenni.








2011. április 19., kedd

napi kurvajó: Style of Eye - Homeless

Rég nem látott stílussal tér vissza "napi kurvajó" rovatunk! A stílusnak a szemével lássuk, hogy ez mennyire igényes zene!



2011. április 17., vasárnap

Mi fán terem? - Slam poetry

Körömszakadtával szeretném feszegetni a zene és a prózailag előadott verslábak közti határvonalat. Mi a hiphop és mi a versírás? Sokak számára rappelni egyező dolog gyorsan beszélve sületlenségeket mondani, ezen hitvallás ork seregével most ne is foglalkozzunk. Mi fán terem a Slam poetry, mikor virágzik és milyen termést hoz?

A slam poetry hivatalos (?) magyar honlapja, eképpen fogalmaz:

A slam poetry egy modern költészeti stílus, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos.

Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető szöveget mondunk és többnyire fejből, színpadi elemekkel tarkítva.
Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra, még csak jelentkezni sem kell.
Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött ütemes lüktetés.

Kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól, aktuális témákról, hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek.
Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül egész testüket, sőt akár kellékeket is használnak.
Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, sőt olykor metafóra is.Ez egy kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy három perced van a színpadon, hogy érvelj, meggyőzz, megnevettess, szórakoztass, elgondolkodtass és sikert arass!

Gyökereim mégis csak inkább Grandmaster Flashtől eredeztetném, mint mondjuk Csáth Gézától, így kedvenceim linkelem: