2011. május 19., csütörtök

Van új a nap alatt! Dope D.O.D.

A hiphop szcéna tavában az utóbbi 5 évben alaposan megposhatd a víz. A blingbling sztárok természetesen töretlenül ontják magukból a lemezeket, nem csoda hiszen van felvevő piaca, mindig lesznek 14-18 éves hülyegyerekek. A nagyöregek is csinálgatják a dolgaikat, elmondható hogy a beatmágusok keze alá már nem azok a fiatal lendületes srácok dolgoznak, mint annó (hol van már egy DJ Premier-Rakim duett...). Fontoskodik a Duck Down Records, kijött Pharoahe Monch új lemeze, csinálgatják a Boot Camp Clik tagok is cuccaikat. Jay Dilla pedig még mindig nem támadt fel... : /
A posvány felüdítésére új csapást kellett vágni a popszakma által irányított felszínes hiphop dzsungelében. Ezt tette meg a holland Dope D.O.D. trió. A srácok lehetőségeikhez mérten, kihasználva az internet nyújtotta promóciós előnyöket kezdték meg építgetni karrierjüket 2008-ban. Messziről látszik, hogy előre meghatározott arculat mögött futnak a projektek, nagyon remélem a hétköznapokban nem ezzel a megjelenéssel riogatnak az amszterdami éjszakában.
Eddig semmi érdekes nem lenne a dologban, viszont a három tag (JayReaper, Skits Vicious és Dopey Rotten) merőben egyedülálló stílusirányzatot kívántak létrehozni? Felmerül a kérdés, lehet még ilyet???

Úgy tűnik lehet! Azt találtam ki hogy, pszichó hiphopnak keresztelem el a műfajt. Zenei nagyokosok, írjátok fel a jegyzetfüzetetekbe: 2011.05.19. a nemmakezdte blog megmondta!
A műfaj meghatározó dala címszó alatt a históriás könyvek a Sean Price közreműködésével elkészített Psychosis fogják jegyezni.


A könnyebb érthetőség végett képi eszközökkel is megsegítelek titeket elgondolásuk megértéséhez.



A nyitó MC megjelenése hiphop klippet már látott szemünknek nem is okoz fejtörést. Jay Reaper sztenderd gördeszkás arc a holland külvárosból, valószínűleg Antillákról származó felmenőkkel. Aztán Skitz megjelenésénél bonyolódunk bele a szituációba, láttam én már sátánista, holy metál ecetera ecetera zenei videókat, na ott daraboltak szét hasonló karaktereket szigorúan albínó kontaktlencsében. Dopey megjelenésében végre hoz egy kis tengerentúli fazont, Atlanta délvidék beütésű baseball bomberével, az összhatást viszont rögtön szétbombázza a vállig érő enyhén zsíros hatású frizura és lengyel arcél.

Srácok csináljátok amíg lehet, amíg szétvet az erő!

8 megjegyzés:

  1. érdekesnek hangzik, de én nem hiszem, hogy valami teljesen új (al)stílust hoztak létre, valami hasonló nincsen már? Amúgy meg az európai hip-hop mintha mindig is komolyabban vette volna magát

    VálaszTörlés
  2. árad belőlük az energia, persze ez jellemzője minden fiatal rapbandának. mikor írtam a bejegyzést még nem mélyedtem el annyira a lirikájukban, mint mostanra. megállapítom hogy zseniális érzékük van a szövegekhez, játékos, gúnyos világuk van, melyet remek flow-kal adnak elő. ez a fajta megjelenés nem azt mondom hogy példanélküli, de mindenképpen egyedi, felüdítő dolog. talán usa-bol tech n9ne tudnám hozni, aki mindig más színű hajjal jelent meg és valami eszméletlen beteg stílusa van.
    Gébri hollandiábol még Cilvaringzet tudnám neked ajánlatni, régebben ő volt a WU család egyetlen nem amcsi tagja, egy török származású holland DJ, aki remek studio munkákat készített rendszeresen összedolgozva RZA-val, Raekwonnal stb. majd mutatok zenéjét.

    VálaszTörlés
  3. Skitz megjelenése 100%-ban METHOD MAN 94-es szóló debütálásának külsőségeit gondolja ujra,kukkantsd csak meg a "Bring the pain" videót,csak a fonatokat borotvált részre cserélte a hajviseletében,és nem afro haja van,hanem europai egyenesszálú(ez a szakmám,sorry):)
    és ez nem egy új müfaj,ez a 90-es évek közepe táján futó hardcore hip-hop(pl. Onyx második lemeze,vagy az emlitett "Tical",és a szintén akkor futó "horrorcore"
    (pl. Gravediggaz,Flatlinerz)
    vonulat elég jól sikerült frissitése némi dubsteppes felhangokkal,de annyira nem tér el az emlitett irányoktól,hogy új nevet adjunk neki:)....viszont tényleg üditően jók a srácok:)

    VálaszTörlés
  4. esetleg fodrász vagy? :) amit mondasz mind igaz, a hagyományos értelemben vett hiphop pedig egyre jobban "elektromosodik", a Dope D.O.D esetében például dubstep beütéssel, de mondhatnám a J Dilla (RIP) vezette vonalat is vagy hudson mohawke, lunice stb. irányvonalakat arra hogy miképp változik a hiphop.

    VálaszTörlés
  5. Kit érdekel hogy régi vagy új irány.A lényeg hogy kibaszott jó amit csinálnak.
    Skits meg egy beteg állat na persze jó értelemben :D

    VálaszTörlés
  6. igen,fodrász vagyok:D és még nem is emlitettem a kontaktlencsét,ami szintén egyezik Meth és Skitz videós megjelenésében...:) valoban lényegtelen az irányvonal amugy,teljesen jó amit csinálnak:)

    VálaszTörlés
  7. ez nem psycho hiphop ..... egy sima felpezsdült rapcore / vagy amit az amcsik minden második lemeznél bejátszanak ,hogy ezt most jól betiltjuk az az Death-rap/Hardcore Hip-Hop némi "rendszerellenes " nézettel(első sikeresek között pl La Coka Nostra/Ill Bill/ Army of the pharaohs/Doap Nixon)Dope-ék némelyik Trackjüket feluppolták Dubstep Wobble effectussal de a Hip Hop drumset és ütem megmaradt....szerintem maradhatunk a Rapcore-nál.... viszont tényleg sikeresen vezetik fel a saját világukat, van egyéniségük/stílusuk....
    bocsánat előre is mindenkitől ha egónak tűnik a bejegyzésem , semmilyen puffaszkodó szándék nincs benne
    bigupp (beats by Dandey-B)

    VálaszTörlés
  8. nagyon jók de ha meghallgatsz pár foreign beggars számot lejön a hasonlóság

    VálaszTörlés