2011. május 21., szombat

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e04

Ha az első rész inkább a karakterfejlődésre helyezte a hangsúlyt, akkor ez az anekdotázásra. Az előző király(ok)ról szóló történetek néha még engem is fárasztottak.
Deresben kezdünk, ahol Tyrion próbál Bran nyomorékságán segíteni (és persze Hodor. "Hodor!"), meg elcseveg Theonnal arról, hogy miért is van itt (a vikingekre hajazó Greyjoyok anno fellázadtak, de leverték őket, Eddard Stark pedig túszul vette a trónörökös Theon gyereket), illetve hogy ki a város legjobb kurvája.
Jon tanítgat, aztán megjelenik egy új szereplő, Samwell Tarly, egy kövér és gyáva srác, akiről süt, hogy nem az Éjjeli Őrségbe való (viszont apja szerint még kevésbé való a nemesi család vezetését megörökölni). Szivatják is rendesen, csak Jon áll ki mellette, farkasával megfenyítve mindenkit, aki tovább cikizné. Érdekességként elárulom, hogy a könyvben Sam egy kicsit másmilyen: óriási lúzer, és alig van benne valami szimpatikus vonás a már nevetséges gyávasága miatt. Gondolom a sorozatkészítők ebből vettek vissza (lásd a későbbi viccelődést prostikról), ráadásul a színész srác sem tudta szerintem rendesen megformálni a karaktert, és valami furcsa egyveleg jött ki belőle.
Időközben a dothraki horda megérkezik a fővárosukba. Daeny szolgalánya (aki igazából Vyserisé) fürdés közben kényezteti Vyseris-t, miközben sárkányokról csevegtek, én meg nem tudtam eldönteni, hogy a sárkányok magukban ennyire izgatóak, vagy csak burkolt szexuális csevej volt. Mindenesetre most már tudjuk, hogy sárkányok (a kihaltnak vélt lények, illetve a Targaryenek) vannak, akikért mindenki gerjed.

Kinek a népe?

További anekdotázásoktól megismerjük a Vastróntól kezdve az Őrült királyon át az utolsó prostiig bezárólag mindenki háttértöténetét. Most egy kicsit gúnyosnak tűnök, pedig fontosak ezek a részletek is, hogy megtudjuk, kinek milyen sérelme és honnan gyökerezik. Az egyik legfontosabb, hogy "Kisujj" Baelish egy pöttöm szigetről származik, és onnan küzdötte fel magát pénzügyi tanácsadóvá, szóval van benne ambíció rendesen. Ez nagyon fontos lesz a későbbiekben.
Az is rém unalmasnak tűnhet, ahogy Eddard nyomoz Jon Arryn halála után, meg a családfák tagjai után, de mi csak azért nem tudjuk, miért fontos ez, mert Ned maga sem.
Ezzel még a rizsa feléjéig sem értünk el. Lesz még egy kis szexizmus Arya elkedvtelenítésére (a férfiaké a hatalom és a dicsőség, a nőké a konyha, meg az utódok gyártása - nem pedig katonáskodás, ahogy ő szeretné), Chris is feltűnik a Skins-ből egy kovácstanoncként (újabb rejtély, de mielőtt a szegény nézők megőrülnének a sok céltalan csacsogástól, elárulom, hogy Robert király (egyik) fattya. Igen, abban az időben nem volt sok módszer a védekezésre), Jon meg Sam pedig kedélyesen diskurál prostikról meg anyákról (wait, what?).

Jon Arrynt annyira kikészítették a családfák történetei, hogy meghalt

Vissza a barbárföldre, ahol Vyseris megint csak bebizonyítja, mekkora egy épületes gyökér: mivel úgy tűnik, Daeny kezdi egyre komolyabban venni a vezető szerepét, miközben szegény Vyseris még mindig nem tud parancsolni seregének (vesd össze: szexizmus pár sorral feljebb), ezért kezet emel húgára. Ennek még komoly következményei lesznek.
A végére lesz végre egy kis akció: elkezdődik a parasztámítás egy kis lovagi párbaj képében. Ami nem sül ki túl lovagiasnak, de ezt nem árulom el, legyen valami izgalmas is.
Az utolsó jelenetben Catelyn inkognitóját fedi fel Tyrion, lévén hogy egy csárdába tévedtek. Mivel pedig két dudásról van szó, Catelyn egy ügyes csellel (a jelen lévő katonák címereinek és családfáik elemzésével) trainel 10 swordsment, hogy elkapják a gyilkossággal vádolt törpét.

A rész abszolút sztárja: Szellem

Bónusznak itt van az HBO honlapja, ahol van egy részletes térkép, illetve a családfákat is érthetően felvázolják(jobb felső sarok). Van magyar nyelven is, de az katasztrofálisan béna.
http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/

1 megjegyzés:

  1. tetszik az írásod, főleg a humoros részei (és igen, az Előd hülyeséget beszélt! nem csak te nevetsz a poénjaidon) is jól átjöttek (legalábbis számomra mindenképp)!

    VálaszTörlés