2012. július 18., szerda

SCBP vs TKYD (2012) lemezbemutató

Rég volt a Nemmakezdtem Blogon frissen megjelent magyar hiphop albumelemzés és ennek nem csak lustaságom az oka, hanem hogy talpalávalóból sem öntöttek minket nyakon túl bőkezűen a tavasz folyamán. Tkyd Mickey Rourke albumának megjelenése jól begyakorolt procedúra szerint lett levezényelve. AZA, a Scarcity Budapest lemezkiadó feje által vezért marketingfolyamatnak köszönhetően már hónapokkal ezelőtt tudtuk: ez a péntek 13 killás lesz, színtiszta Tkyd-del felütve. Hosszas előtanulmányok helyett csak nyugodtan végiggondoltam mit várhatok az albumtól:
Hitelességét tehetséggel keresztező producer (AZA) találkozik egy önmagát sosem túljátszó, 100%-ig eredeti MC-vel (Tkyd). AZA mostanában egyre forróbb sztrádán küldi az ütemeket a Snowgoons és a Wu Tang család mikrofon mesterei felé, míg Tkyd továbbra is "csak" az őt körülvevő dolgokról beszél a tényeket sokkoló pesszimizmusba folytott szentimentalizmussal kifejezve.

Tkyd eddig kiadott lemezei:
1. Fényhozó (2003)
2. Szürke angyal (2004)
3. Az én világom (2008)
4. Siska vs. Tkyd - XXL-Silent Hill (2009)
5. A boldogság kék madara (2010)
6. Tkyd & RatB - Egyensúly (2011)
A lemezen 15 track kapott helyett. Az intro összetéveszthetetlenül azás, az általa használt samplereket ezer közül is felismernénk, így lesz valakiből irányvonal. Az első fajsúlyos Mickey Rourke versszakra a Nem a te világod (feat. Killakikitt) című dalban lelünk.

A Miért vagy kiéltben igazi magyar mintát hallhatunk, ez a szám főleg emiatt érdekes. A lemez ötödik dala a második közreműködővel előadott anyag. Tkyd győri spanját Phat-et kérte fel egy pengeéles versére, mindkét MC fajsúlyos szövegeket írt a néhol pátoszba forduló beatre (Disneyland XIII). A track eredetije egy szintén klasszikus, régebbi alkotás, melyet Disneyland néven cirka két éve jelentetett meg Tkyd Deegoval és Phattel közösen ("A legendák tovább élnek, a lovakat lelövik").
A soronkövetkező Még 100.000 című szám egy még régebbi alkotás, eredeti verziója három éve került fel egy EP-re, most AZA készített hozzá húzós alapot.
Az album tartja magát az egy szóló, egy közreműködővel előadott dal sormintához, így Tkyd elkészítette közös számát az ős Killakikitt barátsággal bíró PKO-val (Ez hazavág).
Norba saját kiadott számaiban az utóbbi időkbnen egy megállapodottabb arcát mutatta meg (az egész Agykontroll album, Kartonváros, Te vagy az emberem stb.), ennek ellenpontozásaként készült ez a régi paksi lázadást felelevenítő Tkyddel közös szám (Csodaország).
A lemez tizenegyedik anyagához DSP-t kérte fel Mickey Rourke, a két vendég MC flowja tökéletesen passzol az eddig kialakult melankólikus képbe. A beat telitalálat, ha eddig voltak bármiféle kétségek AZA professzionizmusát illetően ebben az Égesd el című dalban végképp szertefoszlottak ezen gondolatok.
Természetesen nem készíthető tökéletes album (egyetlen kivétel a Wu Tang Clan 1993-as Enter the Wu-Tang (36 Chambers) című albuma, de aki kicsit is konyít a raphez az tudja: az a kiadvány más kategória), így Tkyd legfrissebb albumán is helyet kaptak töltelék jellegű számok. A korong vonulatát azonban könnyed völgyek közt található gigászi magaslatú számok üdítik fel. Számomra a szóló albumokon mindig a közreműködőkkel felvett számok ütik meg a legmagasabb mércét, ennél az anyagnál sem éreztem másképp. A Killakikittes trackek mellett Norba és Phat koprodukciója nyerte el legnagyobb mértékben a tetszésem.
A korong képzeletbeli körét a címe miatt is említésre méltó Ámen zárja, Tykd mellett a számban a TheShow krú két MC-je (Bigmek és Zéesó), a szöveg alatt húzó beat már-már közhelyesen AZA keze munkáját dicséri.

Kötelező még megemlítenem a Scarcity span Grindesign mestermű albumborítóját!

napi kurvajó: Sascha Braemer - India Flowers

Ezzel a Sascha Braemer alkotással bő egy évvel ezelőtt találkoztam egy ütős Ahmet Sendil setben, hangulata remekül illik a nyári világba.