2011. június 11., szombat

Amón Tóbin - ISAM (2011)


Most gondban vagyok, mert  Amón Adonai Santos de Araújo Tóbin az egyik kedvenc DJ, a legfrissebb albumáról mégis nehezen írok. Ha valaki nem ismerném, akkor sem nagyon tudnám bemutatni, mert annyira egyedi hangzása van, inkább azt írom le, hogy csinált már zenét az egyik legbetegebb képi világú magyar filmhez, egy menő lopakodós fps játékhoz, az eggyel ezelőtti albumát meg mindenféle, az utcán felvett zajból tette össze.
Szóval ez az ember egy zseni, de mint ahogyan a zsenik általában, ő is hajlamos művészetét egy olyan pontig vinni, ahol már inkább csak elismerik, mint értékelik. Kicsit ezt éreztem az ISAM hallgatásakor: ehhez kell a tudás, nem pedig egy három hangból, meg konzervdoboz hangú basszusok diszkóslágerré gyártásához. Mégis, már ötször futottam neki, de egyszer sem tudtam végighallgatni. Pedig az első szám nagyon jó, bulizós, kemény ütemekre lágy dallamok, csodálatos.
Ő maga azt mondta, hogy ezek a számok amolyan "sound sculputure-ök", vagyis hangból készített szobrok. Nem tudom, ezt hogyan értette, mert a szobrok ritkán mozognak, az viszont biztos, hogy közelebb áll a művészethez, mint a szórakoztatáshoz. Illetve besorolni is nehéz, én is csak legfeljebb azt mondanám, hogy kísérleti electro.


 Verdikt: ha valaki most ismerkedik meg Tobin lelkivilágával, akkor kezdje az elejéről a diszkográfiát, és ha a Foley Room is bejött, akkor ez is könnyen csúszik, máskülönben nehéz falat lesz, de mindenképpen különleges ízvilágú.
A teljes albumot itt meg lehet hallgatni, a DJ/mester saját kommentjeivel:
http://soundcloud.com/amon-tobin/sets/isam/

2011. június 10., péntek

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e08

Ha még érdekel valakit ez a sorozat, annak elmondom, hogy ennek a résznek maga George Martin írta a forgatókönyvét. Nem különbözik észrevehetően, mindenesetre ez a második olyan rész, aminek végigültem a végefőcímet, annyira megfogott.

8. rész: The Pointy End

Ned 3. részben bemutatott látomása valóra vált: amíg Arya fakarddal gyakorol, addig Királyvár többi részén igazi kardokkal és lándzsákkal mészárolják le a Stark udvartartást. Sansát elfogják, akarom mondani, meghatározatlan időre hosszabbítják meg a vendégségét, míg Aryanak sikerül elmenekülnie, amíg Syrio feltartja az őrséget - egyetlen fakarddal. Nem hiába ő Bravoos "első kardja." Mielőtt megtudnánk, mi lesz a sorsa, vissza Aryahoz, aki rémülten veszi észre, hogy szó szerint véresen komolyra fordult a helyzet, amíg pedig a Tűjét menekíti meg, véletlenül leszúr egy istállófiút, aki még elárulta volna. Úgy tűnik jól megjegyezte Jon első leckéjét.



Még mindig Királyvár, de a börtön, ahol Neddel társalog Varys, aki ugyan a birodalmat szolgálja, de Nedet nem tudja megmenteni, legalábbis látszólag. Közli a volt Segítővel, hogy milyen szar helyzetben van, ráadásul a hírek szerint Cat elengedte Tyriont, szóval lényegében halott ember.
Vissza a Falra, végre, ahol két merev hullát hoznak: Benjen emberei, de magát az első felderítőt nem találták meg. Sam felhívja a figyelmet a hullák szagára, vagyis annak hiányára: itt valami nem stimmel. El is viszik Aemon mesterhez őket, megfigyelésre. Az öreg medvének varjúja jött (sötét szárnyak, sötét hírek), arról, hogy mi történt Királyvárban, és figyelmezteti Jont, hogy ne csináljon semmi hülyeséget.
Úgy tűnik, hogy a kezdeti akció után lelassultak az események, hiába, mindenki gondolkodik a következő lépés megtétele előtt. Leginkább Cersei meg a többi szemét Lannister: Sansát az ujjuk köré fonják, ami utóbbinak nem tetszik, mégis kénytelen írni egy levelet bátyjának, hogy jöjjön Királyvárba térdet hajlítan. Robb erre azt válaszolja, hogy elmegy ő Királyvárba, de Észak teljes seregével: összehívja az embereket. Theon kérdezi tőle, hogy fél-e: hogyne félne, ő is emberből van. Jó, válaszolja Theon, mert ez azt jelenti, hogy nem hülye. Valóban? Nednek eddig sem volt esélye az életben maradásra, így viszont még kevesebb.
Tyrion eközben még mindig a Völgyben bandukol Bronnal, de erre rátörnek a hegyi klánok. Tyrion azonban kidumálja magát, sőt a saját oldalára állítja őket: ha megtámadják a Sasfészket, övék lehet a hely. Viszont addig is el kell menniük Tywin táborába.
A Falon Thorne tovább bosszantja Jont, most az apját nevezi árulónak. Jonnak csak ennyi kellett ahhoz, hogy elpattanjon az egyik idege, és majdnem leszúrja Thorne-t (ha ott lett volna Szellem, neki annyi), de lefogják, Mormont pedig a szobájába zárja: mondta, hogy ne csináljon hülyeséget. Ott viszont nem leli nyugalmát, mert Szellem majd szétkaparja az ajtót (ha másban nem is, abban meglátszik Martin munkája, hogy végre szerepet kapnak a farkasok), így hát felkerekednek megnézni, mi az. Mormont szobájában kötnek ki, ahol a nemrég hozott hulla megtámadja Jont, aki a kardjával nem tud mire menni ellene, tűzzel viszont annál többre. Másnap Sam magyarázza, hogy a Mások érintették meg őket, ezért éledtek újjá (zombiként), és csak a tűz állíthatja meg őket. Egyre inkább kezd félni mindenki a mondáktól, lehet, hogy több ezer év után felébredtek a Mások? Remélik, hogy a Fal elég magas.
Áttérünk a Keskeny-tengeren túlra, ahol a dothrakiak éppen egy falut fosztogatnak, hogy tudjanak majd hajókat bérelni. Daenynek nem tetszik ez a megoldás, parancsolja, hogy engedjék szabadon a nőket, amire Drogo egyik embere berág: mi az, hogy egy nő parancsolgat? Drogo sem szórakozik sokáig, puszta kézzel szembeszáll a fickóval, aminek a végén kitépi a nyelvét (aztakurva! A látványhoz már hozzászoktam, de amikor ezt a részt elmeséltem, észbe kaptam, hogy milyen beteg dolgok történnek itt). Viszont szerzett egy vágást a mellén, Daeny kéri, hogy az egyik felszabadított asszonnyal tisztítsák meg. Amúgy Drogo alakja nem szimpatikus annyira, de Jason Mormoa rohadt jól eljátsza. És milyen hangja van!


Vissza Deresbe, ahol már össze is gyűltek az emberek, Robbot pedig a Hordó Umber akarja rá venni, hogy hadd vezesse ő az élvonalat, meg különben is, ő csak egy kis taknyos. Robb azonban megmutatja, hogy legalább olyan kemény fából faragták, mint az apját: a farkasa egy gondolatára átugorja az asztalt, és leharapja Umber pár ujját. Ez a gyerek nem viccel, gondolja, és úgy tűnik, Robb kiérdemelte a tiszteletet.
Úgy tűnik, ebbe a részbe nagyon sok eseményt beletömörítettek, ami az idő múlásán is meglátszik: Robb már utazik is délre, és az egyik táborverésnél végre utoléri az anyja. Cat mindenkit kiküld a sátorból, és csak utána öleli meg rég nem látott fiát. Az is kiderül, hogy Robb azért még nem teljesen felnőtt: még szükségli anyja tudását, Cat pedig ezzel együtt bizonyítja, hogy a nő is értenek a stratégiához.
Vissza Királyvárba, ahol éppen az az idegesítő Joffrey terpeszkedik a trónján. Nagyon jó a színészsrác, mert minden mozdulata olyan, hogy már pusztán azért szájonverném. Most is játssza az eszét, de igazából Cersei irányít mindent. Így leváltja Barristant Jaime-re, a nemes lovag ezt viszont nem tudja elviselni: de hát a testőri állás halálig tart, meg különben is, ő nem fog egy várban ülni és rohadni: ledobja a palástját és kardját, és emelt fővel elmegy onnan. Ez még semmi abból, hogy milyen aljas dolgok folynak az udvarban. Sansa is jön könyörögni az apja életéért, de csak egy "majd meglátom, milyen kedvemben leszek" választ kap, miközben több oldalról harsogják, hogy az áruló bizony áruló marad mindig, sőt, ez genetikai úton terjed: Sansa is az, bizonyára, hacsak nem bizonyítja hűségét.


Nagyon tetszett ez a mostani rész, nem találtam unalmasnak, bár most nem zárult cliffhangerrel. Viszont annyi minden történt, hogy pár dolgot muszáj voltam kihagyni. Azt hiszem Martin úr, ha forgatókönyveket nem is fog írni, de aktívan beleszólhatna a többi rész megírásába.
Ahogy pedig látom az előzetesből, nagy csatákra számíthatunk a következő részben.

Klaxons - nincs nélkülük fesztivál

A címben szereplő kijelentés abszolút nem túlzás. Ahol legalább 3 napra összegyűlik több 10 ezer ember, ott ők tutibiztos, hogy megjelennek és előadják tipikusan a helyek szelleméhez és hangulatához illő slágereiket. Aki ismer az tudja, hogy nem igazán rajongok az indie tag alá sorolt katyvaszok iránt (ennél jobban már csak a hippiket rühellem), viszont a Klaxons-t talán tehetségességük miatt mindig szívesen meghallgatom. A két vokalista Jamie Reynolds és James Righton a kezdetektől a banda tagja, mellettük még egy gitár virtuóz (Simon Taylor-Davies) és a dobos (Steffan Halperin) alkotja a kvartettet. Az együttes irányvonalát (mint szinte mindig) a két énekes orgánuma adja meg, remek hangszínnel rendelkeznek.

2007 januárjában robbantottak igazán nagyot, a Myths of the Near Future című albummal, ami az angol toplistán (UK album chart) a 2. helyig kúszott.
Három klasszikusnak nevezhető számot tartalmaz a korong. Az "Atlantis to Interzone"-ből príma versus készült a Crystal Castles-szel. Legújabb kedvencem a Golden Skans, nagyon szép klip csörgedezik alatta.


"It's Not Over Yet" című számnak pedig a elektronikus zene egyik alapítóatyja, Paul Oakenfold készítette a zenei alapját.

Tavaly, 2010-ben jött ki a Klaxons legújabb albuma Surfing the Void címmel. Elmondható róla, hogy még közelsem forrta ki magát annyira, mint az előző. A srácok a fesztiválok során még mindig a fent említett három slágerükkel szórakoztatják a közönséget. Ezt láthattam élőben is:




2011. június 7., kedd

Kalkbrenner visszavág! "Icke Wieder" vadonatúj album!

Paul Kalkbrenner munkássága a Berlin Calling filmeposz hypejában teljesedett ki. Az egész Európát megmozgató album után most, 2011 nyár elején (egészen pontosan június 3. megjelenéssel) készítette el Paul legújabb anyagát.

Alant a tracklist és 1-2 youtube videó:



Tracklist:
01. Böxig Leise
02. Gutes Nitzwerk
03. Jestrüpp
04. Schnakeln
05. Kleines Bubu
06. Des Stabes Reuse
07. Sagte Der Bär
08. Kruppzeug
09. Schmökelung
10. Der Breuzen







2011. június 6., hétfő

2011. június 5., vasárnap

Fejen talál az album! Random Axe, 06.14!

A Duck Down kiadó gondozásában készülődik a Random Axe nevű trió első stúdió albuma. A név új, a tagok viszont igazi rutinos hiphop rókák. Sean Price, Guilty Simpson és Black Milk neve garancia a sikerre. A tracklist már napvilágot látott és egy klippel is előrukkoltak már a keleti parti srácok!