2012. március 2., péntek

NVC Presents: Extrawelt @Merlin, Budapest 03.09.

Nagyon lelkiismeretesen körbeudvaroltuk már az Arne Schaffhausen és Wayan Raabe alkotta Extrawelt néven futó zenei projektet. A műfaji elhelyezéshez ezt és ezt, az aktualitássághoz pedig legutóbbi albumuk bemutatóját szeretném hozzáfűzni. A novemberben megjelent anyag bemutatóturnéjának egyik állomásaként érkeznek Budapestre, egészen pontosan a Merlin multikulti kompexumába (ne tévesszenek meg senkit a google találatok, 2008. novemberében már lépett fel itt a hamburgi alkotópáros). Minden részletet megtaláltok az esemény Facebook oldalán. Bemelegítésként az NVC négy fős brigádja fogja a hangulatot a tetőpontjára felhelyezni, hogy az Extrawelt végigpörgethesse 14 számot tartalmazó In Aufruhrját.



2012. március 1., csütörtök

Napi kurvajó: Gui Boratto - Galuchat

A brazil dj nagyon leleményesen elnevezett III c. albumának nyitó száma, a Galuchat, elüt korábbi munkásságától (pl. a jól ismert Beautiful Life-tól): a kezdő szintetizátor a Depeche Mode-ot juttatja eszembe, amit gyorsan glitch-es megoldások váltanak fel. Azonban, mint ahogy maga a galuchat (cápa- vagy rájabőr) esetében, a fenyegetés mellett van benne kecsesség is.

TheShowCrew - Tesó [album promó]

Megindult a haddelhad, gőzerővel robog a TheShowCrew - Tesó című első nagylemezének promókampánya. Ennek támogatásása a három alkotó, Bigmek, Watadub és Zéessó összedobtak egy megszokott koreográfiájú beharangozót. Ez mindenképpen hasznos két okból is: 1. kiderül, hogy áprilisban érkezik cucc 2. megtudjuk kik lesznek a közreműködők (NKS, Busa Pista, Furakor ésatöbbi...)

2012. február 29., szerda

Monoton Szerda: Laberge - Caffeine

A szerda egy olyan nap, amit a jómunkás többség képtelen beosztályozni. Ahhoz túl korai, hogy már ezen a napon ünnepeljük a hétvégét, ahhoz viszont késő, hogy bánkódjunk. Új rovatot indítok, Monoton Szerda néven. A hét harmadik napján minden alkalommal egy instrumentális, vokálmentes zenével fogom szolgáltatni a talpalávalót. Rögtön anomáliához érkeztünk, mert a mai választás a legcsekélyebb mértékben sem mondható monotonnak, sőt duzzad a változatosságtól.
A mai napra a sors keze egy olyan elektronikus gyöngyszemet nyújtott át nekem, amivel 2010 nyarán már egészen egyszerűen képtelen voltam betelni. A dallama pofon egyszerű, játékosságának és mindent magával söprő energetikájának köszönhetően gyakorlatilag all-time élet háttérzenének is szólhatna. Az underground sikereken való túllépés nem jött össze Labergenek, de talán ez az alkotás pozitívuma! Koffein helyett fogyasszátok ezt, egészséggel!



2012. február 28., kedd

Electronic Beats Fesztivál 2012

Kihirdették az Electronic Beats Fesztivál 2012-es menetrendjét és mi nagyon pechesnek mondhatjuk magunkat. No, nem annyira, hogy az ellehetetlenítené szorakozásunk, csupán annyi fennforgást okoz: eurót kell váltanunk. Az ilyen, határontúlra tett tripek sok esetben még jól is sülhetnek el. Elmesélhetjük magunkról, hogy mi annyira internesönölök vagyunk, hogy külföldre járunk bulizni (így mulat egy magyar Úr!). A másik indok pedig a travel channelen lógó, állandóan a külvilág iránt érdeklődők számára lehet jó indíték. Ha részesei szeretnétek lenni az idei EB hepajnak, mindenképp ki kell lépnetek az országhatárainkon kívüli világba. A főszervezők öt helyszínt jelöltek meg: 2012. április 28. Gdańsk - Gdańsk Shipyard Centre (Lengyelország)
2012. május 5. Prague - Archa Theatre (Csehország)
2012. május 12. Bratislava - Refinery Gallery (Szlovákia)
2012. május 16. Graz - Helmut List Halle / Springfestival (Ausztria)
2012. május 24. Cologne - E-Werk (Németország)
Hozzánk a legközelebbi opció és mivel minden helyszínen várhatóan ugyanazt a produkciót kapjuk (azt állítják hasonló árakért, bár gyanítom a németek drágábban fognak tikethez jutni, mint a lengyelek), hiszen a line-up minden helyszínen azonos lesz, egyértelműen északi szomszédunk fővárosa, Pozsony. Jómagam így a május 12-ei dátumot látja el vastag piros karikával. Azt már tudjuk mikor kapjuk, de azt még nem, hogy mit, pedig ez sem elhanyagolható.
Piszok erős felhozatalt kapunk napjaink top elektronikus világát prezentálva. Számomra elsősorban a James Blake, Amon Tobin, Woodkid trió eredményezi a leghevesebb felajzott állapotot. Előbbi 22. század posztfuturisztikus brit dubsteppel érkezik, olyan legendákra építve munkásságát, melyet a CMYK-kel alapozott meg.

Amon Tobin egyértelműen a legnagyobb zenetörténeti figurák közül való, kelet-európai fellépése ritka, mint a brazil breakbeat. Szerkesztőtársam, Sir Gabrie Amon elsőszámű magyarországi felkent képviselője. Remélem ezen mondatom ösztönzőleg fog számára hatni egy életmű felelevenítő postra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Electronic Beats fesztiválra Tobin legutóbbi szólólemeze, az ISAM-ből készített szettel érkezik.

Az általam legjobban várt nagy hármas záró szereplője Yoann Lemoine, ismertebb nevét Woodkid. A francia alkotóművész munkamorálja már-már hiperaktivitási jegyeket mutat. Rendez, rajzol és zenél. Számunk most a legutóbbi fontos, bár a látványban is szeretünk gyönyörködni. Yoann olyan klipekhez adta eddig nevét, mint Katy Perry Teenage Dream-je, vagy Lana Del Rey Born To Die-ja. A kettőn együtt több, mint 120 milliós nézettség van, erre bátran mondjuk, hogy váó! A Woodkid projekt eddig egy anyaggal látta el az igényes zene függőit. 2011-ben jelent meg az Iron nevet kapó mini album, rajta négy friss alkotással és két remix-szel. A lemez negatívuma egyértelműen ez (a rövidsége), a pozitívuma pedig, hogy az első hangtól az utolsóig zseniális!


A belépőre spóroljátok a pénzt, tegyétek szabaddá magatokat arra a májusi hétévége (igaz, hogy csak szombaton lesz a rendezvény, de a jártasak tudják, hogy ez több mint 24 órás eufóriát okoz)!



2012. február 26., vasárnap

napi kurvajó: Gangrene - Dump Truck ft. Prodigy

A február 27-ei Monday Sessionös Gangrene bulira való készülődés jegyében választottam meg  a mai betevőt. Ez a Prodigy (Mobb Deep) közreműködésével készült track volt az első (és eddig egyetlen) single a január 24-én megjelent Vodka & Ayahuasca című nagylemezről. Önkényesen a 2011-es év legjobb hiphop beatjének választom, koronát The Alchemist fejére!
Gangrene - Dump Truck by DeconRecords