2011. április 30., szombat

Archer (sorozat)

http://adultswimnewsblog.blogspot.com/2010/12/archer-season-2-to-premiere-january-27.html

Ez egy animált tv-sorozat, de felnőtteknek való. Elvileg egy titkosügynökségről szól, azon belül is Stirling Archer ügynökről. Elvileg, mert két nagyon fontos dologban különbözik a szokásos titkosügynökös filmektől: egy, hogy többet mutatják az ügynökség, meg az iroda belső életét, mint küldetéseket; kettő, hogy Archer messze van a tökéletes ügynöktől: ugyan macsó, bátor, és szakképzett, de meglehetősen idióta, aki a pia meg a nők iránti szenvedélye miatt a legegyszerűbb helyzeteket is veszélyessé változtathatja. Egy jellemző példa (a második évadból): egy bombát kéne hatástalanítani, de előtte elrohan átöltözni az emblematikus turtleneckjébe, mert zakóban ezt nem lehet.
Az, hogy az ügynökség életén van a hangsúly a bevetések helyett (persze abból is akad bőven), megmutatja, hogy ez is csak egy munkahely, ahol az ügynökök "terepmunkája" legalább olyan fontos, mint a háttérben működő mérnökök, informatikusok, a szerencsétlen könyvelő, a pletykás HR-es, meg a butácska titkárnőé. Vagy nem, mindenesetre ők is nagy humorforrások.
Ez a sorozat nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, egyrészt a kínos szünetekkel teli, elmeroggyant humor miatt, másrészt mert alig van olyan, aki számára ne lehetne sértő. Hadd mondjak egy példát: Archer éppen rulettezik (eljátszva az ügynökség pénzét), a fekete huszonkettőre feltéve mindent, és így szurkol: "22 black! (piros nyer. Mint mindig) Black! Sonofabitch! (mellette megjelenik egy nagy néger ember) - not you, giant African man. I'm sorry. Can I offer you a drink? Or this expensive prostitute?"
Csak húsz perces egy rész, és az első évadban is tíz rész van. Ha az első rész nem jött be, nem neked találták ki, másik esetben viszont gyorsan végig lehet menni rajta.

2011. április 27., szerda

Várunk erre-arra - Féregjárat és bakancslista passzról passzra

Három csemege felszolgálása is napirendre van tűzve a magyar földalatti hiphop éttermében. Siska megálmodta a saját kis világának bemutatását, a Féregjárat címre keresztelt rövid filmet. Trailere már lassan egy hónapja nézhető a youtubeon:



Folytassuk a sort egy Kriminal Beats katonával és a Hanyag Elegancia tulajdonosával, Norbával. A paksi atomcity MC barátságot ápol a lágy hangú Caramellel. Első (és valószínűleg nem utolsó) közös produkciójuk a Bakancslista című szám egyik verziója Norba - Agykontroll című lemezére került fel, a másik pedig a 2-es Stíluspakkra. A számhoz készül a videó klip, íncsiklandozó előzetese már látható:



A harmadik fogás Bankos Passzról passzra című trackjéhez elkészült videóklip lesz. Az anyag elvileg már el is készült, szombaton volt egy fotókiállítással egybekötött klip premier. Epekedve várjuk Bankos harmadik (1. ABC, 2. Te vagy) videóklipjét, ismerve az előadót a minőség garantált!





2011. április 26., kedd

11.C. Al Capone Kampányvideó

Bár blogunk profiljába csupán azért illik bele, mert kedveljük az ötletes dolgokat és igényes megvalósításokat, ez már éppen elegendő ahhoz, hogy megosszam Veletek a Kazinczy Ferenc Gimnázium 11.C. osztályának Diákdiri kampányvideóját.



Szigorúan mindenki szavazzon a C-sekre, nagyon sok energiát fektettek munkájukba. Hajrá Al Capone!

Deadmau5 Budapesten! 2011.06.23.

Semmi részlet nem biztos még, csupán a tény, hogy jön a Döglött egér (enyhe paradoxon költői kép). A kanadai DJ (ezt ő kikéri magának, többre tartja a munkásságát a discojockey szerepkörénél) régóta várvavárt vendég országunkban. További részletek hamarosan, egyelőre a vérünket felpezsdítő flyer tesséklássék!

2011. április 25., hétfő

Bevezetés Tarr Bélába

Mivel szerzőtársam nemsokára megnézi a fekete-fehér művészfilmek hazai mesterének, Tarr Bélának utolsó mozifilmjét, gondoltam írok róla egy keveset.
Nemrégen olvastam egy interjút a mesterrel, de most már nem találtam, úgyhogy jelöletlenül fogok idézgetni. Pl. azt, hogy a Torinói ló (innentől TL) egy Krasznahorkai László (komoly ember, hírhedt a nagyon hosszú mondatokról. Konkrétan olvastam egy novelláját, ami egyetlen mondat volt, 7-8 oldalon át) elbeszélés adaptációja, ami viszont arról a lóról szól, akitől megőrült Nietzche. Mielőtt áttérnék irodalmi meg filozófiai előadásra, Nietzchéről annyit, hogy filozófiája nagyrészt kizárta az olyan csökevényes emberi moralitásokat, mint az együttérzés, azonban amikor egyszer az utcán látta, hogy egy lóval milyen cudarul bánt a gazdája, összeroppant, a ló nyakába borult, és a rákövetkező tíz évben sem heverte ki a megrázó élményt. A film viszont nem a filozófusról szól, hanem a lóról, de erről kicsit később.
A Tarr Béla film az érthetetlen művészfilmek ikonja, nem hiába. Stílusára a fekete-fehér képi világ, a lassú, hosszú vágások, a kevés szöveg, és a még kevesebb cselekmény jellemző. Viszont ő maga is azt ajánlja a filmjeivel ismerkedőkkel, hogy haladjanak sorban, és próbáljanak egy csendesebb, meditatív hangulatot találni hozzájuk Nem hiába, aki kezdésképpen a Sátántangó majdnem nyolc órájába akar fejest ugrani, az könnyen belefulladhat. Nekem is meg van a film, de eddig még nem mertem értem rá elkezdeni, viszont három másik filmet már láttam, ezeket szeretném gyorsan bemutatni.

 Legelső filmje, a Családi tűzfészek (1979) "könnyen fogyasztható", bár kissé aktualitását vesztette (legalábbis a társadalmi helyzet miatt. A családon belüli . Egy szociográfiával van dolgunk: bemutat egy tipikus családot a szocialista időkből, azon belül is akkor, amikor nem lehetett csak úgy lakást venni, így több generációnak kellett egymás lábát szagolnia a pici panelekben, ami sok feszültséget eredményezett. Tarra szintén jellemző, hogy gyakran amatőr színészeket alkalmaz, ami miatt ugyan nem lesz a játékuk professzionális, viszont annál élethűbb a nyelvi hibák, akadozások, kihagyások miatt.

A következő film a Kárhozat (1988), ami már sokkal lassabb, cselekmény alig (azt is darabokból kell összerakni), a párbeszédek is ritkák, és furák, pl. mikor a nő azt mondja a férfinak: "Tudod,hogy szeretlek,” majd rögtön rá bevágja az ajtót. Emellett kezd szimbolikus-impresszionista képi világot ölteni, de még nem túlzottan. Ez már teljesen művész film, ugyanakkor ez a darab engem egy noirra emlékeztetett:magának való férfifőhős, kis nyomozgatós dolog, femme fatale, komor hangulat. A cím el is árulja a világot, amit bemutat: elcseszett sorsok egy elcseszett, monoton világban, ahol minden fekete, fehér, de leginkább szürke, és vígasztalanul esik az eső. Hiába beszél már-már költői nyelven valaki, a végén ő is lesüllyed az állati világ szintjére. Tarr-ról még azt kell elmondani, hogy a filmjei ugyan lassúak, és cselekménytelenek, viszont nagyon erős hangulatuk van. Ha rá tudsz hangolódni (és nem az iPhone-oddal játszani közben), magába szív, és veled marad még utána is.

  A Werckmeister harmóniákról (2000) nagyjából ugyanezt tudnám elmondani, annyit hozzátéve, hogy még lassabb, még hosszabb snittekkel, még kevesebb párbeszéddel, azok viszont annál homályosabbak (elsőre, legalábbis). Illetve még misztikusabb és szimbolikusabb a képi nyelve: van itt egy bálnatetem, egy Herceg nevű titokzatos törpe, a Napfogyatkozás bemutatása elbutult kocsmatölteléknek. Érdekes módon ezt sokkal könnyebben tudtam értelmezni, főleg a fekete-fehér szimbolika, meg egy kis politikaelmélet révén.

Most pedig a TL, legalábbis amit hallottam róla. Valószínűleg ez a Tarr életmű ékszeme: még hosszabb vágások, cselekmény szinte semmi (a ló pár napja a tanyán, három főből álló családnál), párbeszéd is alig, az is csak alapvető dolgokra fókuszál, mindemellett pedig nagyon nyomasztó, apokaliptikus hangulat. Fogyasztásához elmélyültséget és csendet ajánlunk.

Game of Thrones - Trónok harca. You win or you fucking die

www.hollywoodreporter.com
Már régóta várom, mikor készül el és hogy milyen lesz az egyik kedvenc könyvsorozatom adaptációja, végre most bemutatták. Elmondom, hogy az író, George R. R. Martint Tolkien egyik utódjaként tartják számon, és nem csak a két r betű miatt, hanem azért, mert lenyűgöző, részletgazdag és élő világot hozott létre, a könyveit zabálják is külföldön. Plusz az HBO csinálja a sorozatot, ami biztos garancia a minőségre.
Ha ez még nem győzött meg, hadd mondjam, hogy ez nem egészen olyan fantasy világ, mint a WoW, még csak a Gyűrűk urára is alig hasonlít: mágia, csodálatos lények ebben a világban is inkább csak legendákban léteznek. Míg Tolkient az európai (főleg germán) mondavilág ihlette, addig Martint inkább a Rózsák háborújának korszaka, így több intrikát kapunk, mint elfet. Emellett, ez nagyon reális világ: "A figurák szarnak, basznak és káromkodnak" (westeros.hu), a magas lovagi eszmék mellett inkább vér és erőszak van jelen, de emellett olyan témák is, mint homoszexualitás, vérfertőzés, vagy a pórnép szenvedése (ezekről a témákról nem csak a fantasy regények, hanem nagyon sok más is gyakran hallgat).
Ez az előző kicsit rémisztőnek tűnhet elsőre, de hát nem gyerekeknek készült. Az viszont egyértelműen pozitív, hogy a karakterek nagyon élethűek: nincsenek jó meg rossz emberek, mindenki tele van erénnyel és hibával, hús-vér emberek ezek, összetett indítékokkal. Ebből aztán nagyon izgalmas cselekmény kerekedik, Martin pedig nem arról híres, hogy kesztyűs kézzel bánjon a szereplőivel: ő nem rendeli őket a történet alá, ha valakinek meg kell halnia, akkor nem fogja semmilyen isteni beavatkozás megmenteni. És mivel nagyon szimpatikus karakterek vannak, nagyon erős érzelmeket fog kiváltani a közönségből. Kb. 5 éve olvastam az első részt, mégis nagyon hamar berántott magába a sorozat, és ugyanúgy izgultam, mint akkor.
Összefoglalásként hadd idézzek az Indextől: "Több intrikával és szarkavarással találkozunk benne, mint egy 24-évadban, a történet legalább annyira szerteágazó és lebilincselő, mint a Drót bármelyik évadáé volt, a fantasyműfaj elemei pedig nem olyan tolakodók és idegesítően giccsesek, mint az ilyen filmekben szokásos."
Magyarul hétfőn megy az HBO-n, de ha nincs előfizetés, meg lehet nézni pl. itt is: http://watchseries.eu/  Hadd figyelmeztessek arra, hogy az első rész talán nem lesz túl megnyerő, mert ez még meglehetősen egyhangú, de ez csakis a világ és a szereplők megismertetése miatt van, a második rész garantáltan tele lesz izgalmakkal!

2011. április 24., vasárnap

Így indul a nyár: DUMDUM 2011

DUMDUM 2011

Szívünknek kedves partyhoz csinálnék egy kis hangulatfokozást. Apró üröm az örömben, hogy a hagyományosan győri rendezésű esemény idéntől átteszi székhelyét Budapestre, valamit elvesztettünk...

A Facebook event már elkészült, lehet gyülekezni és betartani a részvételre tett ígéretet!

2011.06.11.Szombat
www.sikztah.com presents:
DUMDUM 2011 w/
JAMES ZABIELA(UK) THE ADVENT(UK) GUY GERBER(ISR)
POPOF(FR) EXTRAWELT(D)

Helyszín:
Studio / Events Hall - Hajógyári Sziget, Budapest - Hungary

Elővételes jegyek Május 5-től:
- 4500 HUF / 18 EUR