2011. április 30., szombat

Archer (sorozat)

http://adultswimnewsblog.blogspot.com/2010/12/archer-season-2-to-premiere-january-27.html

Ez egy animált tv-sorozat, de felnőtteknek való. Elvileg egy titkosügynökségről szól, azon belül is Stirling Archer ügynökről. Elvileg, mert két nagyon fontos dologban különbözik a szokásos titkosügynökös filmektől: egy, hogy többet mutatják az ügynökség, meg az iroda belső életét, mint küldetéseket; kettő, hogy Archer messze van a tökéletes ügynöktől: ugyan macsó, bátor, és szakképzett, de meglehetősen idióta, aki a pia meg a nők iránti szenvedélye miatt a legegyszerűbb helyzeteket is veszélyessé változtathatja. Egy jellemző példa (a második évadból): egy bombát kéne hatástalanítani, de előtte elrohan átöltözni az emblematikus turtleneckjébe, mert zakóban ezt nem lehet.
Az, hogy az ügynökség életén van a hangsúly a bevetések helyett (persze abból is akad bőven), megmutatja, hogy ez is csak egy munkahely, ahol az ügynökök "terepmunkája" legalább olyan fontos, mint a háttérben működő mérnökök, informatikusok, a szerencsétlen könyvelő, a pletykás HR-es, meg a butácska titkárnőé. Vagy nem, mindenesetre ők is nagy humorforrások.
Ez a sorozat nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, egyrészt a kínos szünetekkel teli, elmeroggyant humor miatt, másrészt mert alig van olyan, aki számára ne lehetne sértő. Hadd mondjak egy példát: Archer éppen rulettezik (eljátszva az ügynökség pénzét), a fekete huszonkettőre feltéve mindent, és így szurkol: "22 black! (piros nyer. Mint mindig) Black! Sonofabitch! (mellette megjelenik egy nagy néger ember) - not you, giant African man. I'm sorry. Can I offer you a drink? Or this expensive prostitute?"
Csak húsz perces egy rész, és az első évadban is tíz rész van. Ha az első rész nem jött be, nem neked találták ki, másik esetben viszont gyorsan végig lehet menni rajta.

2 megjegyzés:

  1. van ennek a humortípusnak valamiféle elnevezése (egyáltalán van értelme a kategorizálásnak)? humora alapjaiban miben különbözik (olyat mondok amit mindketten ismerünk) a futuramatól, simpson családtól, south parktól? melyikhez hasonlítható?

    VálaszTörlés
  2. inkább South Park, Family Guy (mert erősebb humoruk van, mint a Simpsonéknak), de ezek valami társadalmi jelenséget, mást szatirizálnak, az Archer meg önmagát (kb. mint az It's Always Sunny in Philadelphia, vagy a Seinfeld). Még csak nem is a kémfilmeket elsősorban, így annak is tetszeni fog, aki nem Bond rajongó (lásd, én)

    VálaszTörlés