2010. december 14., kedd

1000!

Vígadjunk, blogunk látogatottsága a mai napon meghaladta az ezer megnyitást! Köszönjük szépen, annak aki eddig követte az írásainkat, aki meg nem tette az távirati stílusban változtasson a viselkedésén! :)

2010. december 13., hétfő

Premier a trónján (2010.12.09., Budapest, Dürer-kert)

Ha csak 2010-et nézzük, voltam néhány színvonalas buliban. Szerbiában hallhattam és láthattam sok mindenkit. A teljesség igénye nélkül The Klaxons, Moderat, Crystal Castles, David Guetta, Laidback Luke, Crookers és az Ed Banger kiadó több tagjának koncertjén is az első sorokban állhattam. Nyár óta voltam a budapesti Crookersen is, ahol alapjaiban más szettet játszottak a nyári fesztiválos anyagnál. Legutóbbi élményem pedig Dusty Kid live set-je volt Győrben. Múlt csütörtökön egy teljesen más zenei stílus nagykövete tette tiszteletét a budapesti Dürer-kertben. Nyilván nem hagyhattam ki!

DJ Premier a hiphop zene koronázott királyától elvártuk, hogy tegye oda magát és ezzel párhuzamosan a bakelit lemezeket. Azonban, amit kaptunk minden képzeletünket felülmúlta. Olyat élményben lehetett részünk, amiket nehéz bepötyögött karakterekké formálni. Fél 1-re értünk a szórakozóhelyre. A színpad fölött projektorral kivetítve DJ Premier képe volt látható, a pult misztikusan üresen állt, mindenki a király pódiumra lépését várta. Közben olyan zenék szórakoztattak minket, mint EPMD - Da Joint vagy DJ Vadim - Terrorist-je. Tudtuk, nem lesz semmi alibizés. Megjegyzem nem vagyok hangtechnikus, de a Dürer-kert bulitermének kihangosítása véleményem szerint egész korrekt.
Az utókor (de elsősorban saját nosztalgiázásaimhoz :)) számára csináltam néhány remekbeszabott felvételt. Azonban a youtubeon is fellelhető sok anyag, innen fogok szemezgetni. A továbbiakban mondom is, meg halljuk is!
Rövid beszédes Intro után DJ Premier rögtön egy súlyos Capone 'N Noreaga - Invincible-jével kezdett, hamar elszabadult a pokol.


Várakozásom szerint volt néhány szám, amiket nagyon szerettem volna ha lejátszik Preemo. Ilyen volt például D.I.T.C. - Thick, amit a Sick Business 1 graffiti videóban hallottam először. A Mestertől most élőben még nagyobbat szólt.

"We on a world tour with Midnight Mauraders and such,
I'm at the table like the Godfather smoking a dutch"



Preemo maradt még egy kicsit Fat Joe vonalánál és a The Ownerz cmű Gangstarr albumról jött a Who Got Gunz (feat. Fat Joe, Freddie Foxxx).


Közben természetesen Premier rengeteg Gangstarr számot feltett, illetve "beszkreccselt". Következett egy megemlékezős blokk az elmúlt években tragikus körülmények közt elhunyt jóbarátok/munkatársak munkáiból. Big L-re emlékezve kaptuk az egyik személyes kedvencemet, Platinum Plus! Guru több számát is bejátszotta Premier, az Above The Cloudsnál a hideg rázott, pedig nem fáztunk a 3. sorban. (saját felvételem, jeeeah :D)

"Above the crowds, above the clouds where the sounds are original
Infinite skills create miracles" 



Lehetetlen dolog feleleveníteni a koncert minden egyes pillanatát. Nem volt a bulinak mélypontja. Sok alkalommal előfordul, hogy egy-egy finomság bejátszásának végefelé görbül lefelé az ember szája, hogy vége van a tracknek. Itt viszont tudtam, hogy a következő sem lesz kissebb... Premier játszott a saját cuccaiból még NYG's-t, Das EFX-et, KRS-One-t, Rakim-ot, Pitch Black-et (a Rep The Hardest-et és az It's All Real-t egyaránt megkaptuk) stbstb. A party vége felé mikor már azt hittük, ezt nem lehet tovább fokozni, lehetett... Például a Group Homie - Living Large-val, de felcsendült Pharoah Monch - Simon Says-je is, amitől teljes joggal őrült meg a közönség.
Miközben ezt bepötyögtem sikerült megtalálnom a fellépés videóanyagát egész jó minőségben.




The Colony 01x05

Van ez a The Colony nevű sorozat, ami nemrég futott a Discovery Channelen, és most megint megnéztem egy részt belőle. Ha éppen nem az a legsürgetőbb gondod, hogy egy posztapokaliptikus világtól szorongj, akkor is érdemes elolvasnod ezt, mert olyan alapvető kérdésekről írok, mint a társadalom és az egyén, meg a kívülállók kapcsolata, és a szabályokhoz való alkalmazkodás.
Arról van szó, hogy egy világkatasztrófa utáni állapotot szimulálnak: néhány embert elküldenek egy elhagyatott városrészbe. Itt találnak egy hangárt, amit szép lassan berendeznek (zuhany, motor, fegyverek), közben pedig a közösség is kialakul. Érdekes, bár szerintem nem annyira valósághű. Plusz, mindent autamata szerszámokkal végeznek, így amikor lemerült a motor, megállt az élet, mert úgy tűnik, az USA-ban nem találták fel a sima csavarhúzót, meg a kézi fűrészt.

Szóval a mostani részben megjelent két ember, az egyik egy nagy, kigyúrt néger volt, akinek volt kulcsa, tudott a kajatartalékról, meg az eldugott pénzről, úgyhogy sejteni lehetett, hogy ez az ő helye volt régebben. Csakhát azóta újak költöztek ide, akik lényegében az otthonukká alakították a helyet. Ez nagyon érdekes dilemma: mászkálsz a katasztrófa után, nagy nehezen találsz egy jónak tűnő helyet, a barátaiddal belakod, egy idő után viszont megjelenik a tulaj. Most akkor kié legyen a hely?
A békés együttélésről itt nem lehetett szó, két okból sem. Az egyik, hogy a két jövevény elég önkényesen viselkedett, és lázadtak a szabályok ellen (az olyan egyszerűek ellen, hogy 1 percig lehet zuhanyozni, kaját be kell osztani). A másik ok, hogy a kolonisták már a magukénak tudták a helyet, és végig gyankodtak a jövevényekkel szemben. Ez nyilván ki volt élezve, mert a két jövevény színész volt, és az volt a dolguk, hogy feszültséget szítsanak; ezért a lázadozás, meg a lopkodás a valójában saját kajatartalékukból.
Hadd idézzek egy érdekes vitát arról, hogy ki alkalmazkodjon kihez:

Kolonista: "mi egy közösséget alkotunk, szabályok szerint kell élnünk. Komoly veszélyek között élünk, ti is tudjátok"
Jövevény: "emberek vannak odakinn, akik lehet, hogy segítségre szorulnak. Ha kinnt a Halál ólálkodik, visszautasítanátok őket ha nem követik a szabályaitokat? Nem játszhatjátok az istent"
(ez érdekes kérdés: mi a fontosabb? A közösség, a barátaid, a családod épsége? Vagy hogy emberséges legyél másokkal, vadidegenekkel is? De mi van, ha ezek az idegenek nem érik meg, sőt veszélyesek lehetnek rád?)
Kolonista: ragaszkodunk a szabályokhoz, mert... (figyelj, ilyenkor szokott az ideológia következni) meg kell védenünk magunkat a kinnti káosztól.

Megemlíteném, hogy az USA társadalma nagyon erősen hisz a szabályokban (pl. itt van ez a TSA körüli mizéria, ami megérne egy külön posztot, ha érdekelne annyira). Az anarchistább érzületűek úgy tartják, hogy a szabályok nem mindig ésszerűek, sőt figyelmen kívül hagyják az emberi élet alapvető dolgait.
A végén persze elüldözik a jövevényeket, mivel végig bizalmatlanok voltak, a jövevények nem akartak alkalmazkodni, ráadásul loptak a (saját) kajából. Ez van, ha nem alkalmazkodsz a társadalmi szabályokhoz, függetlenül attól, hogy mennyire embertelenek azok. Jó, itt egy kicsit túloztam, de lásd, hogy ez a műsor is egy show: a nézők eleve a kolonistákkal szimpatizálnak, így amikor megjelennek a jövevények, ők is idegenként kezelik őket, ráadásul tudják, hogy azok csak színészek, meghatározott céllal. Ráadásul eléggé szakadtan néznek ki, és mivel nem a normák szerint élnek, (fenyegető) kívülállóknak számítanak