2012. március 30., péntek

napi kurvajó: The Draft Mixtape (2004) NKS

Kool Kasko egy régebbi anyagát választottam mai kedvencnek. A 2004-ben megjelent The Draft névre keresztelt mixtape, a műfaj sajátosságának köszönhetően vinylen is megjelent két oldallal. Az A oldalon tengerentúlti klasszikusok hallhatóak, míg a bakelit második részén csak és kizárólag magyar cuccokkal operál a Kriminal Beats különbejáratú lemezlovasa. Az NKS TDI-jét már annyira várom, hogy az 5 csillag és egyéb featek mellett az ehhez hasonló ritkán pörgetett cuccokat is napi szinten pörgetem.


A beat pedig DJ Premier alkotása és Royce da 5'9" - I'm The Kingből lehet ismerős.



2012. március 29., csütörtök

Napi kurvajó: Massive Attack - Atlas Air

Ugyan a Massive Attack sokat várt ötödik albuma már két éve megjelent a (számomra) nem túl kedvező kritikák miatt sokáig kerülgettem. Pedig tudhatnám, hogy nem kéne ezekre hallgatnom, mert a 100th Window-t is lehúzták, mint a szart, mégis sok kedvenc nótám arról került ki. A Heligoland se rossz munka, amiről az Atlas Air a kedvencem: először nem üt, a hatása lassan ér be, de utána többször is meg kell hallgatni. Készült hozzá egy videóklipp is, amiben egy vérnyúl csinál valamit (gondolom a Massive Attackhoz híven erősen szimbolikusan), egy gyönyörű digitális tájon.

2012. március 27., kedd

Célkeresztben: Flying Lotus, a Szigeten láthatjuk

Ahogy az időjárás egyre jobban melegedik, úgy a nagy fesztiválok (Sziget, Sound, Volt) szervezői is folyamatosan dobálják be a nagyobbnál nagyobb fellépők neveit a köztudatba. Augusztusban a fővárosunkba érkezik a Los Angeles-i kísérleti hiphop elsőszámú úttörője, Flying Lotus. Steven Ellison 2000 óta aktív alkotótagja a szcénának. Eleddig három nagylemezt jelentetett meg, sorrendben: 1983, Los Angeles, Cosmogramma. Mindháromról jöjjön egy-egy track és ne feledjétek, már hivatalos júniusban jön a negyedik Until the Quiet Comes címmel. Vélhetően szigetelős szettjében már arra a kiadványra fog építkezvni, persze felelevenítve a legnagyobb klasszikusait is.



Utóbbi track olyan vizualitásra épít, melyet szerintem már maga az alkotó sem képes pontosan értelmezni. A 2010-ben megjelenő Cosmogramma albummal érte el a legnagyobb sikereket, ugyanis a Gilles Peterson Worldwide Awards-on, valamint az Independent Music Awards-on az év legjobbjának választottak, de szerepelt a Pitchfork 2010 legfontosabb albumait összegző listáján is.