2011. december 31., szombat

Nemmakezdtem TOP10 - 1.kör: magyar underground hiphop dal

Bugyutábbnál butyutább legek különböző portálokon, tízezerről kezdődő visszaszámlálások a rádiócsatornákon és elbundázott zenei díjkiosztógálák rémárnyai. Ha évvége, akkor ezek bizonyára belebegnek a tudatotokba. Jajj, Uram! Ments meg ettől minket!
Mivel a Nemmakezdtem Blog akkurátusan nyomonkövette a 2011-es zenei történéseket, így mi is beállunk a sorba közhelymentes toplistákkal akarjuk elbúcsúztatni az óévet. Első körben jöjjön a magyar underground hiphop dal termés rangsorolása. Nagyon fontos, hogy totálisan szubjektív lista, szídni engem tessék és ne édesanyámat (ő nem tehet semmiről...)!

1. Killakikitt - A kocka el van vetve közr. NKS


2. Bankos - Passzról Passzra


3. Steve Antal - Eredeti maradtam


4. Barbárfivérek - Függőségek közr. NKS


5. Vicc Beatz - Mörfi közr. Káva


6. Hősök - Szó fel 2. közr. Deego & Siska Finuccsi


7. Ketioz - Nekünk a zene közr. Rambo & Hajnalke


8. Káva & Vészk'járat - Nincs vissza


9. Vészk'járat - Őszi szél


10. Norba & Caramel - Bakancslista


Legcsodálatosabb mondanivaló különdíj:
Bobakrome - Boldog Karácsonyt!



Legjobb versszak különdíj:
TheShow km. Nos' Chez & Suppah - Krútól Krúig
Nos' Chez része

2011. december 29., csütörtök

Vicc Beatz 2. Mixtape - albumelemzés

Közgazdaságtanilag vizslatva a Vicc Beatz második mixtapejének piacra dobásának időpontját jobban nem is dönthettek volna a győri fiatalok, pestiesen fogalmazva nagyon okos lett a lemez marketingje. A megjelenést megelőzően annak rendje és módja szerint promótálva lett az anyag egy igényes videóval, mely alatt DJ Fegz húzogat. Folytatva gondolatmenetem láncát az albumot a marketing elméletből ismert "4P" segítségével fogom bemutatni Nektek.
Place (hely): Elég tágan értelmezhető ebben az esetben. A világháló jelentéséből kiindulva a lemez ténylegesen eljuthat bolygónk bármely szegletébe. Ha megvásárlás szempontjából kell bemutatni, akkor rögtön ide irányítalak Titeket. A Bobakrome szárnyai alatt futó Wacuum Airs projekt nyújtott segítő kezet a Vicc Beatznek anyaguk terjesztéséhez, ingyen tölthető.
Promotion (reklám): Fentebb már említett a beetetésként elhintett promó videót, ennek köszönhetően ténylegesen várta a szcéna a megjelenést. Későbbi terjesztése pedig a Wacuum Airs honlapján történik, illetve megrendelhető eredeti borítóval, CD-vel a materializálódott korong. Lehet őket szeretni Facebook-on, az állandó naprakészség jegyében pedig követni az állapotfrissítéseket.
Product (termék): 25 tracket tartalmazó egész estét nagylemez a győri központú emszík prezentálásában. Telis-tele jobbnál jobb közreműködésekkel.
Prize (ár): 2 ropi azaz kettőezer magyar valuta.

A továbbiakban pedig kicsit részletesebben kitérek az általam vélt főbb tételekre, melyek a legjobban sikerült featek mentén alakultak ki.

Razzia közr. Bobakrome, Bobafett
Korábban megkaptuk már ezt a számot, azonban most a mixtape egyik ékköveként is ragyog. A két Boba egyedi flowja remek szimbiózist alkot Ketioz pszichedelikus elvont stílusával. Az ütem hangulata remekül vázolja fel lelki szemeim előtt egy megtörtént rendőri razzia sérelmeit. "nem megyek buliba, mer' összetaposnak a technók"


Mörfi közr. Káva
Első hallgatásra ez a szám vitte be a legnagyobb ütést. Olyan témát dolgoz fel a Vicc Beatz kiegészülve a Káva Krúval, ami mindannyiunkat érint. Hogy a szép sorjában megszólaló hét MC-t (Kontroll, Day, Rambo, Ketioz, AKR, El Magico, Szimat, Fura Csé) miképpen, azt meg is tudjuk ebből 4 perc 44 másodpercből.
Murphy-törvénye... Az is, mikor sietsz egy bejegyzés megírásával akkor ömlik össze a Firefox.


A nevem (remix) közr. Killakikitt
Az azóta szép underground sikereket elért júliusi Killakikitt - Legenda albumán kapott helyet ennek a számnak az eredetije. Aza beatre ("Hazabasz az AZA beat, mintha orrba szívnál wasabit") jön egy-egy jól sikerült AZA, Ketioz és Tirpa versszak


Pszichoszamatematika közr. Saiid
Nagyagyút nyertek meg vendégelőadónak Vicc Beatzék. Saiid téli álmot alvó maci és alkotói szabadságon lévő remete közös gyermekeként tűnt el az utóbbi időkben (egészen konkrétan a Kottazűr piacra dobása óta), most azonban újra itt van, kutyáknak lakodlomi maradék.


Tipli közr. Vészk'járat
Két nap alatt 7500 fölötti nézettséget ért el a szám nézettsége...


Az említett trackeken kívül 20 másik is helyet kapott a korongon. Egy-egy DSP, Eckü, D.A.V.E. & Natter és két Busa Pista közreműködés mellett 15 Vicc Beatz szóló alkotás kaptunk meg december 27-én. Mindegyiket bátran ajánlom figyelmes végighallgatásra, nagyon igényes, jól sikerült összeállítást kaptunk így 2011 hiphop Karácsonyán.