2011. szeptember 16., péntek

Mr Meeble, Szeptember 19, Tündérgyár

Néha érdekes dolgokra akadok tök random módon. A youtube csatornámra vagy egy éve írt valami Mr Meeble nevű fickó, hogy csekkoljam áut a videóját, és ugyan ellene vagyok a spamolásnak, a csatornámat mégsem árasztották el, úgyhogy megnéztem. Ez a klipp volt az:



(érdemes megnézni a "hogyan készült" videót is)
Mind az ötlet, mind a zene megtetszett, úgyhogy rávetettem magam az albumra is. Nem tudom, hogyan azonosítsam be, mert főleg elektronikával dolgoznak (ja igen, mert bandáról van szó, nem egyetlen fickóra), néhol tört ütemek csendülnek fel, de alapvetően lassú, sötétebb tónusú, néhol kissé depresszív zenéről van szó (én az ilyeneket kapásból trip hopként azonosítom be, még ha közük sincs hozzá), viszont nem félnek hangosabbra és kaotikusabbra venni a formát.
Most pedig van szerencsém bejelenteni, hogy ez a kis csapat kis országunkba is ellátogat, méghozzá jövő hétfőn, 19.-én, a Tündérgyárba. Mellette még két olyan banda is fog játszani, mint a Silent Strike vagy a Spash!t. Részletekért csekk a helyszínnek weblapját, ahol részletesebben bemutatják a fellépőket:

http://tundergyar.hu/2011/09/14/09-19-mr-meeble-silent-strike-spacesht-live-in-budapest/

2011. szeptember 13., kedd

DJ Mehdi, Nyugodj Békében!

Mehdi Favéris-Essadi vagy, ahogy a francia elektro körökben ismerték, DJ Mehdi a mai napon tragikus körülmények között eltávozott közülünk. Az egész szakma egy igen tehetséges fiatal emberrel lett szegényebb. A DJMag magazin információi szerint Mehdiék párizsi apartmanjuk tetején ünnepelték, cimborájuk Riton születésnapját, amikor beszakadt a tető és a zenész a mélybe zuhanva életét vesztette. 1977-2011.



A Serious Man - Egy komoly ember (2009)

Ahhoz, hogy erről a filmről írni tudjak, két dolog kellett: egy kis időnek eltelnie, és egy kis, a témához nem kapcsolódó filozofálós beszélgetés. De erről később.



A film történetét könnyen lehet Jób történetével párhuzamba vonni, de ha anno aludtál hittanórán, nem baj. Viszont előny, ha járatos vagy a zsidó kultúrában, és nem csak azért, mert elsődlegesen ez is zsidó (származású) emberekről szól, hanem mert tele van zsidó utalásokkal. Eleve egy nem kapcsolódó jelenettel kezdődik, ami kétszáz évvel ezelőtt játszódik: egy házaspárt meglátogat egy régi ismerősük, akiről viszont úgy hírlik, hogy meghalt. A feleség emiatt állítja, hogy egy Dybbuk, egy démonról van szó, a férj viszont elhiszi, hogy mégis csak él az ember. A jelenet úgy szakad félbe, hogy sem ők, sem a néző nem biztos, melyikről is van szó.
A film maga is ilyen. Van egy kissé balfék, és gyenge szociális képességű fizikaprofesszor, Larry Gopnik, akivel egyre többször esik meg valamiféle kellemetlenség, csak pár példa: a fia, ahelyett, hogy a Bar Mitzvájára készülne, füvezik, az életképtelen testvére a nyakán lóg, egy diákja megpróbálja korrumpálni. Ennél csak még több szar fog a nyakába hullani, ő pedig megpróbál rájönni, hogy mégis miért: saját hibájából, vagy Isten akaratából? Sorra látogatja az ügyvédjét majd három rabbit, de a kérdéseire csak még több kérdést kap vissza. Aztán vége lesz. Ennyi.


Én is csak bámultam, hogy minek néztem végig egy x perces filmet, amiben események történnek, de minden magyarázat nélkül? Nem vagyok oda a szájbarágós, moralizálós történetekért, de azért valamit adjon nekem. Szóval nagyon dühösen álltam fel a végén, és teljesen értelmetlennek meg céltalannak találtam az egészet, és megfogadtam, hogy soha többé nem nézek Coen filmet. Ráadásul sötét vígjátéknak volt titulálva, de túl sok vicces elemet sem találtam benne. Persze, a figurák valamilyen értelemben komikus figurák (pl. az első rabbi), de kell egy kis mizantrópia az értékeléséhez.
Aztán volt egy kis időm elfelejteni a csalódásomat és dühömet, így mikor egy beszélgetés során felmerült, hogy a történeteket el lehet helyezni egy skálán: egyik végén Coelho áll, a maga pozitív bölcsességeivel. Ebben a világban rend uralkodik, egyszerű mondatokkal lehet nagy igazságokat kifejezni, és csak meg kell rendelned az univerzumtól, máris öledbe hullik a boldogság. A skála másik végén ülnek a Coen tesók. Ez a világ teljesen értelmetlen és kaotikus, ahol csak azt hiszed, hogy van értelem és cél, de rohadtul nincs, sőt, mintha minden ellened esküdne össze. Így már értem a filmet, meg a "mondanivalóját", amit végülis jól átad. Ennek ellenére nem ajánlom, mert nem egy kellemes moziélmény, bár a kritikusok zabálják.

2011. szeptember 11., vasárnap

Napi kurvajó: y

Nem hittem volna, hogy a Chrome-mal milyen érdekességeket lehet találni random módon. A youtube-ot akartam beírni, de csak az y-ig jutottam el, erre ezt a klippet (igen, klipp, csak kicsit későn indul be) dobta ki:




És a zene kellően dallamos, azaz teljesen jó, de a klippnek olyan magas a wtf faktora, hogy ha ezt valaki elsőre végignézi és pluszban még valami félig értelmes magyarázatot is ad, azt meghívom egy abszintra.