2011. október 28., péntek

Gabríela Friðriksdóttir

Izland a kedvenc országom, bár meglehetősen keveset tudok róla, és lehet, hogy öt perc múlva már fordulnék is haza. Az viszont tagadhatatlan tény, hogy 300.000-es lakossága ellenére pezsgő szellemi és művészeti élettel rendelkezik: Björk, Sigúr Ros, Emiliana Torrini, csak hogy a zenéből merítsek. Ha Debrecenhez hozzácsapjuk Fehérvárt, akkor sem hiszem, hogy találnánk ennyi hírességet.
Most pedig még egy nagyszerű alkotó került a térképre (a stubmleupon közreműködésével): Gabríela Friðriksdóttir, aki főleg szürrealista (jobban mondva újgótikus) festményeket és szobrokat alkot. További rizsa beszéljenek a képek, bár annyit még hozzátennék, hogy csak akkor nézd meg, ha ma már nem akarsz aludni:











2011. október 27., csütörtök

Új Extrawelt album: In Aufruhr

Még az őskorban két részletben foglalkozott blogunk az Extrawelt minimal-techno produkció részletes bemutatásával: ITT és ITT. A Cocoon kiadó idénre is tervezi hagyományosan gigantikus robbanását. A 2008-as Schöne Neue Extrawelt albumot követően hamarosan érkezik Arne Schaffhausen és Wayan Raabe újabb cucca In Aufruhr címmel. Az elmúlt három évben sem aludtak téli álmot a srácokt, olyan EP-k jöttek ki, mint például a Dark Side Of My Room/Trümmerfeld, a Neuland, a Mosaic vagy a My Stupid.


A hamburgi alkotópáros igen kedves volt a rajongóihoz, hiszen a november 7-ei megjelenést megelőzően feldobták a teljes anyag demo verzióját a SoundCloud-ra.
Extrawelt - In Aufruhr (CORCD028) by cocoonrecordings



2011. október 26., szerda

Justice - Audio, Video, Disco [2011]

Remélem senkinek nem kell bemutatni a Justice-t, ha mégis, akkor az hallgassa meg az első albumot, majd gyorsan nézze meg a koncertfelvételekből készült A Cross the Universe-t.
Egy kicsit csúszott a most kijött (24-én), második albumuk bemutatója, időhiány, meg vásárlási gondok miatt, de azt hiszem még így is elég frissen jelentkezünk, legalábbis magyar nyelven. A hatalmasat robbanó † album utáni négy évnyi bulizás, csajozás és drogozás után már éppen ideje volt új anyaggal kijönni. Így hát érkezzen az Audio, Video, Disco-ról szóló első reakcióm.


Horsepower - a Cross-t idézi hangulatában, de más - sötétebb ütemek, és nem olyan kirobbanóan bulizós, kis 70-es (?) évekbeli diszkós - hajmetál beütéssel.
Civilization - egy reklámból már ismerős lehet, ezt be lehet tenni bármelyik buli közepén. Ez teljesen a Cross-t idézi, bár én elviseltem volna, ha hangosabb és gyorsabb (mellesleg ha valaki eddig gondolkodott volna, nem Gaspar meg Xavier énekel a számokon, mert ők angolul is franciául beszélnek).

Ohio - zenei aláfestés nélküli szólóénekléssel kezdődik (nem néztem utána, de nekem nagyon Queenre hajaz), ami a zene bekapcsolásakor is előtérben marad, csak később lehet jobban a melódiára figyelni, ami viszont sajna nem karakteres. Ez a szám egyáltalán nem tetszik.
Szerintem a srácok túl sok hajmetált meg Pink Floydot hallgattak. A rockos megoldások eddig sem állt tőlük messze, de a Canon teljesen egy elektronizált Led Zeppelin gitárszóló. Mindenki döntse el magának, ez mennyire jön be neki. Én mindenesetre kimaradtam a rocknak ezen korszakából, és nem is kívánom bepótolni. Támogatom a kísérletezőkedvet, de ennél cifrábban is megközelíthették volna.
On'n'on - mostanra már elfogadtam, hogy ez egy teljesen más Justice egy teljesen más albummal. Ez a szám pedig tetszik, bár a "justice" szó hallatán még mindig az első album hangulata fog eszembe jutni, mint ez.

Brianvision - ez is tökre 70-es évekbeli(?) metál. Mint már mondtam, tőlem ez távol áll, de hát kinek milyen ízlése van, a retro embereknek biztosan bejön.
Parade - monoton ütemekkel kezdődik, de itt is felcsendül a gitárszóló. Na jó, most már tényleg sok. Nem várom az előző albumot, de ez az irányvonal nem tetszik.
New Lands - ez pedig már metál, mintsem elektro.
Helix - szintén


Verdikt: ha bejön a hajmetál, akkor ez is tetszeni fog. Egy bandától soha nem szabad elvárni, hogy az első (nagyot robbantó) album csapásvonalát kövessék, hiszen minden zenésznek megvan a joga, hogy saját magát valósítsa meg és ne a közönséget szolgálja ki. Én pedig szeretem a kísérletezést és változatosságot. De. De jobban szerettem volna, ha más irányvonalat választottak volna, mintsem a hajmetált. Ha visszamehetnék az időben, mindenképpen elmennék egy Justice koncertre, mert attól félek, hogy ezután már élőben nem tapasztalnám azt, ami miatt anno megszerettem őket. Szóval számomra csalódás, kétszeresen is: nem hozták az első album energiáját és hangzásvilágát, másodszor pedig, hajmetál.

2011. október 25., kedd

polgárpukkasztás: Duck Sauce - Big Bad Wolf [klip premier!]

Armand Van Helden és A-Trak közös projektje, a Duck Sauce új számmal/klippel jelentkezik. A Barbra Streisand unalommá dzássztinbíberezése és rádióegyezése után a amerikai producer páros gyomorforgató videóval állt ki a publikum elé. A Big Bad Wolf mondanivalóját ne keressük, nem szégyen ha a felénél kinyomjátok az egészet. Érdekel analógia figyelhető meg ezen szám és a Bloc Party Signs-ja között, amit szintén Armand Van Helden remixelt.




napi kurvajó: Sunz Of Man ft Killarmy - Soldiers of Darkness

A Dope D.O.D.-s műfaj határ feszegetés kapcsán felmerült, hogy korábban már születtek hardcore/horrorcore rap kísérletek. Megosztom veletek az egyik kedvencemet a Sunz Of Man & Killarmy előadásában. Beteg stílus, beteg klip, eszeveszett rappelési technikák.


"Invade your central nervous system like an advent
Mathematically schematic, I'ma panic, couldn't hold on to a tablet
Semantic, goes through your system like an addict
Bomb glistenin', watch for the blow, I deliver it"


A szám teljes lirikáját megtaláljátok itt.

2011. október 24., hétfő

Hernan Cattaneo @Studio, Budapest. 2011.12.02.

Épp mikor elkezdenénk bosszankodni, hogy beütött a naptári tél, akkor hatalmas ajándékkal lep meg minket az élet. Világszerte ismert és elismert DJ látogat hazánkba Hernan Cattaneo személyében. A buenos aires-i house DJ olyan muzsikákon nőtt fel, mint a Simple Red vagy a Depeche Mode, ezek hatása egyértelműen körvonalazódik egyedi, kifinomult stílusán. A közönség szórakoztatását nem ma, de nem is tegnap kezdte, 1983 óta pakolgatja töretlen lelkesedéssel a korongokat. Megszámlálhatatlan világkörüli turné és nagyszínpados fesztivál fellépéssel a háta mögött érkezik Magyarországra, a Studio pultja mögé, hogy elvarázsoljon minket ezen a várhatóan hideg decemberi napon.




HERNAN CATTANEO//DANDY//MATTAN//I​NVOICE

Belépők:
Első 1000 db: 1900 Ft
Második 1000 db: 2500 Ft
Utána és a helyszínen: 3000 Ft

The Etiket w/ Format:B (DE) @Vertigo, Győr. 2011.11.18.

Alig vagyunk túl a Marco Bailey okozta élménysokkon, máris új epizóddal érkezik a The Etiket rendezvénysorozat. A rendezői székben Győr városának zenei csillaga: Sikztah. Egyre szerteágazóbb, mély szakmai kapcsolatainak köszönhetően neves techno zenei előadókat képes a kisalföldi megyeszékhely legnagyobb szórakozóhelyére csalogatni. A november 18-ára, hagyományosan pénteki napra szervezett buli sztárvendége a német illetőségű Format:B duett lesz. Franziskus Sell és Jakob Hildenbrand eltérő gyökerekkel rendelkezik, előbbi klasszikus zenékkel foglalatoskodott egészen fiatal korától kezdve, utóbbi pedig a megszokott rock 'n roll útvonalat járta be tinédzserként alapított garázs hardkór bandavezérként. Érettebb fejjel, már hangmérnöki képesítéssel a zsebükben találkoztak és hozták létre a berlin központú Format:B különleges zenei világát.




2011.11.18.Péntek
THE ETIKET w/ FORMAT:B (DE), CHRISS RONSON, NORA NAUGHTY, IGOR DOURDEN, SIKZTAH + Local Talents Room w/ Roberto Traista Live, Spacemonkei + Riwen, Thomas Müllmann + Balage, Gersti + Ben Sachar, Philip N

Helyszín: Club Vertigo - Győr Richter J. u. 11.
Kezdés: 22:00h - Befejezés: 6:00h
Jegyek elővételben kaphatók 10.11.-től 10.18-ig: 2500 Huf / 9 Euro
A helyszínen: 2900 Huf / 12 Euro
VIP: 6000 Huf / 22 Euro

2011. október 23., vasárnap

Napi kurvajó: Madeon kedvenc 39 száma egybe mixelve

Ezt nevezem én Dj technikának. Van ez a Madeon nevű srác, aki gondolom úgy hallgat zenét, mint kedves szerkesztőtársam: minden számból kábé 5 másodpercet hallgat meg, aztán már vált át a következőre. Ebben a mix-ben valami hasonlót kapunk: 39 szám van alig három és fél percbe sűrítve, mindenféle stílus megtalálható Daft Punktól kezdve Madonnán, The Killers-en, Justice-en át Deadmau5-ig bezáróan, és az egész teljes harmóniában van. Hatalmas tehetség kell ennyi számot fejben tartani és kezelni, úgy, hogy teljes egészet alkosson. Ráadásul a srác csak 17 éves!
A teljes tracklist ezen az oldalon megtalálható: http://www.unfinishedman.com/pop-culture-by-madeon-live-mashup/



Ha valaki netalán az elmúlt évtizedet egy barlangban töltötte volna, könnyűzenei ismereteit gyorsan pótolhatja egy Madeon live set alatt