2012. január 18., szerda

Ping-pong #1: Ketioz interjú

A Blog életében eleddig példátlan próbálkozásba kezdünk ezzel a bejegyzéssel. Időgyakoriságot most nem akarok előre meghatározni, de bizonyos időközönként gyors interjú anyaggal lepnélek meg Titeket. A ping-pong asztal másik oldalán minden alkalommal egy magyar underground hiphop színtéri harcossal találkozhattok. Első menetben a pálya másik oldalán Ketioz, a Jam-Balaya és a Vicc Beatz kiadó tehetséges MC-je áll. A győri alkotóbázisú szöveg és beat esztéta néhány általam jól irányzott szervát ad vissza a szövegeiben is megjelenő határozottsággal. A mondandó elmélyítéséhez itt-ott zene foszlányokat alkalmaztunk.

benke_x: Kilencven huszonnégy, Marcalváros, New Győrsey. A koordinátákkal mindenki tisztában van, azonban a kezdeteket eddig homályos fólia fedte. Ketioz, kérlek mesélj blogunk olvasóinak a kezdetektől, az első kalóz felvételekről és a Ramboval közösen alapitott Jam Balaya hőskorárol!
Ketioz: Úgy indult minden, hogy nyomattuk kazin a kizárolag magyar old scool cuccokat orrba-szájba (főleg a helyi erőket, nálunk a Rydu volt a nagy kedvenc). Aztán gondoltunk egyet Rambo spanommal, hogy durrantsunk má' mi is egy számot, majd megírtuk 99. decemberében életünk első számát, amiben a álltalános iskolai tanárainkat fikáztuk (hozzáteszem szörnyű zene volt). Aztán egyre több zenét készítettünk, elkezdtem magam is beateket gyártani és 2003-ban csatlakozott hozzánk Marabela, majd így hárman Jam Balaya néven nyomatjuk azóta is!



Az igazi áttörést a 2011-es esztendő hozta meg nem csak a banda, hanem a Te számodra is. Az második szóló lemezeden, a Kapitális K névre keresztelt korongon már neves hazai előadókkal dolgoztál közre. Hogyan sikerült beélesíteni ezeket a kontaktokat, minek köszönhetően sikerült bekerülni a Wacuum Airs oltalmazó szárnyai alá? Mennyire szoros és előre behatárolt ez az együttműködés a Bobakrome labeljével?
A Wacuummal a 2010-es Jam Balaya Kapcsolódj ki! album miatt kerültünk kapcsolatba. Zomblazenek tetszett a cucc, aztán megmutatta Kromenak meg Bobafettnek, aztán a 2011-es Kapitális K már úgy jött ki, hogy a Vicc Beatz mint kiadó a Wacuumairs alárendelt labelként működött. Bobáékkal azóta is nyomatjuk promótáljuk egymást. Új közös trekkek is tervben vannak szóval a kapcsolat töretlen. A közreműködőkkel a kontakt az meg csak úgy alakult, közös ivászatok, fellépések alkalmával bespanoltunk aztán a többi meg már ment magától!
A tavaly év végén megjelent második Vicc Beatz album véleményem szerint egy nagyon kiforrott, DJ Fegznek köszönhetően jól összeérlelt anyag lett. Megosztanád velünk, hogy az alkotói folyamat körülbelül mennyi időt vett igénybe? Egyszeri rajongó hogy képzelje el a hétköznapjaidat, mekkora részét tölti ki a szövegírás, stúdiózás, koncertekre való felkészülés?
Maga a Vicc Beatz mixtape 2. elkészítése 10 hónapot vett igénybe! Ami nálunk elég soknak számít, de ez a sok közreműködő miatt is volt. Például a Kapitális K albumot 9 hét alatt csináltam meg mindenestől! A hétköznapjaim nagy részét a zene teszi ki, ennek szentelem minden időmet. Vagy szöveg írás vagy egy ütem összerakása vagy csak jön valaki felvenni. Mindig van valami. Szerencsére élvezem amit csinálok, így egy cseppet sem megerőltető!



A szcénában való egyre növekvő respektednek köszönhetően több felkérésnek is eleget tettél az elmúlt időszakban. Gondolok itt a Killakikitt-tel, a Káva krúval vagy a legfrissebb Pesti Mash-sel közös trackekre. Hol, milyen anyagokon hallhatjuk a közeljövőben a hangod, esetleg a beat készítésre is vannak felkéréseid vagy ez utóbbit meghagyod a bandádnak?
Hát most egy szlovákiai producer, Komander Krucifix albumára nyomunk Ramboval egy bombát! Érdemes lesz figyelni, sok neves magyar előadó lesz a cuccon. A másik, ami szívemhez nagyon közel áll, az új Vészk'Járat lemezen, szintén Rambóval mint közreműködők verethetjük és nem egy trekknek én leszek a producere is a cuccon! Ami óriási megtiszteltetés számunkra! Bátran mondhatom én már hallotam jópár számot a készülő lemezről, megkell mondjam hatalmasat fog ütni! Majd végül de nem utolsó sorban saját házunk tájáról Vicc Beatz kiadványként idén jön a Jam Balaya harmadik nagylemeze és a Kontoll első szóló albuma!

Mindig remek dolog hallani, ha ilyen szépen mozognak a dolgok a föld alatt. A Nekünk a zene című számotokból igazi underground sláger lett, az igényes videóklipnek hála már több százezres nézettsége van az anyagnak a legnagyobb videómegosztó portálon. Várható friss klip az új albumról, megtudhatnánk erről valamit?
Megmondom őszintén mi sem számítottunk arra, hogy ekkora sikere lesz a Nekünk a zene klipnek! Szerintem ez nagyban köszönhető Hajnalke rettentően elcsípett refrénjének. Új klip még a Kávával közös Fekszikből most készült el nemrég, lehet sasolni azoknak akik csípik a bandázós laza cumókat! A Mixtape 2-ről is tervben van két klip is, de ezeket egyenlőre nem árulom el! A lényeg, hogy idén is előrukkolunk videó anyagokkal!


A Február 11-ei győri lemezbemutató időpontja már fix. Milyen hosszúságú fellépést várhatunk tőletek illetve tervezitek az ige terjesztését az ország többi részén is?
Február 11-én óriási buli lesz, mindenkinek ajánlom a részvételt. Több mint egy órás műsorral készülünk!Nagyon sok közreműködő is tiszteletét teszi az albumról! Persze leszünk mindenfelé az országban, már májusig vannak leszervezve fellépések, de ha hívnak szívesen megyünk bárhová!


Köszönöm szépen az interjút! Sok lemezeladást kívánok neked/nektek a további projektek megvalósításához! Ott leszek február 11-én! :)
Nagyon szívesen! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése