2012. január 20., péntek

Cadik - Just (2011) - albumelemzés

Bár kissé megkésve, de a megjelenés idején robbant ovációbomba okozta porfelhő eltűnése előtt, abból még idejében kinyúlva érkezem egy hagyományosnak mondható albumelemzéssel. A mai napon Cadik - Just névre keresztelt albuma lesz terítéken. Pironkodva jegyzem meg, a lemez már lassan egy hónapja kényeztet minket, most volt időm teljes egészében magamévá tenni a hanganyagot. Cadik önéletrajzában olyan sarokpontokkal szembesülhetünk, mint az Anima Sound Systemnek már az 1990-es évek közepétől való scratch munkák, a Tilos rádióban történő szettelések vagy DJ Palotaival közös munkálkodás. Séfel Pál hosszú és változatos utat járt be míg megtalálta saját ízlésvilágát valahol a hiphop és az elektronikus zene birodalmai között féluton. Első albuma 2008-ban jelent meg Basic címmel. Bár az elnevezés azt sejteti egy alapmunkát kapott kezébe a hallgató, ennél jóval többről beszélhettünk már akkor is. Magyar produceri szemmel felfoghatatlan méretű sztárokat kaptunk az arcunkba közreműködőkként. Az MC-zésben segített Phat Khat, MED és a detroiti Slum Village szupergruppából Elzhi. 2010-ben Cadik ismét előlépett a rivaldafénybe Travel Agency-re keresztelt EP-jével, itt hat tracket kaptunk hasonló stílusban.

A munkálkodással párhuzamosan folyamatosan zajlottak a Space Is Called bulijai, amelyek remek inspirációt és zenei elmélyülést jelentettek Cadik számára. Tavaly futott be a végállomásra a Just, most lejátszómban a teljes anyag és átadom magam az ingereknek.
Az album borítója a megszokott vizuált hozza: Cadik - Just (2011)
Az album elején található alkotások hangzásvilága, olyan mintha egy-egy imát ejtene meg Cadik a los angeles-i központú Stones Throw Records székháza felé. A Just Drums, a My Jogging és a Coffeeman mind egy-egy stílusgyakorlat különböző ritmikákra felépítve. Hol melankóliába fordul, hol extravagánssá válik a hangulat, minden irányba szívesen elindulunk. Az első irtó laza számra nem kell sokat várnunk, hiszen a negyedik helyet megkapó Last Vinylist ezt hozza magával.
Cadik - Last Vinylist - from the new album ' Just ' by cadik

Az ínyencek csillapíthatatlan étvágyának kioltására alkotta meg Cadik a Head-Body-Head című alkotást, bulizni nem fogsz rá, inkább ízlelgetősebb időszakokra rakjátok ezt félre. A Sleepover közben az alábbi gyakorlatot ajánlom: szív, kifúj, rágógumit felfúj, eldurrant és ezt ciklikusan az idők végezetéig (de hála az égnek megmaradt a MIMS - This Is Why I'm Hot által meghúzott gagyisági határvonal jobbik felén). A csillagközi invázió összevont seregei valószínűleg a Foot Massage Twinpack című számra fognak hadba vonulni, baljós árnyak, feszült várakozás. A New Balance úgy ad újfent egyensúlyt a lemeznek, hogy visszatérít minket a poszt-modern hiphop világába, amikor már nem kell súlyos versszakokkal előállni, hanem az elektronikus zenei lehetőségeinek köszönhetően turbózható egy-egy sor, így téve élvezetessé számunkra ezt a három percet. A Kind of Light talán a kiadvány legmélyebb pontja, ami esetünkben annyiban merül ki, hogy nem ebből készítenék videóklipet. Véleményem szerint a Just másik (a Last Vinylist mellett) eposza a Blue Mama lett, jól húz végig és pontosan ott vannak a lehellet finom kiállások, ahova a vérünk lüktetése megkívánja.
Cadik - Blue Mama - from the new album 'Just' by cadik
Cadik a lemez végére elhelyezett két, már korábban megmérettetett számot. Becsületes irányzat hívőként ezeket már úgy ismerem, mint a saját tenyerem vagy fogalmazhatok úgy is, hogy a Kick, Snare, Soul és a Skysurfing utcák sarkán nőttem fel.
Összeségében igényes, összeforrott anyagot kaptunk Cadiktól. Egyértelműen értékes, újító gondolatú tagja a szcénának (sajnos a réteg nem túlságosan vastag, kevesen fogékonyak két zenei stílus efféle találkozására), ez különösképp elismerés annak tudatában, hogy közel 20 éve a szakmában tevékenykedik. A gyakorlott DJ-k körében sok esetben előfordul berögzött dolgok erőltetése, az újítási vágy totális hiánya. Cadikra ez 0%-ban igaz, az elektronikára építő hiphop zene elsőszámú magyar karmesterét ismerhetjük személyében.


8.5/10

2 megjegyzés:

  1. nem a Membrane volt a debüt duplalemez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a meglátás helyes, viszont abban a tekintetben direkt nem vettem ide, mivel az nem színtisztán Cadik alkotta mű. hárman készítették azt az anyagot és kissé más volt a stílusa is mint a Basicnak vagy az új Justnak, a neten "eclectic downtempo"-ként emlegetik azt az albumot.

      Törlés