2011. április 25., hétfő

Game of Thrones - Trónok harca. You win or you fucking die

www.hollywoodreporter.com
Már régóta várom, mikor készül el és hogy milyen lesz az egyik kedvenc könyvsorozatom adaptációja, végre most bemutatták. Elmondom, hogy az író, George R. R. Martint Tolkien egyik utódjaként tartják számon, és nem csak a két r betű miatt, hanem azért, mert lenyűgöző, részletgazdag és élő világot hozott létre, a könyveit zabálják is külföldön. Plusz az HBO csinálja a sorozatot, ami biztos garancia a minőségre.
Ha ez még nem győzött meg, hadd mondjam, hogy ez nem egészen olyan fantasy világ, mint a WoW, még csak a Gyűrűk urára is alig hasonlít: mágia, csodálatos lények ebben a világban is inkább csak legendákban léteznek. Míg Tolkient az európai (főleg germán) mondavilág ihlette, addig Martint inkább a Rózsák háborújának korszaka, így több intrikát kapunk, mint elfet. Emellett, ez nagyon reális világ: "A figurák szarnak, basznak és káromkodnak" (westeros.hu), a magas lovagi eszmék mellett inkább vér és erőszak van jelen, de emellett olyan témák is, mint homoszexualitás, vérfertőzés, vagy a pórnép szenvedése (ezekről a témákról nem csak a fantasy regények, hanem nagyon sok más is gyakran hallgat).
Ez az előző kicsit rémisztőnek tűnhet elsőre, de hát nem gyerekeknek készült. Az viszont egyértelműen pozitív, hogy a karakterek nagyon élethűek: nincsenek jó meg rossz emberek, mindenki tele van erénnyel és hibával, hús-vér emberek ezek, összetett indítékokkal. Ebből aztán nagyon izgalmas cselekmény kerekedik, Martin pedig nem arról híres, hogy kesztyűs kézzel bánjon a szereplőivel: ő nem rendeli őket a történet alá, ha valakinek meg kell halnia, akkor nem fogja semmilyen isteni beavatkozás megmenteni. És mivel nagyon szimpatikus karakterek vannak, nagyon erős érzelmeket fog kiváltani a közönségből. Kb. 5 éve olvastam az első részt, mégis nagyon hamar berántott magába a sorozat, és ugyanúgy izgultam, mint akkor.
Összefoglalásként hadd idézzek az Indextől: "Több intrikával és szarkavarással találkozunk benne, mint egy 24-évadban, a történet legalább annyira szerteágazó és lebilincselő, mint a Drót bármelyik évadáé volt, a fantasyműfaj elemei pedig nem olyan tolakodók és idegesítően giccsesek, mint az ilyen filmekben szokásos."
Magyarul hétfőn megy az HBO-n, de ha nincs előfizetés, meg lehet nézni pl. itt is: http://watchseries.eu/  Hadd figyelmeztessek arra, hogy az első rész talán nem lesz túl megnyerő, mert ez még meglehetősen egyhangú, de ez csakis a világ és a szereplők megismertetése miatt van, a második rész garantáltan tele lesz izgalmakkal!

2 megjegyzés:

  1. elsődlegesen nem ez a fő érdeklődési köröm, ezek a fantazmagória sorozatok/filmek, de ez a beharangod eléggé felkeltette az érdeklődésém! hosszú kérlelés után pont a múlt héten néztem meg a Gyűrűk Ura 1-et és eléggé tetszett (7/10). főként az eleje ragadott magával, ahogy kialakult a kru :) utána már frusztráltak a folyamatos csatározások :)

    VálaszTörlés
  2. pedig pont az a lényeg! Mindegy, én nem szólok, mert elfogult vagyok. Ja meg, az első részben még aránylag kevés a "csatározás", mondjuk inkább azt, hogy fegyveres összetűzés:)

    VálaszTörlés