2011. június 14., kedd

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e09

Bár az előző rész valóban nem cliffhangerrel zárult, nem hagytak a nézők fejében hatalmas kérdőjelet, hogy egy hétig (a következő részig) mindenki azon tanakodjon. Most nem súgtak össze a közértben az emberek, hogy "Vajon ki lesz az új király?". A kérdés köztudott, Joeffrey mereszti vérfertőzött seggét a birodalom első székében. Kérdés, hogy meddig?

Trónok Harca 9. rész - Baelor

A kezdő jelenetben a szebb napokat is megélt bebörtönzött Lord Eddard beszélget az eunuk Varyssal. Sok minden érdekes nem derül ki, csupán annyi, hogy Eddard egy féleképpen tud kijutni a fogságból, ha fejet hajt a birodalom aktuális uralkodója előtt. Varys elmondja, hogy abszolút pacifista és mindenkor királypárti.

Robb karakteréről elmondható, hogy egyre jobban előtérbe kerül (párhuzamosan apja, Eddard háttérbe szorulásával). Az északiak egyesült serege útjuk sarkallatos pontjához érnek. Welder Frey és családja őrzi a vizi átkelőt. Frey egyébként nem 100-as, rendkívül szókimondó, nem restelli a megrontást (jelenleg 15 éves felesége van, míg ő maga inkább 60, mint kevesebb) és szomorú családja háttérbeszorulása miatt a Westeroson. Cathlyn Tully tolmácsolásával házassági szerződések útján sikerül egyezségre jutniuk és ezáltal folytathatják csak útjukat.

A megszokott módon kicsit átváltunk a Falhoz, ahol John a Havas rendkívül értékes kardot kap Ser Mormonttól, úgy tűnik van még aki kedveli őt arra felé. Jelenleg semmi jelentősége nincs ennek a történésnek, később biztos vagyok benne, hogy ezzel a karddal fog ledöfni valakit (a tippem Jorah Mormont, az öreg Ser fia, igazából őt illette volna a kard, ha nem lécel le).
Kezd vicces lenni a sorozatban a hollók jelentősége. Gyakorlatilag hatékonyabban működnek, mint a Magyar Posta. Valaki elküld valamit, pár nap, hét, foglalmam sincs mennyi de pontosan megérkezik az üzenet.

Az első problémám a résszel kapcsolatosan itt jelenik meg. A 8. részben egy az egy elleni csatában (bár Drogo puszta kézzel ment ellenfele fél szobányi kardja ellen) a dothraki vezető megsérül. Akkor még nem tűnik veszélyesnek a seb (például Eddard lábán egy dárdát döfnek át, a legfájdalmasabb hajlati részen és nem mutatkozik maradandónak a sérülés). Most Khal Drogo mégis rosszul érzi magát, le is esik a lóról, ami dothrakiéknál nem egy igaz vezetői cselekedet. Daenys megállapítja, hogy Drogo sebe elfertőzödött, a szakértők szerint csoda lenne ha megélné a holnapot. Jonah nagyon a lelkén viseli Daenys helyzetét, így figyelmezteti a fiatal Khaalesit, hogy legjobb lenne addig lelépni, míg a dothrakik egymás ellen vad harcba nem kezdenek a vezető posztért. A bárány boszorkány asszony segítségével vérmágia segítségével akarják meggyógyítani Drogot. Ezt hasonlóan képzelem el a vérdoppinghoz, egy ló életét és vérét adják Drogo félépüléséért cserébe.
 

Párhuzamosan ezen cselekményekkel a "félember" Tyrion megérkezik ügyefogyott völgyi seregével apjához, Tywinhez. Emlékeztetve a nézőt Tyrion elsődleges jellemvonására, miszerint szereti a nőket játékos beszélgetést folytat egy örömlánnyal. A Shae névre hallgató hölgyemény korábban pornó filmekben szerepelt, így nem életidegen számára ruhája pillanatok alatti levétele. Tyrion elmeséli, hogy volt ő már szerelmes, sztenderd anekdota a fő cselekmény szempontjából teljesen irreleváns történés. Másnap felpörögnek az események, az északi horda megérkezik a Lannisterek táborához. Magát a csatát átugorjuk, csupán annyit tudunk meg, hogy a Lannisterek nyertek, de a korábban 20 ezer fősre saccolt Robb féle brigád 2 ezer fővel képviseltette itt magát. Hol vannak a többiek?

A következő jelenetben meg is kapjuk a választ. A sereg nagyobb része elkapta Jaimet (aki éppen a Tully ház birtokain randalírozott). Egyértelmű túszcsere ötlete fogalmazódik meg mindenkiben, Jaimet adnák a Stark ház King's Landingben fogvatartott részéért.

A zárójelenet a sorozat eddigi legmeglepőbb fordulatát tartogatja a kitartó nézők számára. Ne szaladjunk ennyire. Eddardot viszik a királyvár népe elé és végignézhetjük, hogy feláldozza saját becsületét családja életbenmaradása miatt. Ned bevallja, hogy királyárulást követett el (dehogyis!) és elismeri Jeoffrey Lannister jogát a trónra. A korábbi megállapodás (Sansa, Cersei és Jeoffrey) szerint, így szabadon engedik (illletve a Falhoz rendelik Nedet, ahol feketét öltve őrzi majd a birodalmat). A fiatal uralkodó azonban nagy meglepetésre meggondolja magát és Nedet azonnal fejvesztésre ítéli. A kor szokásainak megfelelően azonnal ítélő és végrehajtó bizottság elvégzi a piszkos munkát. Karakterfejlődés szempontjából érdekes, hogy a kivégzést mindkét Stark lány kénytelen végignézni. Sansa helyzete a legfájóbb mert ő még szerelmes is apja gyilkosába, Ayra pedig jelenleg nem több egy utcai árvánál.

David Benioff és D. B. Weiss tényleg nem szórakoznak, bárki bármikor meghalhat. Most éppen az eddigi "fő"szereplő, Eddard Stark íródott ki eképpen a sorozatból. Kicsit érdemes spekulálni a folytatáson. Jaime Lannister az északiak foglya, a korábbi túszcsere Ned meggyilkolása következtében tárgytalan (Sansa és Ayra sorsa kérdéses). A dothrakik ahelyett, hogy tényleg belépnének a trónért folytatott harcba belső viszályok sorát kell elviselniük. A barbár gondolkodás mód szerint nem az a vezető akinek a legtöbb pénze van vagy éppen az előző vezér vérszerinti leszármazottja, hanem az, akinek a leghosszabb a haja (gyakorlatilag a legerősebb harcos, a vesztesnek = halottnak mindig levágják a haját). Talán Drogo felfog épülni és a lószellemének átvétele miatt még jobban fogják tisztelni harcosai. John the Snow már több jelét adta annak, hogy szívesen hazamenne és segítene bátyjának a harcban, egyetlen probléma, hogy köti őt a Night Watch eskűje.

A következő rész lesz az első évad utolsó epizódja. Robb még nem tudja, hogy apja halott, de amint tudomást szerez róla nyilvánvalóan a Királyvár felé veszi útját az északi horda élén. Már most készüljetek fel a 10. rész végén óriási ? jel fog maradni bennünk, amin aztán egész nyáron tanakodhatunk...

R.I.P Eddard, "első ezen a néven" Stark (1-9. rész)


5 megjegyzés:

  1. Drogo megsérül, ami nem tűnik komolynak, de akkoriban a sebfertőzés mégis annak számított. Ezért kéri fel Daeny Mirri Maz Dhur-t, hogy segítsen rajta. A befejező részben minden ki fog derülni, de addig is ott hagyom a kérdést, hogy vajon okos dolog volt-e a Khal életét annak a boszorkány kezébe helyezni, akinek a faluját az imént mészárolta le, fosztotta ki és erőszakolta meg a vezír?

    Egy kis helyreigazítás: David Benioff és D. B. Weiss tényleg nagyon jó munkát végeztek, de a dicsőség mégis George R. R. Martinnak jár, így a szereplők haláláért is ő felelős.

    VálaszTörlés
  2. tökre nyilvanvaló így már hogy megmérgezték Drogot... csak nem tudom ez mire jó, így már a keskeny-tengeren túli szál tökre nem fajsúlyos a trónért folytatott harcért

    VálaszTörlés
  3. Lord Frey 90 is megvan a könyvben, de hatalmas poén, hogy Frics játssza :D

    Amúgy nem nagyon ajánlom Emós Jonnnak, hogy Jorah-t netán bántani merje, bár egyelőre biztonságos távolság van köztük.

    VálaszTörlés
  4. meddig haladtál a könyvekkel? Egy bizonyos eset után nagyon rossz véleménnyel lehetsz Frey-ről ;)
    Jon és Jorah? Mintha egyelőre egy egész tenger választaná el őket. Persze ettől még találkozhatnak, sőt el is tudom képzelni.

    VálaszTörlés