2011. június 23., csütörtök

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e10

Egy kis késéssel megérkezett a várva várt 10. rész még jobban várt ismertetője. Az előző rész lehetett volna az évadzáró rész, mivel két nagy cliffhangerrel végződött: Westeros-on szinte mindenkit érintett Ned halála, míg keleten Drogo elgyengülése. A mostani rész főleg ezek következményeivel foglalkozik, tehát az események lassan szedik össze magukat. Mégis ez lesz az igazán évadzáró, mert a rész végére új irányok fognak kirajzolódni.

Trónok Harca (Game of Thrones) - S01E10 Tűz és vér (Fire and Blood)

Az első képpel egyből az előző részt folytatjuk, mintha ez az egy hét csak egy pillanat lett volna: az árulónak kikiáltott, és az eddig főhősnek hitt Eddard Stark vére folyik Jég pengéjéről. Ha nem emlékeznénk, ez Ned pallosa, amivel az első részben saját maga hajtotta végre ítéletét (vesd össze Jeffrey királlyal, aki másokkal végezteti el a piszkos munkát, mindenféle becsület vagy meggondolás nélkül. Még anyja is, aki szintén utálja a Starkokat, örültségnek nevezte a tettet). Arya az ájulás szélén alig tudja feldolgozni a látottakat, Yoren már menekíti is el, levágva haját, hogy végképp egy csavargó fiúnak nézzék.


Deresbe is megérkezik a hír, pont azután, hogy Bran és Rickon egyszerre látta ugyanazt a különös álmot apjukról.
Az északi sereg táborában is tudják már: az összes ember tisztelettel meghajol Catelyn előtt, aki csak a látótávolságukon kívül engedi át magát érzelmeinek, ahogy Robb is: egy fát csépel kardjával. Miután pedig összeborulnak, és könnyes szemmel fogadják meg, hogy kiírtják az összes szemét Lannistert.
Eddig egyedül Sansa fogta valamennyire a Lannisterek, főként Jeffrey pártját, de az események végre kijózanították kamasz vakságából. Az ostoba és arrogáns kölyökkirály úgy akarja fitogtatni a lánynak hatalmát, hogy megmutatja a lány apjának és nevelőjének (Septa Mordane) fejét, majd azzal menőzik, hogy akár Robb fejét is elhozza majd. Sansa azonban erősödött (végre valamennyire szimpatikus lett), és azzal vág vissza, hogy még a végén a bátjya fogja elhozni az ő fejét.
Egyébként szerintem ez a rész központi témája: mindenki magához tér, és egy új fajta határozottságra lel, nem csak az előző rész eseményeihez, hanem az eddigiekhez képest. Az egyik példa Robb, akit az északiak, mivel már a tökük kivan a déliekből meg az összes többi önjelölt királyból (Renly, Stannis, múltbeli és jelenlegi Targaryenek), megválasztanak Észak királyának, ő pedig kénytelen lesz felnőni ehhez a szerephez. (a könyvben egyébként ennyire nem tűnik ki Robb alakja, a második kötetben szinte végig háttérben van, de a sorozat készítői látván, hogy mennyire ultracool a srác, a második évadra több szerepet fognak szánni neki)
Tyrion is kénytelen a kurvázós-piálós-család fekete báránya szerepből kinőni: apja Királyvár segítőjévé nevezi ki. Emellett Tywin nemtetszését nyilvánítja ki Jeffrey-vel szemben, talán azt reméli, hogy Tyrion esze hatással lesz rá. Én nem fűznék sok reményt hozzá. Sőt, kiderül, hogy a Lannisterek igen csak szorongatott helyzetbe kerültek: Jaime serege szétverve, közben pedig Tywin seregét három másik fenyegeti: Robb, Renly és Stannis Baratheoné.




Vissza a dothraki földre, ahol végre megtudjuk mi lett Daeny és Drogo sorsa. Az előző rész kapcsán felmerült, hogyha Ned térdébe egy lándzsát állítanak, abból hogy tud kigyógyulni, míg amikor Drogot éppen hogy megkarcolja egy bazinagy sarló, pár nap múlva leesik a lováról. Hát talán nem annak a boszorkány kezébe kellett volna helyezni Drogo életét, akinek a faluját kifosztotta, megerőszakolta és leigázta a Khal. Így nem csoda, hogy a seb elfertőződött, Daeny pedig (ezeket még nem sejtve) Drogo életéért egy másik életet ajánlott fel. Ez eddig úgy tűnt, hogy Drogo lova, de nem, mert Daeny magzata volt: halva születik meg, sőt nagyon groteszk, pikkelyes-szárnyas torzszülöttként. A csere viszont működik: Drogo életben maradt, de a szó legminimalistább értelmében: csak vegetál, élőhalottként.
Közben egy kis intermezzó Királyvárban, ahol Pycelle nagymester prostizás után mesél királyokról meg egyebekról. Kiderült hát Ros szerepe: hogy a szereplők ne csak sétálgatás közben fedjék fel történetüket és motivációikat, ő meztelen testrészeivel dobja fel a jeleneteket (angolul sexpositionnek hívják). Még az is kiderül most, hogy Pycelle csak megjátsza a görnyedt hátú, törékeny öregember szerepét (eközben viszont ugyanolyan szenilis), rávilágítva, hogy a királyi udvar romlottságához nem csak a Lannisterek járulnak hozzá - hanem szinte mindenki. Így Kisujj is, aki újra csak a trónt szuggerálja, saját magát képzelve oda. Emellett úgy tűnik az egész királyságban egyedül Varys nem akar király lenni, ő csak szolgálni szeretne - egy őszinte, bár nem biztos, hogy nemesebb ambíció.


Vissza Aryához, azaz mostani nevén Arryhoz, aki útrakelni készül a Falra tartó szedett-vetett bandával, akik sorai között felbukkan Gendry is, Robert király titkos fattya. Vajon miért dobja ki koványmestere pont most ezt a tehetséges fiút, aki mellesleg jobban hasonlít Robert fiára, mint Jeffrey? Ráadásul pont azután, hogy Jeffrey-t az a vád érte, hogy ő nem törvényes utód? Ned (aki ugye ezt a bandát válogatta össze innen-onnan) vajon számolt-e azzal, hogy miután fényt derít a vérfertőző kapcsolatra, az egyes bizonyítékok (pl. Gendry képében) veszélybe kerülnének?
Eközben a Falon Jon szintén kamaszos-emós (ő jobb mindenkinél, ugyanakkor senki nem érti meg) indulataival küszköd: még meg is szökik, hogy családja védelmére kelljen, de új barátai jobb belátásra bírják, annak hangsúlyozásával, hogy most már ők az új családja. A vén medve, Jeor Mormont is azt akarja, hogy kezdjen felnőni, amit azzal told meg, hogy az egész Őrség kilovagol a falon túlra, hogy végre kiderítség, mi áll a rejtélyes események mögött (kiürült falvak, gyülekező Vadak, sétáló hullák, eltűnt Benjen). Szerény véleményem szerint elég hülye ötlet az egész őrséggel kilovagolni, amikor ott van egy fél kilométeres fal. Mindenesetre komoly döntés, és nagy eseményekre számíthatunk a következő évadban.
Ugyanez a jóslatom a Keskeny-tengeren túlra is: habár úgy tűnik, hogy az egykori félelmetes khalassarból semmi nem maradt (mindenki szétszéledt, pár hűséges/elkeseredett embert leszámítva), beleértve magát a nagy Khalt is, akin Daeny kénytelen volt eutanáziát végrehajtani, mégis nagy dolgok sejlenek fel. Halotti mágját rendeznek Drogonak (lábához odaszíjazva Mirri Maz Durt, aki fogadkozik, hogy ő nem fog kiáltani - dehogynem, ígéri Daeny szeme), és a három sárkánytojást is odateszik. Jorah jobb belátásra akarja téríteni az egykori khaleesit: ha eladja őket, még vehet magának egy villát a tenger mellett, ahol kényelmesen éldegélhet remélhetőleg ővele), de a lány hajthatatlan. Sőt, abbéli erős meggyőződésében, hogy a tűz nem árthat a sárkánynak, ő maga is felmászik rá. Roppant bolond ötlet, gondolja mindenki, de másnap, a hamvak között Daeny ott guggol, pucéran, de ami még ennél is meglepőbb, hogy a megkövesedett sárkánytojások kikeltek, és a három szárnyas gyík körülötte tekereg. Váó. Lehet, hogy mégsincs minden veszve?



Ezzel véget ért a Trónok harca első évada, és elég izgalmat tartogat ahhoz, hogy jövőre is sokan kövessék. Sőt, ez az évad mintha csak egy bevezető lett volna egy hosszú történethez. Mindenki találhatott magának legalább egy karaktert, akiért izgulhat (még ha meg is halt, ígérhetem, hogy az új évadban lesz kárpótlás mások személyében), és ha nem, így is láthatott elég erőszakot vagy meztelenséget, hogy fenntartsa a figyelmét. Én mindenképpen várom, hiszen nagy kalandok fognak történni: a Falon túl az Éjjeli Őrség végre szembetalálkozik a Vadakkal és a mítoszok homályába burkolózó Másokkal; Robb folytatja hadjáratát; Renly és Stannis csatlakozik a trónért vívott harcba; a vikingszerű Greyjoyok is megjelennek; Arya új alteregójaként kell boldogulnia, és egy különös figurával is meg fog ismerkenid; a Keskeny-tengeren túl pedig Daeny sárkányai segítségével új khalassaart alapít.
Ha pedig nagyon sok időnek tűnik, míg elérünk a tavaszhoz, július közepén végre megjelenik a regényfolyam várva várt ötödik része.

http://www.georgerrmartin.com/if-update.html

1 megjegyzés:

  1. remek reviewt, tetszik bár most kissé erzelm mentesen, pontos temyfeltarasssal írtál, úgyis talaltam nehány "Gébri poént" :)

    VálaszTörlés