2011. május 29., vasárnap

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e06

A Golden Crown (rohadtul nem a magyar HBO-n nézzük a sorozatot, úgyhogy nem tudom, mi a magyar címe)
Ott folytatjuk, ahol az előző részben abbahagytuk, csak pár nappal később: Ned fekszik az ágyban, a combjába (meg a becsületébe) fúródó lándzsát kiheverve. Robert király sajnálja a történteket, de nem akar összetűzni a Lannisterekkel, elvégre lényegében ők a királyság kincstára, így javasolja, hogy a törpét engedjék szabadon, Jamie-t meg hagyja futni, addig is ő vadászatra indul, meg küldi a bérgyilkost Daeny-re. Szegény Ned, úgy tűnik nem lehet az erkölcsi törvényeknek megfelelően élni, de ő mégis makacsan ragaszkodik hozzá.

borral és jó társaságban könnyebb a vadászat

Daeny eközben a sárkánytojásait szuggerálja, és tűzbe teszi őket (mit gondol, hogy majd a megkövült tojások kikelnek?), amit látva szolgálólánya elhűl (van neve is, de eddig még nem említették), és kikapja kezéből. De míg az ő tenyere megég, Daenerys-nek semmi baja nem lesz: úgy tűnik igaz, amit a Targaryenek legendás tűzállóságáról mondanak.
Vissza Deresbe, ahol Bran boldogan próbálja ki a lovaglást a speckó nyereggel, amit Hodor hoz be neki (szegény Hodor, egyetlen szót mondogat, de azt is kispórolták a részből, gondolom hogy ne legyen nagy a gázsija), de hamarosan bajba kerül: bátyja nem figyel rá amíg Theonnal cseveg, ő meg elkóborol, és nemsokára a Fal túlsó oldaláról szökött vadak fogják el. Nem nagyon akarják bántani, csak levágni a pöszörőjét, meg elvenni a lovát. Szerencsére Robb még időben odaér, és gyorsan le is vágja a banditák nagy részét (és hol van a farkasa?), egy nő (Osha, akit rondábbra sminkeltek, mint aki játsza), meg a Bran torkához kést szorító fickó kivételével. Theon azonban közbelép (rohadtul adom a bundával fedett bőrszerkójukat! Vajon hülyének néznének, ha én is ilyenben járkálnék?), de nem kap mást Robbtól, csak lecseszést. Ráadásul pont nemrég jegyezte meg, hogy ez nem is az ő háza. Nem kéne ilyet mondani egy kalózkirály fiának, mert talán még valamiféle bosszúval kevert elégedetlenség születik benne.

Kinek a felelőssége?

Mindeközben Daeny egyre inkább beilleszkedik a Dothrakiak közé, míg Vyseris-nek pont az ellenkezője sikerül. Daeny-nek ugyanis meg kell ennie egy nyers lószívet (pusztán a gondolatától a hányinger kerülget, ráadásul egy szerencsétlen orrvérzés során tapasztaltam, hogy fel tudja forgatni a gyomrot sok vér nyelése), hogy ezzel a nagy Csődör ereje beleszálljon. Drogo büszkén, Jorah szerelmesen, a bátyja pedig irigykedve figyeli, hiszen észreveszi, hogy a nép imádja, míg őt, a sárkányt, a jogos királyt kutyaszámba sem veszik. A megígért koronája pedig még mindig sehol, így hát saját kezébe akarja venni a sorsát, meg a tojásokat: ha eladja őket, egy felér egy hajóval, kettő egy sereggel, három pedig egy nagyobbal. Ser Mormont azonban megállítja.
Át az Eyrie-re, vagyis a Sasfészekbe, ahol Tyrion próbálja megvesztegetni a nem túl értelmes, de annál kapzsibb smasszert, végül sikerül neki elérnie, hogy kiengedjék, amíg megvallja bűneit Lysa Tully-nak. Ezek a bűnök azonban mindent tartalmaznak, csak gyilkosságot nem: nagyon vicces, ahogy sorolja, hogyan tömte tele kecskeszarral a nagybátjya csizmáját, vagy hogyan könnyeztette a félszemű kígyót (=maszturbált) a nővére levesébe, mindezt pedig a közönség legnagyobb megbotránkozására. Lysa félbeszakítja, mert ő nem ezekre a bűnökre kíváncsi, Tyrion azonban tagad továbbra is. Mivel pedig akkoriban nem volt rendes törvényszék, bírákkal, meg ügyvédekkel: vagy bevallod az akár alaptalan vádakat és kivégeznek, vagy megrohadsz egy börtönben. Van azonban egy másik lehetőség: párbaj, vagy ha valakinek derogál egy hátrányos helyzetű személyt legyakni, a felek bajnokai küzdenek meg egymással. Lysanak több bátor lovag is jelentkezik, Tyriont azonban csak egy zsoldos, Bronn, támogatja vonakodva. Ha pedig már a tárgyalás nem volt teljesen becsületes, a harc sem az: Bronn cselesen kifárasztja, majd megöli a lovagot, így Tyriont szabadon engedik.

Egy Lannister mindig megfizeti adósságát

Vissza Királyvárba, ahol a király távollétében Nedd, a Segítő hallgatja a beérkező kérelmeket és panaszokat. Közöttük van a folyóközből érkező parasztok sérelme: a földeket meg házakat felgyújtották, a nőket megerőszakolták majd megölték, még egy lovat is félbevágott egy hatalmas ember. A nyomok egyvalakire utalnak: Gregor Cleganra, a Hegyre, aki mellesleg Tywin Lannister lovagja (és ugyan Gregor egy agresszív állat, de talán nem véletlenül kezdett most ilyen akciókba, ráadásul félbevágott halakat, a Tully ház jelképét, maga után hagyni). Már megint azok a szemét Lannisterek! Ráadásul kő gazdagok (mint ahogy említettem, ők a kincstár), így szinte minden hűbéresük védett. Nednek azonban már elege van az egészből, kirendel 100 embert Gregor levadászására, illetve Tywint "bíróság" elé rendeli. Egyre nagyobb a feszültség tehát a Stark és a Lannister ház között: az egyik oldalon merénylet egy gyerek ellen, Észak urának és a király Segítőjének megsebzése, míg a másik oldalon a Királynő öccsének elfogása, az apja feljelentése, és egy felkent lovag elleni komoly intézkedések. Ha ebből sem lesz háború, akkor semmiből.
Egy kicsit elrontottam, mert a sorozat szerint még csak most kerül sorra a párbaj, aztán újra visszaugrunk Királyvárba, ahol Sansa játssza az elkényeztetett, nagyképű tinilányt: "Na és septa, te hol nőttél fel?" - "Egy kis faluban..." - "Várj, most jut eszembe, hogy nem érdekel" (a könyv szerinti Sansa nem szólna be felvigyázójának, hanem végtelenül udvarias maradna), aki azonnal (újra) belezúg Joffrey-ba, amint az egy ékszert ad neki (szexizmus?).
Gondolom az HBO irányelveiben van benne, hogy minden részben legyen szexjelenet, de legalább meztelenség, így hát mikor a Ros nevű prosti búcsúzuk Derestől és Theontól, a fiú kérésére még megvillantja szeméremtestét. Az említett irányelven kívül nem tudom, mi célja volt ennek a szálnak (bár egyesek sejtik, hogy később Tyrionnal lesz szerepe).
Mindegy, megint Királyvárban vagyunk, ahol Ned Stark érzi a közelgő (fegyveres) nyugtalanságot, úgyhogy utasítja a két lányát, csomagoljanak, mert azonnal indulnak. Ők azonban nem akarnak, Arya mert remekül mennek a "tánc" órái, Sansa meg mert szerelmes Joffrey-ba, és szőke hercegecskéket meg hercegnőket akar szülni neki. Ezen a szón, "szőke", elcsodálkozik Ned: az összes Lannister szőke, ahogy a Baratheonok, meg fattyaik (pl. Gendry, a kovácsfiú, meg az a másik baba) pedig fekete hajúak. Erre mondhatta Jon Arryn, hogy a mag erős, vagyis a szénfekete haj(ért felelős gének) erősebb a szőkénél. Akik még mindig nem értik, milyen jelentősége van ennek: A királynő nem csak hogy vérfertőző viszonyt folytat (iker)testvérével (ami szerintem önmagában halálos bűn lehet), hanem még gyerekeik is születtek, akik pedig a trón várományosaként vannak belejentve. Már ez önmagában indok lehet egy polgárháborúra, nem csoda tehát, hogy Arrynt is megölték, amikor erre rájött. Ned is igencsak jól tenné, ha sietősen elsietne Királyvárból.

Szénfekete és aranysárga

Újra vissza a Dothrakiak szent városába, ahol hatalmas ünnepség van. Ezt a vidámságot zavarja meg a részeg Vyseris, aki többszörösen is sértettnek érzi magát, legfőképpen azért, mert még mindig nem kapta meg a megígért arany koronáját. Khal Drogonak meg már őbelőle van elege, de most kivételesen készségesnek mutatkozik: az arabra erősen emlékeztető anyanyelvén mond valamit, amit Daeny úgy fordít, hogy igen, végre megkaphatja a koronát, de szeméből látszik, hogy nem teljesen tartalomhűen adta vissza a Khal szavait. Mindjárt ki is derül, hogy Drogo igen csak szó szerint értelmezte az arany koronát, ugyanis lecsatol magáról egy csomó ékszert, amit belerak egy üstbe. Vyseris is sejti már, hogy itt valamit félrefordíthattak (lost in translation), de már késő, két oldalt lefogják, Drogo pedig már önti is fejére a forró nemesfémet, a fickó pedig még kiáltani sem bír, már meg is halt. Daeny szomorúan jegyzi meg, hogy nem volt igazi sárkány (értsd: nem volt tűzálló, illetve nem volt méltó a vérvonal továbbvitelére). Sajnálom szegény fickót, mert amilyen ellenszenves volt, legalább annyira karakteres (nagyon jó színészi játék!).
A Fal, így Jon sem jelennek meg ebben a részben, már kezd hiányozni.
És farkasok sincsenek! Ez egy óriási rossz pont az HBO-nak. Ugyan nem kulcsszereplők, de nagyon hangsúlyos a jelenlétük.
Bónusznak itt egy link, ahol a Dothraki nyelv szépségét és kifejezőképességét ecsetelik. Ahogy benke_x-szel beszéltük, egy Dothraki nyelvvizsga nem lehet túl bonyolult, kábé két téma van: szex és erőszak, és itt nem akkor buksz meg, ha keveset beszélsz, hanem éppen, ha sokat.
http://www.tvguide.com/News/Game-Thrones-Dothraki-Language-1033377.aspx

2 megjegyzés:

  1. Pár megjegyzés az epizoddal kapcsoltatban. Nem tartom becsulettelennek, csalásnak meg végképp nem amikor Tyrion bajnoka kifarasztassal nyeri meg a küzdelmet. Ilyen erővel az is csalás ha valaki erősebb mint a másik, itt most a taktikusabb szellem győzött. Tetszett volna ha méretbeli azonossagok miatt a kesonero tipusú Robyn-t választja magának ellenfélnek Tyrion.
    Nem tetszett hogy meghalt Vyseris, poén lett volna ha a fejére ég kis arany, de túl lehetne ilyet élni (?). Nagyon gyenge jelenet volt h Ser Mormont olyan könnyedén megállította a tojás lopasat, kis csata vagy oltogatas lehetett volna Vys részéről :). Nem akarok spoilerezni de a wikipedia genyo módon mar írja h mi várható a 7. részben.
    Egy kérdés: akik megtámadták Branéket, azok White Walkersek voltak vagy mezei raiderek?

    VálaszTörlés
  2. ja, én itt a "becstelent" objektívan értettem: Bronn is elismerte, de sem ő, sem én nem ítéljük el. Csak megjegyzés, nem ítélet.
    Persze, hogy írja a wiki, mert azt valami úton-módon az HBO-n már bemutatták a kiváltságosoknak, úgyhogy írhattak róla (amúgy nagyon kíváncsi vagyok, mert ez az egyetlen rész, aminek a forgatókönyvét egyedül Martin írt)
    Akik megtámadták Brant, azok a Vadak közül valóak, akik a Fal másik felén élnek, és őket is riogatják a Mások, ezért menekülnek minél Délebbre

    VálaszTörlés