2011. június 1., szerda

Trónok Harca (Game of Thrones) - s01e07

Az előző részben ott folytatódott a cselekmény szála, ahol az azt megelőző abbamaradt. E tekintetben most újítottak a rendezők. Vyseris szószerint megkapta az aranykoronáját, boldog lehet vele, fizikailag is eljutott a dolog az agyába. Tényleg kár érte, mert (Vigyázat! Nagy élet igazság következik!) mindig a legutálatosabb figurák a legkarakteresebbek, ők váltják ki a belőlünk, nézőkből a legtöbb érzelmet.

Trónok Harca 7. rész - "You Win or You Die"

Kanyarodjon vissza folyónk eredeti medrébe. A 7. epizód egy új szereplő megjelenésével indít. Tywin Lannisterről már sokat hallottunk és talán ennek köszönhetően lep meg minket feltűnésének körülménye. Éppen Jaimet okítja házuk mindenkinél felsőbb rendűségére (nekem úgy tűnt Jaime eddigi viselkedéséből, kapisgálja ezt a dolgot), miközben pusztakézzel belez ki egy frissen lőtt vadat és készíti el bőréből aktuális viseletét. Hiába, mindenkinek lehet extrém hobbija! A Lannisterek táborából gyorsan visszaváltunk a fővárosba, ahol egy jelentéktelen párbeszéd zajlik le, ami véleményem szerint jóval nagyobb súlyozást érdemelt volna. Eddard közli Cerseivel, hogy mindent tud a közte és ikerfivére Jaime közti vérfertőző románcról, továbbá Bran megölésére tett kisérletet is jó érzékkel húzzá az ő számlájukra.


Most már fixen lekövethető HBO terv, a jelenetenkénti egy szexjelenet. Akik csupán ezért nézik a sorozatot, most korán (10-15. perc között) megtalálhatják számításaikat. A jól ismert Ros (lassan simán kijár neki egy pornó Oscar) és es egy arabeus örömlány leszbikus jelenete próbálja ellensúlyozni az előző részben látott Lordok, Renly és Loras nem megszokott nemi identitás összetételű együttlétét.

Az egyik kedvenc helyszínemre tér át a cselekmény szála. A Falnál még mindig kurva hideg van, csak John Snow van elemében illetve már ő sem. Szeretett bácsikájának, a fő felderítő Benjennek "sofőr" nélkül tér vissza paripája.
Gyorsan visszarántjuk tekintetünket a királyvárba, a király vadászata során súlyos sebet szerez egy vadkanból. Gondos elmesélés útján megtudjuk, hogy az elfogyasztott borok mennyiségével nem növekedik a fizikai erő, sőt a reakció idő csökkenése következtében a király országos lúzerség matricát ragaszt saját homlokára. Eleinte a helyzetet elpoénkodva még nem értheti meg az egyszeri néző, a velőtrázó jövőt, miszerint a király meg fog halni! Eddardot gyorsan maga mellé rendeli és utolsó erejéből végrendelkezik. A Stark ház urát mindig a becsülete vezeti, így a király megfogalmazását úgy formálja, mintha már kitudódott volna az, hogy egyetlen kese fejü eltartottja sem az ő gyermeke. Lord Varys mindig a cselszövésen töri a fejét, most is az egyik Lannister gyerek túlzott bor adagolásának számlájára írja a balesetet. Egyértelmű párhuzamot vélek felfedezni a magyar történelemben lejátszódó, a mai napig nem tisztázott dologra, amikor is Zrínyi Miklóst is cári megbízatású vadkan ölte meg.


A Keskeny-tengeren túl sem csak a hasukat süttetik. Daeny és a komplett dothraki banda lakott területre érkezik. A besúgó Ser Jonah Mormont megkapja a király levelét, megtudja hogy Daeny életére fognak törni. A filmből egyértelműen nem derül ki (csupán Vyseris (RIP, élt: első évad 1-től 6-ig részig) tett rá utalásokat), Mormont szerelmes Daenybe, így az első adandó alkalommal meg is menti a fiatal lány életét. Szegény méregből történő bor készítéssel foglalkozó királyi megbízott szomorú halált fog halni ismerve a dothrakik  "jutalmazó" rendszerét.

Lord Renly füzögeti Eddardot, hogy pöcköljék ki a Lannistereket a trón környékéről, de Eddet a tiszta szíve fogja a sírba tenni. Amikor már a legbonyolultabbnak tűnik a helyzet, Lord Balish olyankor még mindig képes feltűnni a színen és kötni még egy csomót az alapból összetett szituációra.

A Falnál Snowt utolérik a visszahúzó gonosz kezek. Korábban beleköpött feletteseinek levesébe, most ők csesznek ki vele és más posztra osztják be kiképzésének befejeztével. Tesznek egy sztenderd esküt, semmi érdekesség nincs, még abban sem hogy egy éppen vért könnyező fánál teszik mindezt. Korábban nem írtunk erről a "poénról", de a Westeros vidékén két pakk istenséget tisztelnek. Vannak a Régi Istenek és az újak, akiket csak Heteknek hívnak. Mindenki kénye-kedve szerint választhatja meg magának kiben hisz.


Drogo hosszú monológja következik, melyben előfordul a dothraki nyelv összes szava. Elhatározza, hogy koronával és trónnal ajándékozza meg örökösét, aki még mit sem sejtve úszkál a magzatvízben Daeny hasában. Drogo könnyen tanul, 20 perce még azt állította hogy egy férfinek ló háton a helye, most meg már kell neki az egész birodalom fővárosostul.

A zárójelenet meglehetősen összetettre sikerült. Eddardot hivatják a trónterembe, ahol Cersei már nyeregbe ültette Joeffreyt, tényként közli, hogy az elhunyt király (ja, mert közbe meghalt, köbö ekkora szerepet kap a jelentősége...) és a taknyos orrú gyerek veszi át posztját. Eddard erre előveszi Robert halálos ágyi utolsó szavait és előadatja Lord Barristan felkérésével. Cersei szarik az egészre nem foglalkozik ezzel, kardot rántanak és egymás vad aprításába kezdenek. Amikor már az igazság irányából fúj a szél, a siker csak egy pillanatig látszólagos. Lord Balish kerül elő és pénzzel gondosan lekent városi aranyinges csapatával a maga malmára hajtja a vizet.

3 megjegyzés:

  1. Ez a leírásod különösképpen tetszett!
    Abba azért belekötnék, hogy Ned nem azért írja, hogy "jogos trónörökös", mintha már kitudódott volna, hanem egyelőre csak homályos megfogalmazásként, hogy amikor (meghiúsul tervei szerint) leleplezné a dolgokat, rá tudjon bökni, hogy nem Joffrey-é a trón.
    Gondolkodom azon, hogy az évad végére írok egy body meg szexjelenet countot.

    VálaszTörlés
  2. stlisztika vagy story telling és értelmezése miatt?

    VálaszTörlés