2011. július 7., csütörtök

Betekintés a jövőbe: érintőképernyők

Mielőtt bármit is mondanék (már elrontottam, sebaj), nézzük meg ezt a két-három videót a lehetséges közeli jövőről:


Érintőképernyős tükör, sütő, mozgóképszerű fényképek, a mobiltelefon egyetlen "okos" üveg, amit elég ha ráteszel a pultra, és máris nagyobb képpel jelenik meg rajta a beszélgetőtársad.


Ez is a képernyők felhasználását képzeli el: pl. ha haverunk mellettünk ül, elég a mobilunk kijelzőjén megfogni egy képet, és szó szerint áthúzhatjuk az ő készükékére.


A TEDtalks sorozatot egyébként is ajánlom. Ez egy hosszabb videó, ami a Különvéleményben (Minority Report) látott képernyő-teknológiát mutatja be (a móka kb. 6 percnél kezdődik), de amíg az előző kettő videó még fejlesztésben levő teknológiákat álmodik meg, ez már létezőt: két kesztyűvel (de akár egy távkapcsoló szerű szerkenytűvel is) tudunk 3D-ben dolgozni, egyedül a kezünket használva, de akár pajtásainkat is bevonhatjuk mondjuk műszaki tervezésbe.


Ezt pedig bónusznak: habár a videó csak egy látványos reklám, ennek a teknológiája is létezik. Láttam már számítógépes stratégiai játékot (Warcraft 3) egy ilyen táblán játszani, ahol csak a kezek és beszédhangok irányításával játszottak. Kurva menő.

Ennek az egyetlen újítás(fajta) radikálisan átformálhatja a mindennapjainkat néhány éven belül. Akarom mondani a Nyugat felső- és középosztályát. Az csak egy dolog, hogy nagyon sok minden egyszerűbb, de látványosabb és szórakoztatóbb lesz. Például képzeljük el, ahogy a téli napokon ültünk a buszon (szerencsésebb háttérrel rendelkezők: apu bmw-jében), és a párás ablakba rajzolgattunk mindenfélét. Ezután nem a párába fogunk, hanem az üvegen megjelenő rajzoló programba, amit lementhetünk, illetve megnézhetjük, hogy előttünk miket rajzoltak, és kommentelhetünk rá (oké, ez csak az én vad láma fantáziám terméke, de miért ne?). A felhasználási kört lényegében a képzelet szabja meg.
De emellett rengeteg mással is számolnunk kell, sok minden még nem belátható. Pl. ott van az, hogy ezek nagy valószínűséggel hálózatra lesznek kötve, tehát minden, amit valaha is csináltunk, el lesz tárolva, emiatt pedig valaki számára hozzáférhető lesz. A Nagy Testvér állandóan figyelni fog minket, ami önmagában egy érdekes téma, elég most csak annyit megemlítenem, hogy a magánélet be fog szűkülni - ezt nem biztos, hogy mi is észlelni fogjuk. A Tesco már most többet tud a brit vásárlóiról, mint a titkosszolgálat (még ha csak annyival is, hogy melyik család vásárol több fej hagymát), mégis, ez közvetlenül nem érint minket.
Nem is kell paranoid disztopiákat elképzelnünk a radikalitáshoz. Az indianai általános sulikban már nem tanítják a kézírást, csak a nyomtatott betűvel való írást, illetve a gépelést. Hiszen minek is, mikor ceruzával/tollal legfeljebb könyvbe firkálunk, de az e-könyvek terjedésével ez is meg fog szűnni. Minden másra meg ott vannak a telefonok, a számítógépek, na meg az okos érintőképernyők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése