2011. július 7., csütörtök

Flash mob - amikor jobb többen, mint kevesebben

Mielőtt körbemásznám a témát gyorsan leszögezem, hogy a wikipédiás magyar fordítástól agresszíven elhatárolódom. Ott azt állítják úgy fordítják, hogy villámcsődület (a későbbiekben majd megtudjátok, hogy itt a csődület minimális megnyilvánulása sincs jelen). Érdemes lenne egy saját magam által kreált definíciót kiötölnöm. A flash mob egy olyan jelenség, amikor több ember előre megbeszélt, helyen és időben azonos tevékenységet folytat mondanivaló és jelentéstartam nélkül.

A flash mob lényege, hogy az előzetes szervezkedés (a lehető legegyszerűbb módon) az interneten történik. Blogokon vagy facebookon, még autentikusabban privátüzenetekben zajlik. Véleményem szerint fontos eleme az anonoimitás, ezáltal még spontánabb hangulat veszi körül az egész dolgot. Később így senki nem tudja ki találta ki az egészet, ki volt az első meghívó elküldője. A történetéről annyit, hogy 2003-ban New Yorkban volt az első és azóta szabadon terjed a világ bármely pontjain Jakutszktól Eritreáig és Dallastól Sydneyig. Divatos dolog lett sokesetben, politikai töltettel is szeretnék volna ellátni. Sokan igyekeznek különböző jelentéstartalmakat a dolgok mögé látni. Könyörgöm, minek? Maradjon meg valami amúgyis agyonmagyarázott világáunkban semmitmondónak. Hiszen egy jó flash, olyan aminek semmi oka, semmi célja nincsen. Egyetlen feladata talán a szociális érzés megélése, olyan emberekkel való találkozás akik hasonlóan benne vannak az efféle spontán 21. századi dolgokba és kedvük van egy pillanatra kiszállni a mókuskerékből és mást csinálni (éppen azt ami a mob megbeszélt tevékenysége).

Így képzelek el egy flash mob felhívást:
Szia!
Gyere a Marseillebe a Napoleon térre augusztus 23-án szombaton és amikor 19:00-át üt a katedrális harangja vedd le a cipődet és dobd fel a fejed fölé 10 méter magasra.
Ne késs, nagyon sokan leszünk!
Üdv! 




(utóbbit neked postázom Gébri, hogy végre megtudd hol van Waldo?)

1 megjegyzés: