2011. augusztus 20., szombat

Super (2010)

Szuperhős film egy fickóról, akinek nincsenek szuper képességei, emellett vígjáték, és erőszakos jelenetek is bőven vannak benne. Egy ilyet már nemrég láthattunk a Kick-Ass formájában, tehát fel lehet tenni a kérdést, hogy a Super mi újat tud mutatni, illetve, hogy miért nézné meg valaki, aki amúgy sincs oda a szuperhős filmekért (neki egyébként szívás, mert a mozikban más sincsen mostanában).
Ehhez először is nézzük meg a trailert, ha ez nem kelti fel az érdeklődést, akkor hagyjuk is.



A sztori tehát az, hogy Franket egy nap elhagyja a felesége egy elég irritáló bájgúnár (Kevin Bacon) kedvéért, ezzel együtt pedig élete értelme is elveszik. Ám egy isteni sugallatra maskarába öltözik, fog egy franciakulcsot, és elkezd igazságot szolgáltatni. Jobban mondva a maga igazságát, mert sorba tolakodásért berepeszteni egy fickó homlokát azért túlzás. Ebből is látszik, hogy itt végre felmerül a probléma, hogy egy önjelölt rendcsináló vajon tényleg "jó", vagy pedig csak önkényesen értelmezi a bűnt és a hozzá tartozó büntetést.
A Kick-Ass-hez képest ez egy nagyon low-budget film, még a pisztolylövéseken is egyértelműen látszik, hogy a torkolattűz távolról sem valódi. Emellé pedig a főhős is elég hétköznapi: egy kissé lepukkant étteremben szakács (ennek ellenére baromi jó háza van, úgy tűnik, az USA-ban mindenki puccos kertvárosban lakik) és egy csotrogánnyal jár. Emellé meglehetősen életunt arcnak tűnik, vagy pedig Rainn Wilson viszi túlzásba a figurát. Inkább utóbbi, mert akkor is halkan és szűkszavúan beszél, amikor nincs rá oka. Ellen Page viszont hatalmasat játszik a túlbuzgó, hiperaktív és mocskos szájú Boltie szerepében.
Ennyit a történetről, ezt eddig is kitalálhattuk volna. A film sokkal inkább egy meglehetősen elborult humorral, és sok erőszakkal operáló vígjáték szerűség. Ez a humor viszont nem mindenkinek fog bejönni, főleg azoknak nem, akik nem bírják az abszurd marhulást, a favicc-szerű poénokat meg a random, wtf idiotizmust. Pl. amikor Frank/Crimson Bolt akcióba lendül, ami egy kuka mögött várakozásban fullad ki, közben pedig olyanokat is feljegyez diktafonjára, hogy a gyanús zaj csak egy doboztól származik, de azért nem fogja otthagyni szemetelésként, csak most nem akarja elárulni a rejtekhelyét (egy kuka mögött, ugye).
Csak figyelmeztetésként megjegyzem, hogy Rotten Tomatoes-on 46%-on áll, szóval nem mindenkinek fog bejönni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése