2011. augusztus 13., szombat

Tape Underground

Angol nevével ellentétben egy 100%-ig magyar bandáról van szó, teljesen magyar szövegekkel - nem is értem, hogy miért ezt a nevet választották. Eddig két albumot dobtak ki, Alszik, kikapcsol (2007) és Kukacok, lepkék (2010) címmel, tehát mivel nem mostani, nem fogok albumkritikát írni, csak nagy körvonalakban bemutatni a teljes életművüket.


Saját jellemzésük szerint trip-hopot játszanak, de mára ez a kategória abszolút semmit nem mond (egyesek szerint soha nem is), arra azonban fel lehet készülni, hogy nem egy tánczenekarról van szó. Nagyon finom elektronikai támogatással érik el az ütemeket, de a gitár a leginkább hangsúlyos, amivel jellegzetes témákat állítanak elő. Lassú, néhol nehéz, néhol könnyed a hangzás, de mindig nyugis, befelé szemlélődő tempóban. Mindehhez pedig jön egy elsőre ettől nagyon eltérő énekhang, a maga lassú, magas hangfekvésével (tenor?), az egész mégis nagyon passzol. Külön kiemelném a dalszöveget, ami inkább versre emlékeztet, értsd, néha mintha semmi értelme nem lenne, de hát azt tudjuk, hogy a művészetben nincs jelentés, csak különböző értelmezések (ezt a Kispál rajongók amúgy is tudják). Mindenesetre nagyon dallamos és éneklést kívánó darabok ezek, ilyesmi szövegekkel:

"Gyere el a Holdra velem, odaadom a fél szendvicsem" (Gyere a Holdra)
"Most az a szép, ami csendben hallgat, / befelé lát, álmodja a szavakat, / könnyen felejt el engem, / ha sikerül, a széken a helyemre ül" (Hetedik barát)
"Törölközz meg / nincs itt a helyed" (Kukacok)

Az albumok ingyen letölthetőek, ezen kívül elég ritkán koncerteznek, amiért az a sejtésem van, hogy csak amolyan hobbizenekarként működnek. Mégis, még soha nem hallottam ennyire profi és kellemes hangzású hobbizenekart. Ha nem akarnának direkt ennyire underground maradni, nagy rajongótárbort tudnának kialakítani, és nem csak a bölcsészek körében. Feltéve, ha a magyar hallgatóknak lenne zenei ízlésük. De az eredeti téma az ingyenes letöltés, amiről lássuk az ő saját szavaikat: a cd-t persze rendes pénzért fizikai formátumban is meg lehet venni, és "3 féle borító közül is lehet majd választani annak függvényében, hogy kinek milyen lakberendezési stílusú a szobája, meg milyen színű lemezek vannak a polcain, hogy jól passzoljon. Úgy is lehet, hogy egyszerűen csak letöltöd, aztán feltöltöd az mp3 lejátszódra, aztán elmész sétálni, vagy boltba..."


Kukacok, lepkék (2010)

Végeredményben egy nagyon kellemes hangzású, érdekes, mégis jól énekelhető dalszöveggel operáló, profi hangszerelésű bandáról van szó, ami kenterbe veri a magyar könnyűzenének 80, esetleg 90%-át. Hallgatását nyári estékhez, borozós, cigizős bölcsész beszélgetésekhez, monoton utazáshoz, másnapos letargia enyhítéséhez ajánlom.
Most a youtube-ról nem linkelek zenét, mert csak szétcseszné a blog keretét, meg úgyis két perc alatt behúzhatod az albumokat. Ízelítőként:
Kétperc - http://www.youtube.com/watch?v=IAkrXv-sSjw
SAD - http://www.youtube.com/watch?v=eB-kzi5KtG8
Közelér - http://www.youtube.com/watch?v=g8vvCwPOge0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése