2011. november 1., kedd

Groundislava, glitch/IDM/hiphop háromszög

Tengerentúli előadó, a kaliforninai Groundislava bemutatásával szeretném bővíteni zenei látókörötöket. Célom néhány kellemes perc szerzése zenei motívumokkal alátámasztva. Egy nem túl trendi kinézetű amerikai srácról van szó, aki szerteágazó kreativitását zenei kreálmányaiban tökéletesíti a végletekig. Elsődleges alkotói köre a glitch-hiphop-IDM (intelligence dance music) stílusirányzatok képezte Bermuda-háromszörbe szorul be. A minták rendkívül változatosak, jól megfigyelhető az LA based Flying Lotus hitvallására építkezés. Eddigi egyetlen albuma idén, 2011-ben jelent meg szintén Groundislava címen. A továbbiakban erről szemezgetnék. A lemez zászlóshajója az Animal című track, mely alá elvont képi világot felvonultató klip is készült. Méltánytalanul kevés nézettsége bizonyítja a hallgatói réteg kis létszámát.


Számomra az album kedvenc száma, a Shlava című alkotás, melyben két underground előadó (Shlomo és JonWayne) működik közre. Bitang erős flowjú versszakok alatt irtózatosan húzós beat készült Groundislava komponálásával.


A Stealth River Mission című szám már egészen más hangzásokra épít, néhol gagyinak tűnő ütemek lendületesen váltakoznak egymással. Az alkotói szabadság teljes mértékben megmutatkozik, a stílus meghatározás okozta keretekben lévő ablakokat Groundislava megsemmisítő erejű ütéssel töri be.

A Young Lava tört ütemei már-már Amon Tobin-i magasságokba emelik az album dnb/glitch szekcióját, mégis visz bele egy kis harmóniát az előadó.

A Shlava melletti másik nagy kedvencem a korongról a Pregarning the Rapture, aminek a hangulata jól ötvözi a felszabadult játékosságot a gondterhes nyomasztó hangulat világgal.


Groundislava egyedi világába kevesen léptek eddig be, nem túlzottan ismertek alkotásai, pedig igazán jövőbemutató dolgokkal próbálkozik. Legyetek Ti is részesei ennek a feltérképezetlen kincses bánya expedíciónak!

4 megjegyzés:

  1. bejön, érdekes. Nem került ez már elő valamikor? A klipp legalábbis nagyon ismerős.
    Hip-hop címke?

    VálaszTörlés
  2. Talán a klipet mutattam mar korábban az elvontsaga miatt, most beszereztem az egész albumot es nagyon bejön a sokszínűsége. Annyira hiphop mint flying lotus, hudson mohawke vagy lunice, de annyira nem mint j dilla vagy madlib. A Shlava track miatt követeltem a hiphop taget, a rap betétek miatt imádom azt a számot, mar beapplikaltam csengohangnak, annyira tetszik h azóta fel se veszem a telot :D

    VálaszTörlés
  3. nagyon sok időnek kellett eltelnie, mire beszereztem az albumot, és még csak a második számnál tartok, de máris beleszerettem: szétcseszett ütemek, tetris hangok, sokszínűség... mesteri

    VálaszTörlés