2012. január 3., kedd

Steve Aoki birodalma

Steve Aoki valahol a mainstream és az underground között vezető autópályán robbant le, talán még éppen idejében. Több személyes dolgot tudunk róla, például azt, hogy családja ismert étteremláncot üzemeltet vagy, hogy testvére Devon egzotikus szupermodell. Ezek inkább a popbizniszben való behatolását húzzák alá, viszont gyors visszacsapásként mentségére hozható fel, hogy eleddig elkerülte producerkedésben a Lady Gaga-Florida-Rihanna mesterhármast.
Blake Millerrel kiegészülve a Weird Science projekt keretein belül dolgozott már együtt elismert pop(álló)csillagokkal. California (Aoki is ottani termés) folyton csaholó kutyájával közösen jegyzi a Sens/xual Seduction-t. Teljesen más vonalról pedig a Bloc Partynak készítette el az azóta klasszikussá érett Helicopter című számot. Az elektronikus irányvonal pulpitusára pedig a The Bloody Beetroots-szal közösen megkomponált Warp repítette fel a japán-amerikai ősökkel rendelkező Stevet. Ezen az alkotáson egy egész generáció nevelkedett fel az elmúlt 3 esztendőben. A Warpnak több újragondolása látott  napvilágott a későbbiekben.


Ez a kollaboráció kétoldalú elismertséget hozott a zenészeknek. Aokinak sikerült felfuttatni az általa már 1996-ban megalapított Dim Mak Recordsot, az olaszok pedig szélesebb körökben is ismertebbé tudták tenni az általuk preferált "olasz elektro"-t. Aoki ranglétrán való felfelé lépkedésének következő etapját egy Kid Cudival közösen jegyzett alkotás jelentette. A MGMT-vel és a Ratatat-tal közösen elkészített Pursuit of Happiness eredeti remixét jegyzi a Los Angeles-i producer. Közelítünk a csúcs felé (ha egyáltalán létezik ilyen), Steve karrierjében a következő lépést az I'm In The House single jelentette. A szám vokálbetétjeit egy bizonyos Zuper Blahq jegyzi, akinek másik alteregóját talán többen ismerhetitek will.i.am néven a The Black Eyed Peasből. A 2010. márciusában kiadott anyag az angol toplistán a 29. helyen nyitott, ugyanazon héten pedig numeróunó lett az "indie chart"-on. Aoki munkásságának képzeletbeli tortájának eddig utolsó szeletét pedig a trance félisten Tiësto-val kollaborált Tornado jelenti. Nem tudni miért, talán a széleskörű netes promózásnak köszönhetően földöntúli katarzist vártunk a szám első meghallgatásától. Ez elmaradt, futottak még kategória tag-et kap ez utóbbi alkotás. Legalább most már tudjunk milyen a keményvonalas amcsi elektro és a hagyományos holland trance találkozása, lehet egyelőre nem kérünk ebből.
Írásom igazi apropója pedig a tegnap megjelent vadonatúj Steve Aoki videóklip, melyet az Earthquakey People című dalához készített.




1 megjegyzés:

  1. bírom a nyitómondatodat. Szerintem védesd le, mielőtt a Wan2 vagy a Rolling Stone felhasználná

    VálaszTörlés